Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γ. Πιαγκαλάκης: «Περιφέρεια – πόλος αντίστασης» (video)

Οι εξορύξεις δεν φέρνουν καμία ανάπτυξη, μόνο πολέμους μπορεί να φέρουν γιατί
σε βάζουν στη δίνη των γεωπολιτικών ανταγωνισμών…

 

«Η Περιφερειακή Διοίκηση έχει περιθώρια για την άσκηση μιας πραγματικά φιλολαϊκής πολιτικής που θα συγκρουστεί με τις επιταγές της Ε.Ε. και των κυβερνητικών επιλογών, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει τη στήριξη ενός ισχυρού λαϊκού εργατικού, λαϊκού κινήματος» επισημαίνει ο επικεφαλής του συνδυασμού “Ανυπότακτη Κρήτη – Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση” Γιώργος Πιαγκαλάκης.

 

2
Παράλληλα, μιλώντας στα “Χ.ν.”, αναφέρεται στο “τίμημα” που πληρώνει η χώρα όσο παραμένει στην Ε.Ε., μιλάει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αμερικανο-νατοϊκή Βάση στο Ακρωτήρι, αλλά και η εξόρυξη υδρογονανθράκων, ενώ για τις πρόσφατες καταστροφές κατηγορεί την Διοίκηση Αρναουτάκη για έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.
• Ασκείτε σκληρή κριτική στη σημερινή περιφερειακή Διοίκηση. Το ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι αν υπάρχουν περιθώρια για μια άλλη πολιτική δεδομένου ότι η Αυτοδιοίκηση λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο που θέτει η κεντρική εξουσία. Τι απαντάτε;
Αν αποδέχεσαι το πλαίσιο του «Κλεισθένη», τα μνημόνια, το δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας και τις επιταγές της Ε.Ε., σαφώς δεν υπάρχουν περιθώρια εφαρμογής οποιασδήποτε φιλολαϊκής πολιτικής στην Περιφέρεια. Δεν υπάρχουν περιθώρια όταν ο προϋπολογισμός εγκρίνεται από το μνημονιακό παρατηρητήριο που ελέγχεται από τους μηχανισμούς της Ε.Ε. Για παράδειγμα πριν από 4 χρόνια επιστράφηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για 14.000 ευρώ διαφορά που αφορούσαν τη μετακίνηση των μαθητών. Μιλάμε για ένα σύστημα που είναι κομμένο και ραμμένο να εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας ελίτ. Από εκεί και πέρα αν πάρεις την πλειοψηφία και γίνεις Περιφερειακή Αρχή δεν μπορείς να ασκήσεις μια φιλολαϊκή πολιτική και να οικοδομήσεις έναν πόλο αντίστασης αν δεν υπάρξει ένα εργατικό, λαϊκό κίνημα που να σε στηρίζει. Κι αυτό γιατί μια Περιφερειακή Αρχή που θα θέλει να συγκρουστεί θα είναι παράνομη. Άρα θέλει τη στήριξη του λαού.

 

• Ζητάτε την αποδέσμευση της χώρας από την Ε.Ε. Τα μεγαλύτερα όμως έργα γίνονται με χρήματα της Ε.Ε..
Προϋπόθεση για να έρχονται τα όποια χρήματα είναι να τηρούνται τα σύμφωνα δημοσιονομικής σταθερότητας και οι προϋπολογισμοί λιτότητας. Δηλαδή απαράβατος όρος για να χρηματοδοτούνται έργα είναι να φτωχαίνουν οι Έλληνες. Επίσης, τα χρήματα αυτά είναι «κλειδωμένα» για συγκεκριμένα έργα που προωθούν τα νέα μοντέλα εργασίας και ανάπτυξης που θέλει η Ε.Ε. Για παράδειγμα τα αντιπλημμυρικά δεν είναι επιλέξιμα γιατί στο νερό δεν μπορείς να βάλεις διόδια όπως στους αυτοκινητόδρομους. Στο πλαίσιο αυτό, κατέρρευσε με εκκωφαντικό τρόπο το αφήγημα του κ. Αρναουτάκη με τις καταστροφές που σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο όπου είδαμε ότι δεν υπήρχε κανένας συνολικός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός από την Περιφέρεια, την κυβέρνηση και την Ε.Ε. Όπως δεν υπάρχει για την αντισεισμική προστασία και βλέπουμε να χρηματοδοτούνται κτήρια αμφιβόλου στατικής επάρκειας για να βάλουμε ενεργειακά κουφώματα. Αν γίνει όμως κανένας σεισμός τι θα λέμε, ότι φταίει η κλιματική αλλαγή; Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να λέμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα όταν η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στην κούρσα των εξοπλισμών με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

