Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γευσιγνωσία με ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο, πέρα από το τραπέζι, πρέπει να μπει περισσότερο στη ζωή μας. Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα της γευσιγνωσίας φαγητών και γλυκών με πρώτη και βασική ύλη το ελαιόλαδο που ολοκλήρωσε το διήμερο της “Γιορτής Ελιάς και Λαδιού” στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι. Οι πέντε σεφ και ειδικοί της γαστρονομίας που αποτελούσαν και την κριτική επιτροπή της γευσιγνωσίας αναφέρθηκαν στη σημασία της σωστής χρησιμοποίησης του ελαιολάδου στην κουζίνα και στην καθημερινότητά μας. «Το ελαιόλαδο αποτελεί το βασικό μας προϊόν και η χρήση του στην κουζίνα μας είναι αυτή που της δίνει ιδιαιτερότητες», ανέφερε ο γνωστός σεφ και παρουσιαστής Ηλίας Μαμαλάκης, ενώ η Ν. Δαρειώτη, διευθύντρια στο περιοδικό “Αλάτι και Πιπέρι”, υπογράμμισε πως «το ελαιόλαδο είναι η ίδια η Ελλάδα. Μαζί με το αμπέλι είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης κ. Γ. Μακρής.

«Πρέπει το ελαιόλαδο να βρει τη θέση που του αρμόζει. Στην κουζίνα μας και όχι μόνο. Είναι ο πράσινος χρυσός και σε όλη την υφήλιο το ζητάνε και δεν το βρίσκουν», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας και σεφ του Μ.Α.Ι.Χ. κ. Γιάννης Αποστολάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δικτύου «να προωθήσουμε την κρητική κουζίνα και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι μια υπερ-τροφή από μόνο του και πρέπει να το καταλάβουμε πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι». Τέλος ο Γ. Κατσιφαράκης, σεφ της Ο.Α.Κ., απευθυνόμενος σε όλες τις νοικοκυρές, επεσήμανε την ανάγκη «να πάψουν να χρησιμοποιούν κρέμα γάλακτος. Δεν έχει θέση στην κρητική παραδοσιακή κουζίνα». ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ Οι διαγωνιζόμενοι κρίθηκαν για την υγιεινή παρασκευή του φαγητού, τη νοστιμιά και την εμφάνισή του. Τα βραβεία πήραν για την κατηγορία του φαγητού οι: • Πρώτο βραβείο η Σοφία Κατσουλάκη για το μπουρέκι της. • Δεύτερο Βραβείο η Ευαγγελία Πετρουλάκη – Κολομβάκη για τα κρεμμυδοκαλίτσουνά της. • Τρίτο βραβείο η Μαρία Αντωνογιαννάκη για το πιάτο της με κουκιά με λουκάνικα πικάντικα. Στα γλυκά τα βραβεία πήραν: • Το πρώτο βραβείο η Ευτυχία Γεραιουδάκη για τα ξεροτήγανά της. • Δεύτερο βραβείο ο Γιώργος Κουκουτσάκης για τα αρωματικά παξιμάδια. • Τρίτο βραβείο η Ελένη Μαραγκάκη για την αγουρομελένια της.

Την ανάγκη τυποποίησης του ελαιολάδου τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης σε χαιρετισμό του στο διήμερο. Ο κ. Βουλγαράκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Στον Νομό Χανίων καλλιεργούνται 7.600.000 ελαιόδεντρα και η μέση παραγωγή ελαιολάδου κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια γύρω στους 22.000 τόνους. Σε πανελλαδικό επίπεδο παράγουμε περίπου 300 – 350 χιλιάδες τόνους και σε μόνιμη βάση είμαστε πλεονασματικοί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισορροπία μεταξύ παραγωγής και διάθεσης. Για να πετύχουμε την απορρόφηση της πλεονάζουσας παραγωγής η ισορροπία εξασφαλίζεται μέσω της χύμα προώθησης του προϊόντος στο εξωτερικό. Αυτή είναι μια κατάσταση που ούτε ευσταθής είναι ούτε προοπτική δίνει. Εάν θέλουμε να μιλάμε για προοπτική και μέλλον για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο ελαιόλαδο, πρέπει να βρούμε διεξόδους στη διοχέτευση της επιπλέον παραγωγής στο εξωτερικό».

Η μΟνη διΕξοδος εΙναι η τυποποΙηση του προϊΟντος

«Η τυποποίηση του ελαιολάδου είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας και της τιμής του ελαιολάδου και κατά συνέπεια της αύξησης των εξαγωγών μας. Η προβολή του ελαιολάδου είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας για την Περιφέρεια Κρήτης και ήδη με πρωτοβουλια του περιφερειάρχη μας Σταύρου Αρναουτάκη έχουν γίνει πολλές ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ως Αντιπεριφέρεια Χανίων δεσμευόμεθα ότι θα εντείνουμε ακόμα περισσότερο τους απαραιτήτους ελέγχους για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιολάδου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα