Μουσείο Τυπογραφείας

ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ

Game (not) over

■ Περισσότερα από 100 ρετρό ηλεκτρονικά παιχνίδια παρουσιάζονται σε έκθεση στο ΚΑΜ

Ένα μοναδικό ταξίδι πίσω στον χρόνο, παρέα με αγαπημένες ηλεκτρονικές φιγούρες και παιχνιδομηχανές, έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση “Retro Games Expo (1971-1995)” που εγκαινιάστηκε χθες στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στο παλιό λιμάνι.

  • Η γοητεία των παλιών ηλεκτρονικών παιχνιδιών παραμένει αμείωτη όπως απόδεικνύεται κι από την προσέλευση στην έκθεση νέων που δεν πρόλαβαν να τα ζήσουν
  • Από αριστερά από την ομάδα των διοργανωτών οι Θ. Τριανταφύλλου, Ε. Στρογγυλάκη και Αντ. Καστρινάκης

Αθάνατες παιχνιδομηχανές, όπως Atari 2600, Sega Mega Drive, Super Nintendo, Atari Saturn, Sega Genesis, Playstation 1 κ.ά., στις οποίες οι μεγαλύτερες γενιές αφιέρωσαν… ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους όταν ήταν παιδιά πρωταγωνιστούν σε αυτή την ξεχωριστή έκθεση.
Μαζί τους παρουσιάζονται εκατοντάδες αγαπημένα videogames, όπως Galaga, Tetris, Ms Pack Man, Bubble Bobble, Frogger κ.ά. τα οποία εξακολουθούν να συγκινούν ακόμα σήμερα όσους δοκιμάσουν να τα παίξουν, ενώ από την έκθεση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι κλασικές πια “καμπίνες” που κάποτε δέσποζαν σε σφαιριστήρια, αναψυκτήρια και άλλους χώρους ψυχαγωγίας.
Ξεχωριστή θέση κατέχουν στην έκθεση και τα συλλεκτικές συσκευές χειρός που χρονολογούνται από το 1976, ενώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παίξουν ελεύθερα πολλά από τα θρυλικά ηελκτρονικά παιχνίδια μιας άλλης εποχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση προέκυψε χάριν στο μεράκι και το πάθος μιας παρέας που πριν από 8 χρόνια ξεκίνησε να συγκεντρώνει από παλαιοπωλεία και το διαδίκτυο μη λειτουργικά παιχνίδια για να τους δώσει μέσα από πολύ προσωπική εργασία ξανά ζωή!
«Η ιδέα προέκυψε όταν κάποια στιγμή σκέφτηκα να πάω να φτιάξω ένα παλιό ηλεκτρονικό παιχνίδι που μου είχε χαρίσει η μάνα μου το 1986. Όταν όμως πήγα σε ένα μαγαζί μου απάντησαν ότι δεν φτιάχνει. Επιστρέφοντας απογοητευμένος συνάντησα έναν φίλο ερασιτέχνη ηλεκτρονικό, τον Νεκτάριο, ο οποίος διαπίστωσε ότι το μόνο που χρειάζονταν ήταν να ξύσουμε λίγο τις μπαταρίες. Από τότε άρχισα να μαζεύω παλιά παιχνίδια που δεν έπαιζαν και να τα επισκευάζουμε», αφηγήθηκε ο Αντώνης Καστρινάκης που είναι από τους πρωτεργάτες της έκθεσης.
Το αυτοσχέδιο εργαστήριο της παρέας στήθηκε στην κουζίνα της Ευγενίας Στρογγυλάκη: «Ολα τα μαστορέματα έγιναν στην κουζίνα μου. Ό,τι παιχνίδια έβρισκε ο Αντώνης τα έφερνε στο σπίτι κι εκεί στήθηκε το εργαστήριό τους. Τους είπα λοιπόν κάποια στιγμή -κάπως εκνευρισμένη- ότι καλά κάνετε και τα μαζεύετε αλλά κάντε και καμία έκθεση να τα δει τουλάχιστον ο κόσμος. Έτσι κι έγινε!», σημείωσε η Ευγενία. Η εργασία της ομάδας υπήρξε ιδιαίτερα αποτελεσματική καθώς από τις περίπου 100 παιχνιδομηχανές χειρός οι 97 είναι σήμερα λειτουργικές.
«Η έκθεση αυτή είναι μια ωραία ευκαιρία να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια», σχολίασε ο σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών Θανάσης Τριανταφύλλου, ενώ αναφερόμενος στις διαφορές των σημερινών παιχνιδιών από τα παλιά επεσήμανε: «Τα παιχνίδια αυτά απαιτούσαν υψηλό βαθμό συγκέντρωσης. Αν έχανες ξεκινούσες ξανά από την αρχή. Γι’ αυτό και οι καμπίνες έπρεπε να ήταν γερές για να αντέχουν στα χτυπήματα από τους εκνευρισμένους παίχτες!».
Στην αίθουσα της έκθεσης συναντήσαμε νέους αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους που θέλησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στα ρετρό παιχνίδια ή απλώς να θυμηθούν τα παλιά. Ανάμεσα σ’ αυτούς κι ο φοιτητής στη Σχολή ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης Ραφαήλ: «Οτιδήποτε ρετρό είναι τέλειο. Κι εδώ απλά είναι ένας παράδεισος!», σχολίασε όταν τον ρωτήσαμε για την παρουσία του εκεί και πρόσθεσε: «Εγώ τα πρόλαβα αυτά ίσα ίσα, όμως είναι παιχνίδια “κοσμήματα” και μπορείς να δεις τι φοβερές δυνατότητες είχαν από τότε».
Κοντά στον Ραφαήλ και ο μικρός Μανώλης: «Μου αρέσουν πολύ αυτά τα παιχνίδια, έχουν τέλειες πίστες και υπερ-κακούς! Ιδιαίτερα πάντως μου αρέσει το Super Mario», σημείωσε ενθουσιασμένος.
Να σημειώσουμε ότι η έκθεση ρετρό ηλεκτρονικών παιχνιδιών στο ΚΑΜ, που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, θα διαρκέσει έως 6 Ιανουαρίου, ενώ κατά τη διάρκεια της θα γίνουν διαγωνισμοί κλασσικών παιχνιδιών (όπως Galaga, Tetris, Ms Pack Man, Bubble Bobble, Frogger κ.α.) με έπαθλα για τους νικητές.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.