Μουσείο Τυπογραφείας

Φωνή προβληματισμού για το εκπαιδευτικό σύστημα

13Φωνή προβληματισμού για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, από μία 17χρονη μαθήτρια, η οποία πρόσφατα διακρίθηκε σε διεθνή μαθητικό διαγωνισμό, στη Μαθηματική Ολυμπιάδα, που έγινε στο Χονγκ Κονγκ. Η Κορίνα Διγαλάκη, μαθήτρια του 4ου Λυκείου Χανίων, επιλέχτηκε στην ομάδα που εκπροσώπησε τη χώρα μας στη φετινή Μαθηματική Ολυμπιάδα. Η επιλογή της ήταν αποτέλεσμα της πολύ καλής πορείας της στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Στο Χονκγ-Κονγκ διαγωνίστηκε, μαζί με άλλους 5 Ελληνες μαθητές, απέναντι στους καλύτερους της ηλικίας της από όλο τον κόσμο και βραβεύθηκε με εύφημο μνεία, πετυχαίνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα που έχει πετύχει ποτέ Ελληνίδα στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Ηταν μία μοναδική εμπειρία, λέει μιλώντας για τη συμμετοχή της στα “Χανιώτικα νέα” η Κορίνα Διγαλάκη, και προσθέτει: «Ηταν κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι έχω κάνει μέχρι σήμερα. Διάβαζα και προετοιμαζόμουν από την αρχή της χρονιάς και ο ελεύθερος χρόνος που έμενε ήταν λίγος. Ενιωσα ιδιαίτερη ικανοποίηση όμως όταν πήγα εκεί. Συνάντησα τόσα πολλά παιδιά που έχουν το ίδιο ενδιαφέρον και πάθος με μένα για τα μαθηματικά και μπόρεσα να δω συγκριτικά με εκείνα, πού πρέπει να βελτιωθώ. Ηταν μία μοναδική εμπειρία, κάτι διαφορετικό και έντονο».

Η Κορίνα -έχοντας ως στόχο να σπουδάσει μαθηματικός ή ηλεκτρολόγος – μηχανικός- αφιερώνει ώρες πολλές στο διάβασμα, στα μαθηματικά, και όχι μόνο. Οπως η ίδια μας λέει, πρώτα τελειώνει όποια υποχρέωση έχει με τα άλλα μαθήματα του σχολείου και μετά όσος χρόνος απομένει, ακόμη και τα σαββατοκύριακα, τον αφιερώνει στα μαθηματικά. Για πολλούς τα μαθηματικά είναι μία δύσκολη επιστήμη, ένα απλησίαστο αντικείμενο, σχολιάζομε και η Κορίνα, μας απαντά ότι «ακόμη και αν κάποιος δεν είναι δυνατός στα μαθηματικά μπορεί να τα αγαπήσει γιατί έχουν μία τεράστια ομορφιά, την οποία όμως δεν μας την δείχνουν στο σχολείο. Στο σχολείο, μας δείχνουν, μας διδάσκουν κάτι το εντελώς πεζό και γεμάτο μεθοδολογία ενώ υπάρχουν όμορφα πράγματα που θα μπορούσαν να μας δείξουν… και τότε σίγουρα πολύ περισσότερα παιδιά θα αγαπούσαν τα μαθηματικά. Αν κάποιος πραγματικά ενδιαφέρεται μπορεί και μέσω του διαδικτύου να βρει υλικό το οποίο θα του δείξει πόσο ωραία είναι».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Καταθέτοντας τον προβληματισμό και την αγωνία της για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, η Κορίνα επισημαίνει: «Τα πάντα θα πρέπει να αλλάξουν. Θεωρώ ότι το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα με κουράζει, δεν με αφήνει να ασχοληθώ με αυτό που πραγματικά μου αρέσει όσο θα ήθελα. Αισθάνομαι πολλές φορές ότι μου “τρώει” τον χρόνο το ότι χρειάζεται να ασχολούμαι με πράγματα που πολλές φορές -σε κάποια μαθήματα- μου φαίνονται απλά. Αλλά και όλη η διαδικασία με τις εξετάσεις είναι πολύ κουραστική. Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξουν όλα.

Το σχολικό πρόγραμμα, τα βιβλία, τα βιβλία των μαθηματικών, που άλλωστε έχουν και λάθη. Αλλάζουν τα βιβλία, αλλά τα λάθη παραμένουν».  Στέλνοντας ένα μήνυμα μη συμβιβασμού προς όλους τους μαθητές που φέτος θα δώσουν εξετάσεις για μία θέση στα ΑΕΙ, η Κορίνα επισημαίνει: «Οι εξετάσεις μπορεί να είναι βασανιστικές, όμως δεν είναι ανέφικτο για κάποιον να πετύχει τον στόχο του και να μπει στη Σχολή που θέλει, με λίγη προσπάθεια και σοβαρότητα. Και αν δεν τα καταφέρει να μην συμβιβαστεί με κάτι άλλο, αλλά να το προσπαθήσει και να περάσει στην Σχολή που επιθυμεί, εκεί που πραγματικά θέλει, να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.