Μουσείο Τυπογραφείας

Γ. Βαρουφάκης: Αδύνατη οποιαδήποτε ανάκαμψη αυτή την στιγμή στην Ελλάδα

received_2074209382868950Ομιλία στο αμφιθέατρο του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε ο γραμματέας της πολιτικής κίνησης ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική που άσκησε η Τρόικα στην Ελλάδα, στην ΕΚΤ, στην διαπραγμάτευση το 2015 αλλά και στις προτάσεις του ΜέΡΑ 25 για την Ελλάδα.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. Βαρουφάκη στο ΑΠΘ

Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. Βαρουφάκη στο ΑΠΘ

Αναφερόμενος στην “Τρόικα” ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε πως «είναι αδύνατο αυτή την στιγμή στην Ελλάδα να υπάρξει οποιαδήποτε ανάκαμψη όταν οι μικρομεσαίοι πληρώνουν το 75% των κερδών τους στο κράτος. Δεν μπορείς να έχεις 100% προπληρωμή του φόρου. Αυτό το κάνεις σε μια χώρα όταν είναι να την καταστρέψεις. Η τρόικα πέρασε αυτά τα μέτρα το καλοκαίρι του 2015 γιατί ήθελε να σηματοδοτήσει στους Ισπανούς πως αν ψηφίσετε την αριστερά στην Ισπανία, στην Ιταλία θα σας συνθλίψουμε και τελικά στους Γάλλους και στους ίδιους του Γερμανούς ποιος έχει την εξουσία. Δεν υπάρχει καμία λογική σ αυτά που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια…» Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μεταξύ άλλων, πρότεινε ανώτατο ΦΠΑ στο 18%, παροχή τραπεζικής άδειας στο ΤΑΙΠΕΔ/Υπερταμείο με την δημόσια περιουσία να περνά εξ ολοκλήρου στα ασφαλιστικά ταμεία, δημόσια εταιρεία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, τονίζοντας πως το «το παράλληλο σύστημα πληρωμών έπρεπε να το έχει κάθε χώρα της ευρωζώνης».

«Καμία διαπραγμάτευση για τα αυτονόητα» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης όσον αφορά το “μάθημα” από το 2015, ενώ επεσήμανε πως «το Eurogroup δεν θα αποδεχθεί ποτέ αλλαγή πολιτικής. Εμείς προτείνουμε να μην ανακοινώσουμε καν αυτά τα νομοθετήματα, αυτές τις αλλαγές στο Eurogroup. Θα τα νομοθετήσουμε και η κατάργηση της 100% προπληρωμής φόρου θα γίνει χωρίς να ανακοινωθεί. Το 2015 δεν θα επαναληφθεί… Διαπραγμάτευση με κάποιους που δεν θέλουν να διαπραγματευτούν δεν θα γίνει. Εμείς θα ακολουθήσουμε την τακτική του Σαρλ ντε Γκωλ, της… κενής καρέκλας».

Ο κ. Βαρουφάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην στάση του ΜέΡΑ25 όσον αφορά την Ευρώπη λέγοντας πως «ως ΜέΡΑ25 είμαστε βαθιά Ευρωπαϊστές, κάνουμε την κριτική μας στο ευρώ, θέλουμε να το αναβαθμίσουμε, είμαστε οι μόνοι που έχουμε προτάσεις για να αλλάξει η αρχιτεκτονική του ευρώ. Θέλουμε αναδιάρθρωση μέσα στο ευρώ. Δεν προτείνουμε έξοδο από το ευρώ, δεν απειλούμε με έξοδο από το ευρώ. Αυτό είναι δεδομένο. Όμως το κύριο ερώτημα για τους Έλληνες πολίτες είναι τι φοβάστε πιο πολύ: Την ερημοποίηση εντός του ευρώ ή το Grexit; Εάν φοβάστε το Grexit πιο πολύ από την ερημοποίηση μέσα στο ευρώ πηγαίνετε να ψηφίσετε ένα από τα κόμματα του μνημονιακού τόξου».
Τέλος ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τονίζοντας πως «η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι μπροστά σε τέσσερις κρίσεις: Δημοσίου – ιδιωτικού χρέους, πολύ χαμηλές επενδύσεις, ασταθές τραπεζικό σύστημα και αύξηση της φτώχειας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε κέρδη 91 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσά τα οποία διανέμονται στα υπουργεία Οικονομικών των πλεονασματικών χωρών. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να ιδρυθεί αύριο το πρωί ένα Ταμείο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας που θα στηρίζει την φτωχή ευρωπαϊκή οικογένεια κι αυτό θα ήταν μια ενοποιητική κίνηση καθώς και μια κίνηση καταπολέμησης της μισαλλοδοξίας, του αντιευρωπαϊσμού και του φασισμού»

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.