 

• Πάντως η ένταση των φαινομένων ήταν πρωτοφανής και δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια φαινόμενα…
Όταν η Περιφερειακή Αρχή εδώ και χρόνια μιλάει για την κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι περιμένει φαινόμενα τέτοιας έντασης. Άρα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Από εκεί και πέρα οι προδιαγραφές των αντιπλημμυρικών έργων ή των οριοθετήσεων ρεμάτων μπαίνουν για να προλαμβάνουν τέτοια φαινόμενα. Άρα αν υπήρχε αντιπλημμυρικός σχεδιασμός θα έβαζες σε πρώτη προτεραιότητα τους καθαρισμούς των ρεμάτων. Δεν μπορεί στον Κερίτη από το ’45 μέχρι σήμερα η κοίτη του ποταμού να έχει μειωθεί στο μισό. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιοι καθαρισμοί γίνονταν ήταν εικονικοί. Και δεν μπορεί ο κ. Αρναουτάκης να λέει μισές αλήθειες για κατοίκους που μπαζώνουν όταν το κράτος χρησιμοποιεί τα ρέματα για να φτιάξει τους δρόμους. Επίσης, έχεις από το 2015 αναθεωρημένο σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας όπου προειδοποιούσε το σχέδιο ότι δεν έχουν γίνει καθαρισμοί ρεμάτων και τα τεχνικά έργα είναι ανεπαρκή. Τι έκαναν γι’ αυτό;

 

 

• Το θέμα των Βάσεων το έχετε ψηλά στην ατζέντα σας. Γιατί το κίνημα κατά των Βάσεων έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια;
Σαφώς δεν έχει την ίδια μαζικότητα με παλαιότερα κι αυτό οφείλεται τα τελευταία χρόνια και στην απογοήτευση από τη στάση της λεγόμενης «αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μεταλλάχθηκε και εντάχθηκε στο μνημονιακό στρατόπεδο. Μάλιστα ήταν η πρώτη κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση που δέχθηκε να φτιάξουν οι ΗΠΑ και δεύτερη Βάση στην Κάρπαθο. Από εκεί και πέρα, το αντιπολεμικό κίνημα θα πρέπει να αποκαλύπτει πόσο επικίνδυνες είναι οι Βάσεις καθώς μας βάζουν στο στόχαστρο των γεωπολιτικών αντιθέσεων, από εδώ εφορμούν τα αεροπλανοφόρα του θανάτου, ενώ οι περιοχές γύρω από τη Βάση, ο Μουζουράς και το Χορδάκι, έχουν ουσιαστικά ερημοποιηθεί.

 

 

• Το ενεργειακό αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για την Κρήτη. Ποια είναι η θέση σας για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, τα αιολικά πάρκα και τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα;
Το πρώτο ζήτημα που μπαίνει είναι πως μια περιφερειακή Αρχή που έχει σημαία της τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής προχωράει σε εξόρυξη υδρογονανθράκων. Το δεύτερο είναι ότι τα οφέλη για τον κρητικό λαό θα είναι μηδαμινά γιατί το προϊόν των εξορύξεων θα πάει για εξαγωγή. Δεν είναι παράλογο να διακινδυνεύουμε μια άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική καταστροφή σε μια κλειστή θάλασσα προκειμένου να έχουμε μηδαμινά οφέλη; Για την ανάπτυξη, που λένε, δείτε τι γίνεται στη Βασιλικάτα στην Ιταλία. Μια περιοχή που γίνονται εξορύξεις και είναι πρώτη σε φτώχεια και ανεργία. Οι εξορύξεις δεν φέρνουν καμία ανάπτυξη, μόνο πολέμους μπορεί να φέρουν γιατί σε βάζουν στη δύνη των γεωπολιτικών ανταγωνισμών…

 

 

