Μουσείο Τυπογραφείας

Για παραβίαση του καταστατικού του κατ’ επανάληψιν κατηγορείται το ΔΝΤ

DNTΔριμεία κριτική υφίσταται το ΔΝΤ για τα δάνεια που χορήγησε σε 18 υπερχρεωμένες χώρες, χωρίς να προηγηθεί «κούρεμα του» χρέους τους, ώστε αυτό να είναι βιώσιμο.

Όπως αναμεταδίδει η Καθημερινή, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, η κριτική προέρχεται από την ομάδα κατά της υπερχρέωσης Jubilee Debt Campaign (JDC), που επισημαίνει ότι το ΔΝΤ παραβίασε το ίδιο το καταστατικό του χορηγώντας δάνεια ύψους 93 δισ. δολαρίων σε 18 υπερχρεωμένες χώρες των οποίων το χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Το καταστατικό του πράγματι απαγορεύει στο Ταμείο τον δανεισμό οποιασδήποτε χώρας όταν το χρέος της δεν είναι βιώσιμο.

Η εν λόγω οργάνωση δεν αναφέρεται στην περίπτωση της Ελλάδας, την οποία δάνεισε το ΔΝΤ χωρίς να έχει προηγηθεί «κούρεμα» του χρέους της, αλλά η συγκεκριμένη κριτική ισχύει και για την περίπτωση της χώρας μας. Αναφέρεται, αντιθέτως, κυρίως σε υπερχρεωμένες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, αλλά επικεντρώνεται με δριμύτητα στην περίπτωση της Αργεντινής, την οποία χαρακτηρίζει χειρότερη από όλες. «Το ΔΝΤ έχει πάγια πολιτική να μη δανείζει όταν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά διαπιστώνουμε ότι παραβιάζει αυτήν την πολιτική υπερβολικά συχνά», τόνισε η Σάρα Τζέιν Κλίφτον, επικεφαλής της JDC.

Υπενθυμίζει στο Ταμείο πως θα έπρεπε να έχει ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προτού προχωρήσει στη χορήγηση δανείου προς το Μπουένος Αϊρες. Οπως τονίζει, τη δικαιώνει το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά τη σύναψη του δανείου η Αργεντινή αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Υπενθυμίζεται ότι η Αργεντινή προσέφυγε εκ νέου στην αρωγή του ΔΝΤ την άνοιξη του 2018, δύο μόλις χρόνια μετά την απόφαση του Μπουένος Αϊρες να αποπληρώσει σημαντικό τμήμα των δανείων που χρωστούσε ακόμη η χώρα από τη χρεοκοπία του 2002. Κατέβαλε, έτσι, 4,6 δισ. δολάρια στα hedge funds που δεν είχαν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους της και κυρίως στο Elliott Management του Πολ Σίνγκερ. Θεωρητικά, η γενναία αυτή απόφαση του Μπουένος Αϊρες θα άνοιγε τον δρόμο προς τις διεθνείς αγορές, από τις οποίες είχε αποκλειστεί η Αργεντινή επί 14 χρόνια.

Μεσολάβησε, όμως, επιβράδυνση της ανάπτυξης και η χώρα οδηγήθηκε σε νέα πτώχευση. Σημειωτέον ότι η οργάνωση JDC φθάνει στο σημείο να κατηγορεί το Ταμείο ότι προκάλεσε τη λεγόμενη «ηθική βλάβη» στο διεθνές σύστημα κρατικού χρέους.

Τονίζει πως δανειστές και δανειολήπτες έχουν από κοινού την ευθύνη για την αποτροπή των κρίσεων χρέους, αλλά με τη στάση του το ΔΝΤ έδειξε στις υπερχρεωμένες χώρες ότι επρόκειτο να τις δανείσει όσο επισφαλή και αν ήταν τα δάνεια που θα τους χορηγούσε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.