Μουσείο Τυπογραφείας

“Φρένο” στην ίδρυση ΔΕΥΑ Αποκορώνου

Αιχμές Κουκιανάκη κατά Σγουράκη για την προσφυγή που κατέθεσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης

“Φρένο” στη δημιουργία ΔΕΥΑ βάζει, τουλάχιστον προσωρινά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτη Σγουράκη κατά της απόφασης που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου στη συνεδρίαση της 23ης Αυγούστου 2019.
Ως «άστοχη και αψυχολόγητη» χαρακτήρισε την ενέργεια του κ. Σγουράκη ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης, καλώντας τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να απαντήσει αν θέλει να ιδρυθεί ΔΕΥΑ στον Αποκόρωνα ή όχι.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση υποστηρίζει στην απόφασή της ότι δεν τεκμαίρεται από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου ο επείγον χαρακτήρας του θέματος, όπως επιβάλει η σχετική νομοθεσία για τις περιόδους από τις εκλογές μέχρι και την ανάληψη της Διοίκησης από τις νέες αυτοδιοικητικές Αρχές. Πιο συγκεκριμένα η Αποκεντρωμένη αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «από την προσβαλλόμενη πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου δεν προκύπτει ότι υφίσταται τέτοια εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη που να την δικαιολογεί» και ως εκ τούτου «ο ισχυρισμός του προσφεύγοντα περί μη τήρησης των νόμιμων διαδικασιών είναι σωστός καθώς υπάρχει παραβίαση της διάταξης νόμου αναφορικά με τον τρόπο λήψης της σχετικής απόφασης». Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά «παγώνει» την οποιαδήποτε διαδικασία για τη δημιουργία ΔΕΥΑ Αποκορώνου, με τον δήμαρχο Χ. Κουκιανάκη, μιλώντας στα “Χ.ν.”, να αφήνει αιχμές κατά της στάσης του Στ. Σγουράκη.

Ο Χ. ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗΣ
«Θεωρώ ότι η προσφυγή του κ. Σγουράκη ήταν αψυχολόγητη και τίθεται το εξής ερώτημα: είμαστε υπέρ της ίδρυσης ΔΕΥΑ ή όχι; Μήπως έχουμε αντίρρηση ως προς την έδρα που είχαμε αποφασίσει να είναι ο Βάμος; Σε αυτά τα ερωτήματα θέλω να απαντήσει ο κ. Σγουράκης», ήταν το αρχικό σχόλιο του κ. Κουκιανάκη.
Συνεχίζοντας ο δήμαρχος Αποκορώνου επεσήμανε -όπως είχε υποστηρίξει στην εισήγησή του προς το Συμβούλιο- πως η ΔΕΥΑ είναι αναγκαιότητα για τον Αποκόρωνα και ήδη έχει σημειωθεί μεγάλη καθυστέρηση στη σύστασή της.
Ειδικότερα, εξήγησε ότι τα μεγάλα έργα ύδρευσης και άρδευσης που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Δήμο, η εκτέλεση του έργου του βιολογικού της Γεωργιούπολης, η επέκταση του βιολογικού των Καλυβών και η δημιουργία βιολογικού στην Αλμυρίδα, αλλά και το μεγάλο πεπαλαιωμένο δίκτυο που υπάρχει στον Αποκόρωνα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ίδρυσης ΔΕΥΑ.
«Έπρεπε, λοιπόν, όχι μόνο να μην προσφύγει ο κ. Σγουράκης, εξυπηρετώντας μικροσκοπιμότητες και προσδοκώντας μικροπολιτικά οφέλη, αλλά να μπει μπροστάρης στην προσπάθεια που γίνεται», επεσήμανε ο κ. Κουκιανάκης και πρόσθεσε ότι μετά αυτή την εξέλιξη θα δημιουργηθεί ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι θα φέρει ξανά το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα κληθεί και να αποφασίσει που θέλει την έδρα.
Τόνισε, πάντως, ότι η θέση της Δημοτικής Αρχής δεν έχει αλλάξει καθώς πιστεύει ότι ο Βάμος ως η ιστορική πρωτεύουσα του Αποκόρωνα, η οποία τα τελευταία χρόνια αποψιλώθηκε από υπηρεσίες με αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας, δικαιούται να στηριχθεί από τον Δήμο και να φιλοξενήσει την έδρα της νέας ΔΕΥΑ.

Ο ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ
Για θεσμικό ατόπημα έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτης Σγουράκης τονίζοντας ότι το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αναρμόδιο να πάρει μια τέτοια απόφαση 7 ημέρες πριν από την ανάληψη από τη νέα Δημοτική Αρχή των καθηκόντων της. Ο κ. Σγουράκης επεσήμανε ότι η απόφαση που είχε πάρει τον περασμένο Αύγουστο το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν παράνομη και γι’ αυτό τον λόγο η Αποκεντρωμένη την ακύρωσε. Τόνισε, δε, ότι ακόμα και δεν γίνονταν η προσφυγή στον έλεγχο νομιμότητας της απόφασης που θα έκανε η Αποκεντρωμένη το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο.
Ως προς την ουσία του θέματος υπογράμμισε ότι πριν από οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να εκπονηθεί μια μελέτη βιωσιμότητας, όπως ορίζει και η νομοθεσία, για τη σύσταση της Εταιρείας. «Άρα η δική μου θέση και η θέση της παράταξή μας για την ίδρυση της ΔΕΥΑ είναι καταρχήν θετική αλλά εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, κάτι που θα φανεί από τη μελέτη βιωσιμότητας», σημείωσε, ενώ για το θέμα της έδρας της επιχείρησης κατηγόρησε τον κ. Κουκιανάκη ότι χρησιμοποιεί το θέμα για μικροπολιτική καθώς η έδρα της Υπηρεσίας που λειτουργεί μέχρι σήμερα είναι στον Βάμο και είναι δεδομένο ότι εκεί θα μείνει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.