• Για τον ΒΟΑΚ είστε ενάντια στη δημιουργία ενός αυτοκινητόδρομου με τη μέθοδο της παραχώρησης, χωρίς διόδια όπως υποστηρίζουν κυβέρνηση και Περιφέρεια;
Ο ΒΟΑΚ κατέχει το ρεκόρ υποσχεσιολογίας από το 2000 και σήμερα, με έναν ΒΟΑΚ σε μαύρα χάλια, χωρίς φωτισμό, σήμανση και τα κλαδιά να φτάνουν μέσα στον δρόμο, έφεραν τη μέθοδο της παραχώρησης σε ιδιώτες σαν ώριμο φρούτο. Και πάλι όμως ο λόγος που γίνεται το έργο δεν είναι τα 4.000 εικονοστάσια που υπάρχουν από άκρη σε άκρη του ΒΟΑΚ, αλλά ότι θα είναι οικονομικά προσοδοφόρος για την εταιρεία. Πέραν τούτου, οι συμβάσεις παραχώρησης είναι ένας ωραίος τρόπος για να δώσει το Δημόσιο χρήματα και να λέει ότι τα δίνει ο ιδιώτης. Η εμπειρία του «Μορέα» έδειξε ότι το 1/6 του κόστους το βάζει ο ιδιώτης, τα 2/6 το κράτος και τα 3/6 είναι από τραπεζικό δανεισμό. Άρα το έργο πάλι με τα λεφτά μας θα γίνει. Μέχρι όμως να γίνει αυτός ο αυτοκινητόδρομος, με τον υπάρχοντα τι γίνεται; Γιατί αυτό που βλέπουμε είναι ένα πινγκ – πονγκ αρμοδιοτήτων μεταξύ του ΟΑΚ, της Περιφέρειας και του Υπουργείου…

 

 

• Η ανάπτυξη στην Κρήτη βασίζεται στον τουρισμό και πλέον και στην ενέργεια. Η δική σας πρόταση ποια είναι;
Εμείς θεωρούμε καταστροφή την ανάπτυξη για την οποία μιλάνε οι κ. Αρναουτάκης και Μαρκογιαννάκης. Όταν σε επιδοτεί το κράτος για να κάνεις εμπόριο ενέργειας, γιατί αυτό κρύβεται πίσω από τις ΒΑΠΕ, και εξαναγκάζεις τη ΔΕΗ να αγοράζει το ρεύμα των ιδιωτών ή να πουλάει το ρεύμα σε τιμές κάτω του κόστους, αυτό είναι ληστεία εις βάρος του Δημοσίου. Στον τουρισμό πάλι βλέπουμε κολοσσιαία συγκροτήματα, βλέπε Μονή Τοπλού και Ελούντα Χιλς, που γίνονται καθ’ υπέρβαση των όρων δόμησης και έχουμε έναν βιασμό του περιβάλλοντος. Επίσης, δεν είναι ανάπτυξη να υπάρχει αύξηση εσόδων 200 εκατ. ευρώ από τον τουρισμό σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ αλλά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό βιώνουν έναν εργασιακό μεσαίωνα. Ούτε συμφωνούμε με τις εξορύξεις, όπως, για εμάς, δεν είναι ανάπτυξη και η εξαγωγική λογική της αγροτοδιατροφικής σύμπραξης. Η δική μας λογική είναι να εξασφαλιστεί πρωτίστως η διατροφική επάρκεια των κατοίκων του νησιού μετά των επισκεπτών και τέλος να υπάρχουν εξαγωγές. Στον τουρισμό θέλουμε ένα μοντέλο με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον και με σεβασμό των εργασιακών σχέσεων. Πρέπει να στραφούμε σε άλλες λογικές, σε περιπατητικές διαδρομές, σε σύμπραξη αγροτικού και τουριστικού τομέα κ.λπ. και ο πλούτος να μοιράζεται σε όλους.

 

 

• Γιατί δεν συνεργαστήκατε με άλλες αριστερές δυνάμεις όπως η «Ξαστεριά» και η «Λαϊκή Συσπείρωση»;
Κάναμε κάλεσμα με ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο αλλά δεν θέλαμε η «Ανυπότακτη Κρήτη» να γίνει ένα πεδίο πειραματισμού μιας συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ. Χωρίς μια προγραμματική σύγκλιση δεν μπορεί να υπάρχει συνεργασία. Είναι στενάχωροι οι γάμοι που δεν γίνονται αλλά ακόμα πιο στενάχωρα τα βίαια διαζύγια, στα οποία η Αριστερά έχει παράδοση. Επίσης, θα περιμέναμε μια αυτοκριτική από παρατάξεις οι οποίες ήταν για ένα διάστημα στην κυβέρνηση και μετά αποχώρησαν. Υπάρχει μια λογική που λέει ότι ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ ήταν καλός και μετά μεταλλάχθηκε. Για εμάς όμως ο παλιός «καλός» ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που θα οδηγούσε μαθηματικά στη σημερινή κατάσταση. Από εκεί και πέρα, βέβαια, θα επιδιώξουμε μέσα από συνελεύσεις και αγώνες να συναντηθούμε με τους υπόλοιπους συναγωνιστές από την «Ξαστεριά» και τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα