Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γαλλοτουρκική αντιμαχία

Η διπλωματική αναμέτρηση Γαλλίας – Τουρκίας εξελίσσεται με στόχο, ποιος θα ελέγχει την ακτογραμμή από τον κόλπο της Σύρτης μέχρι τη Βεγγάζη, απ’ όπου διακινούνται μεγάλες ποσότητες πετρελαίων και φυσικού αερίου. Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Βόρεια Αφρική ενεργοποεί τη Γαλλία, η οποία σ’ αυτή την περιοχή διαδραμάτιζε στο παρελθόν κυρίαρχο ρόλο, να πάρει θέση στο θέατρο των επιχειρήσεων της σπαρασσόμενης Λιβύης. Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι αποφασισμένος να εμποδίσει τον Ερντογάν να πραγματοποιήσει τις επιδιώξεις του στη Λιβύη, στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.
Μετά, λοιπόν, το επεισόδιο στη Μεσόγειο με τη γαλλική φρεγάτα, ο Μακρόν κλιμακώνει τις κινήσεις του. Είναι θέμα γοήτρου για τον Γάλλο πρόεδρο, να μείνει αδρανής, όσο βλέπει τον τουρκικό Τύπο να τονίζει, ότι οι σχέσεις Αγκυρας – Παρισίων βρίσκονται στο αποκορύφωμα εχθρικής έντασης και ν’ ακούει τους Τούρκους διπλωμάτες, να προδικάζουν, ότι από τους Γάλλους θα πρυτανεύσει ορθολογισμός και θα αποτραπεί μια «επικίνδυνη εύλεκτη κατάσταση».
Η αντίδραση του Μακρόν στις τουρκικές προκλήσεις, άρχισε με την επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ, για την αδιαφορία του, σε όσα κάνει η Τουρκία, αποσύροντας τη γαλλική φρεγάτα απ’ το Αιγαίο για τη Νατοϊκή αποστολή “επιχείρηση ειρήνη”. Η άφιξη στη Λάρνακα γεωτρύπανων της ΤΟΤΑL – ENI, είναι προειδοποίηση προς την Αγκυρα, ότι δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία, να μετατρέψει την Κυπριακή ΑΟΖ σε θέατρο πολέμου, χωρίς περαιτέρω απάντηση.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου κατηγόρησε τη Γαλλία στον Γερμανό ομολογό του Χάϊκο Μάας, ότι «δεν είπε την αλήθεια ούτε στην Ε.Ε., ούτε στο ΝΑΤΟ… Η Γαλλία πρέπει να μας ζητήσει συγγνώμη…». Ο Μαας απάντησε, ότι “είναι σημαντικό, οι σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας να είναι εποικοδομητικές…, ότι μας απασχολούν ζητήματα, όπως οι γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο, στ’ ανοιχτά της Κύπρου και ενδεχομένως στην Κρήτη… και ότι αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν χωρίς πρόοδο με τη Λιβύη… δεν θα υπάρξει καμία ετοιμότητα διαλόγου με την Τουρκία”.
Ο Τσαβούσογλου σαν να μην άκουσε τίποτα, απαίτησε, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας, να τελειώσει το θέμα των διαβατηρίων και της τελωνειακής ένωσης και να υπάρξει πρόοδος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Πάντως στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που συνέρχεται στις 13 Ιουλίου, προβλέπεται να γίνει μάχη με το θέμα της Τουρκίας, όπου η γαλλική αντιπροσωπεία θα απαιτήσει να επιβληθούν νέες κυρώσεις για την Τουρκία. Επιμένουν οι Γάλλοι να καταγγέλουν, ότι η τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, στο Αιγαίο και οι δραστηριότητές της για έρευνες στο ανυπόστατο Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, αποτελεί πηγή ανησυχιών για κάποιο νέο θερμό επεισόδιο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα