Μουσείο Τυπογραφείας

Γ. Ντουνιαδάκης: “Το ΚΚΕ έχει απαντήσεις” (video)

19 fotoΨήφο στο ΚΚΕ για μια ισχυρή αντιπολίτευση ζητά ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων του Κόμματος, υποναύαρχος ε.α., Γιάννης Ντουνιαδάκης, σε συνέντευξή του στα “Χανιώτικα νέα”.
Παράλληλα, αναφέρεται σε τοπικά αλλά και γεωπολιτικά ζητήματα καθώς ο ίδιος έχοντας υπηρετήσει στο Ναυτικό έχει άποψη για τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά θέματα.
Οσο για τις επαφές του με τους κατοίκους του Νομού στο πλαίσιο των προεκλογικών περιοδειών, επισημαίνει ότι παίρνει θετικά μηνύματα και τονίζει ότι το ΚΚΕ “έχει απαντήσεις”.

 •Τι μηνύματα λαμβάνετε από τις επαφές σας με τον κόσμο κατά τις περιοδείες σας;
Είναι πολύ θετικά τα μηνύματα. Ο Χανιώτικος λαός, είτε του κέντρου είτε της υπαίθρου, ενδιαφέρεται να μάθει τις θέσεις του κόμματος. Αναρωτιέται. Μας βάζει ζητήματα. Καμιά φορά είναι απαιτητικός. Βάζει ερωτήματα δύσκολα. Είναι ιδιαίτερα ανήσυχος με ό,τι συμβαίνει γενικότερα στην περιοχή. Εννοώ με τα ελληνοτουρκικά, τα γεωτρύπανα κ.λπ.
Βέβαια, εκφράζει και την απογοήτευσή του για ό,τι συμβαίνει στη ζωή. Ημασταν στα Μεσκλά. Είδαμε και την κατάσταση, πέντε μήνες μετά τις καταστροφές. Ηταν πολύ ανήσυχος ο κόσμος. Αν χρειαστεί να επέμβουν τα πυροσβεστικά οχήματα είναι δύσκολη η πρόσβαση στην περιοχή, εκτός των κεντρικών οδικών δικτύων.
Είναι ανήσυχοι για τις τιμές των προϊόντων. Για το λάδι. Απογοητευμένοι γενικά.
Και βέβαια είχαμε πρόβλημα και στον κλιματισμό του Νοσοκομείου. Σε όλα αυτά έχει απαντήσεις το ΚΚΕ. Νομίζω ότι τα ώτα είναι ευήκοα.

•Τι απαντήσεις έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα και με ποιες προτεραιότητες;
Προσπαθούμε να δώσουμε κατ’ αρχήν τι ισχύει πραγματικά.
Δηλαδή: Για πολεμικές δαπάνες δίνουμε 4,2 δισ. το χρόνο. Δηλαδή για δαπάνες ΝΑΤΟϊκές, Ευρωενωσίτικες κ.λπ. Λίγο πριν λήξει η θητεία της Βουλής ψηφίστηκε νόμος που έδινε το δικαίωμα στους εφοπλιστές, εθελοντικά να προσφέρουν στην Εφορία 40 εκατομμύρια το χρόνο. Βέβαια εμείς στην Εφορία δεν πληρώνουμε εθελοντικά. Δίνουμε υποχρεωτικά ό,τι μας αναλογεί. Υπάρχουν λοιπόν από τη μια δαπάνες, όπως οι στρατιωτικές, που δεν είναι προς το συμφέρον του λαού και της πατρίδος, είναι για ΝΑΤΟϊκές και Ευρωπαϊκές δουλειές και από την άλλη βλέπουμε προνόμια, φοροαπαλλαγές, χίλια δυο προς τους εφοπλιστές, προς το μεγάλο κεφάλαιο (…), Σ’ αυτή την κατάσταση εμείς αγωνιζόμαστε για να καλύψουμε τις βασικές κατ’ αρχήν λαϊκές ανάγκες που δεν καλύπτονται και, γιατί όχι, αυτά που μας έχουν πάρει να τα πάρουμε πίσω: τον 13ο μισθό, τον 140, τη σύνταξη κ.λπ…

•Μιλήσατε για τους εξοπλισμούς. Η Ελλάδα τι περιθώρια έχει για να μειώσει τους εξοπλισμούς όταν οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι περίεργες και όταν θέλει να διατηρήσει προφανώς ισορροπίες στο πλαίσιο της διπλωματίας;
Εμείς αυτό το βλέπουμε κάπως διαφορετικά. Δηλαδή, εάν οι εξοπλισμοί αφορούσαν στην προστασία των συνόρων θα ήμασταν οι πρώτοι που θα συμφωνούσαμε. Εξού και λέμε ότι σε περίπτωση που τα σύνορα της πατρίδας κινδυνεύσουν από μια πιθανή εχθρική επίθεση, οι πρώτοι που θα τρέξουν θα είναι οι κομμουνιστές μαζί με όλο το λαό. Εκεί δεν έχουμε κανένα ζήτημα. Εχουμε πρόβλημα όμως γιατί οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν είναι κυρίως για την άμυνά της. Είναι για ΝΑΤΟϊκές αποστολές και Ευρωενωσιακές.

