Μουσείο Τυπογραφείας

Γεώργιος Ξενουδάκης

Για να γράψει κανείς για τον μεγάλο Γεώργιο Ξενουδάκη, τον δυναμικό εκφραστή του Κρητικού Ενωτικού Κινήματος και ευεργέτη της Παιδείας δεν είναι εύκολο πράγμα, κάτι που δεν διαθέτει ο συγγραφέας του άρθρου αυτού.
Γι’ αυτό και θαυμάζω αυτούς που το ετόλμησαν όπως τον μεγάτιμο ιστοριοδίφη κ. Νικόλαο Νταμπακάκη, δικαιολογημένο λάτρη του Γ. Ξενουδάκη, και τον εξαίρετο καθηγητή Εμμανουήλ Γ. Χαλκιαδάκη, στου οποίου το εκλεκτό προαναφερθέν βιβλίο έχω την τιμή και την χαρά να αναφερθώ.
Δεν θα παύσω να τονίζω ότι αν είχαμε σήμερα ένα Ξενουδάκη, δεν θα βρισκόμαστε στα χάλια και στην αθλιότητα και τον διεθνή διασυρμό και μάλιστα των Τουρκοβανδάλων, που μας χορεύουν όπως ο γάτος το ποντίκι. Κρίμα στην Ελλάδα των μαρτύρων, των Γραμμάτων και επιστημών. Την κατέστρεψαν οι τε πάλαι και νυν ανάξιοι πολιτικοί “μας”. Αλλωστε, τους καμαρώνουμε ειδικότερα τώρα που δίνουν τη μάχη, για να μας “σώσουν” (!!!) Και για να θυμηθώ ένα καθηγητή στο ίδιο σχολείο που έλεγε «ο Θεός να μας σώσει από τους σωτήρες μας».
Ο κ. Χαλκιαδάκης δεν είναι ένας τυχαίος συγγραφέας. Είναι σοφός και μετρημένος επιστήμονας.
Είναι σοφός και μετρημένος επιστήμονας. Συγγραφέας πολλών και αξιόλογων βιβλίων και τον ευχαριστούμε για το πολυσέλιδο βιβλίο του αφιερωμένο στον Γ. Ξενουδάκη. Πηγή του ο κ. Ν. Νταμπακάκης υπό την αιγίδα του φιλοπρόοδου Δήμου Σφακίων, τον οποίο βαθύτατα εκτιμούμε. Πλήθος έγκριτων πηγών και βιβλιογραφίας που τιμά τον αγαπητό συγγραφέα.
Εκτός από το κληροδότημα στην Παιδεία, ο Γ. Ξενουδάκης μας κληροδότησε σοφία, γνώση, φιλοπατρία, ανθρωπιά που πάνε να εξαλειφθούν σήμερα. Σήμερα η Παιδεία δεν μετρά. Η αξιολόγηση δεν μετρά. Ο υγιής ανταγωνισμός αντικαταστάθηκε από τον επάρατο κομματισμό και το μυαλό από την τσέπη…
Ο Γ. Ξενουδάκης ήταν αληθινός πατριώτης, αναλλοίωτος Κρητικός. Άλλωστε, άριστα τον περιγράφει στο βιβλίο του ο κ. Χαλκιαδάκης. Μέγας κληροδότης σ’ ένα λαό αγνώμονα παρασυρμένο από την ομιχλώδη πραγματικότητα, την αφασία λες και τον έχουν ψεκάσει.
Πόσο, αλήθεια, θα πληγώνεται η χρυσόβρυτη ψυχή του Γ. Ξενουδάκη μα και κάθε γνήσιου Κρητικού, αυτού του ανάξιου κληρονόμου τοις πάσι σχεδόν αγνώστου. Δεν βρέθηκε κανείς δήμαρχος Χανίων να ονοματίσει μια οδό στο όνομα του Γ. Ξενουδάκη, παρά μια πάροδο παρόδου!
Οταν δεν τιμάς αξίως τους άξιους του τόπου σου, τον υποβαθμίσεις. Δεν τον αναβαθμίζεις με τα φολκλορικά, τις φιέστες και τις “επετείους”. Χορτάσαμε από κάτι τέτοια για να μην αναφέρω περισσότερα…
Ο Γ. Ξενουδάκης μας λείπει. Μας λείπει από την καθημερινότητά μας, από τα Γράμματα και την Παιδεία. Μα, για ποια Παιδεία σήμερα μιλάμε!..
Αφού έχουμε ξένα κέντρα εξουσίας. Αν δεν υπογράψουνε οι Γερμανοί δεν γίνεται τίποτε. Είμαστε πράγματι υπό κατοχή. Μα δεν ήταν αυτά τα όνειρα και ο αγώνας του Γ. Ξενουδάκη. Ο Ξενουδάκης ήθελε ελεύθερα μυαλά και σιδερένια θέληση. Ηθελε την πυρφόρα αγάπη. Και την εθνική τόλμη. Αντε να τα βρεις σήμερα.
Χαιρόμαστε, που εκτός από τον κ. Ν. Νταμπακάκη έχουμε και τον κ. Εμμανουήλ Χαλκιαδάκη υπέρμαχους και μιμητές του Μεγάλου Ξενουδάκη, στους οποίους υποκλινόμαστε ευχαριστούντες τον Θεό που μας έστειλε μεγάλους άνδρες όπως τον αξιοτίμητο και αξιομνημόνευτο Γ. Ξενουδάκη.
Στύλος φαεινός και ακλόνητος και αλάνθαστος οδοδείκτης στη ζωή μας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.