•Οι εξελίξεις με την Τουρκία, με την ΑΟΖ της Κύπρου, οι εντάσεις αλλά και το θέμα των υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, σας προβληματίζουν; Και ποιες είναι οι δικές σας θέσεις;
Βεβαίως και μας προβληματίζουν. Το συναντάμε και στις περιοδείες μας. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Το ΚΚΕ από καιρό έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα πράγματα πάνε σε μια επικίνδυνη κατεύθυνση σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που όλο εφησύχαζε το λαό.
Εμείς πιστεύουμε ότι με ψυχραιμία πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση αλλά όχι να σφυρίζουμε αδιάφορα. Τα πράγματα είναι δύσκολα και στα ελληνοτουρκικά αλλά και γενικότερα. Οι ανταγωνισμοί είναι μεγάλοι. Οι υδρογονάνθρακες. Το χρήμα πολύ. Σε επίπεδο γεωστρατηγικό Αμερική – Ρωσία εάν δεν τα βρούνε, θα οδηγηθούμε μοιραία και σε μια σύρραξη. Δεν είναι καθόλου απίθανο. Και αυτό σημαίνει κινδύνους για το λαό, για τα παιδιά μας που θα υπηρετούν στο στρατό τότε κ.λπ. Είναι πολύ φυσικό -δεν ξέρω αν το έχουν συνειδητοποιήσει οι Χανιώτες- τη βάση της Σούδας προφανώς τη σημαδεύουν πέντε – δέκα πύραυλοι ρώσικοι αυτή τη στιγμή όπως και αντίστοιχα μονάδες – στόχους ρωσικούς σημαδεύουν Νατοϊκά. Σε μια τέτοια εμπλοκή ο λαός θα είναι χαμένος (…).

•Συμφωνείτε με την εξόρυξη υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης γιατί εγκυμονούνται και κίνδυνοι για το περιβάλλον σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις;
Αν η εξόρυξη συμβεί σήμερα, θα τελειώσει κάποια στιγμή και τέλος αυτή η μορφή ενέργειας. Τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, σίγουρο είναι ότι δεν θα έχουν αυτό το αγαθό. Βέβαια, τώρα κυριαρχούν τα μεγάλα μονοπώλια, οι μεγάλοι όμιλοι… Εμείς λέμε ότι πρέπει τελικά να υπάρξει ένα μίγμα πολιτικής που θα αξιοποιεί με σωστό επιστημονικό τρόπο, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους υδρογονάνθρακες κάτω από το βυθό, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές και το λιγνίτη έως ένα μέρος, τα υδροηλεκτρικά. Πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον που τώρα δεν μπορεί να γίνει γιατί υπάρχει το επιχειρηματικό κέρδος. Αυτό που τώρα καθοδηγεί δεν είναι το καλό για το λαό και τις επόμενες γενιές. Είναι τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

•Για τον απλό κόσμο που υποφέρει από την οικονομική κρίση ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις και μπορεί αυτός ο κόσμος να έχει όφελος από όλα αυτά;
Ο λαός δεν πρέπει να περιμένει τίποτα από κυβερνήσεις του τύπου ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ (…). Είμαστε δεσμευμένοι με τις υπογραφές τους μέχρι το 2060. Το κόμμα της ΝΔ δηλώνει ότι θα συνεχίσει αυτή την πολιτική. Για το λαό θα συνεχιστεί αυτή η ζωή της μιζέριας, της στέρησης, της ανεργίας, των ωραρίων… Αυτό το “τουριστικό θαύμα” στην Κρήτη, στα Χανιά και σε άλλες περιοχές της χώρας, στηρίζεται σε χαμηλούς μισθούς, σε ωράρια εξουθενωτικά. Αυτό που πρέπει να κάνει ο λαός είναι να ψηφίσει ένα κόμμα με ιστορία που δεν είπε ποτέ ψέμματα, που δεν έδωσε υποσχέσεις για να τον ξεγελάσει, τον προειδοποίησε για πολλά, το ΚΚΕ και έτσι θα έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση σε όποια κυβέρνηση έρθει που θα είναι από χέρι αντιλαϊκή».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.