Μουσείο Τυπογραφείας

ΜΕ ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕIΟΥ

Φυτοπροστασία στην ελιά

08Νέες οδηγίες για τη φυτοπροστασία στην ελιά εξέδωσε χθες το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται:
•Στον πυρηνοτρύτη για τον οποίο συστήνει ψεκασμό κατά των νεαρών προνυμφών με εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Σημειώνει ότι μεγαλύτερη ανάγκη καταπολέμησης έχουν ελαιώνες μικρής καρποφορίας. Ως ενδεικτικές ημερομηνίες για τις όψιμες περιοχές δίνει το διάστημα από 13 έως 15 Ιουνίου.
•Στον ρυγχίτη (μικρό σκαθάρι χρώματος κεραμιδί με χαρακτηριστικό ρύγχος  που τρέφεται στους νεαρούς καρπούς) για το οποίο στους ελαιώνες όψιμων περιοχών, μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης και μέχρι τον Αύγουστο, συστήνει τακτικό έλεγχο της πυκνότητας  πληθυσμού με τίναγμα των κλαδιών  πάνω σε λευκή επιφάνεια νωρίς το  πρωί. Όταν καταμετρηθούν περισσότερα από 3-4 ακμαία ανά κλαδί ρειάζεται άμεσα κατα̟ολέμηση.  Στους ελαιώνες που είχαν ζημιά από τον ρυγχίτη τα τελευταία δύο χρόνια συστήνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη.
•Στον ωτιόρυγχο (μικρό νυχτόβιο σκαθάρι) για τον οποίο σε ελαιώνες όψιμων περιοχών συστήνει ταυτόχρονη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρύτη ψεκάζοντας επιμελώς το λαιμό και τον κορμό του δέντρου.
•Στα ακάρεα για τα οποία σημειώνει ότι τώρα είναι η κατάλληλη εποχή στις όψιμες περιοχές για επέμβαση για μείωση του πληθυσμού τους με ενδεικτικές ημερομηνίες: 13-15 Ιουνίου.
•Στα κοκοκοειδή η αντιμετώπιση των οποίων επιτυγχάνεται κυρίως με καλλιεργητικές φροντίδες τις οποίες συμπληρώνει η χημική αντιμετώπιση.
•Στα μαργαρόνια συστήνοντας σε όλες τις ζώνες πρωιμότητας αλλά κυρίως στην όψιμη, άμεσα προστασία της τρυφερής βλάστησης των νεαρών δενδρυλλίων σε νεοσύστατους ελαιώνες και σε φυτώρια και των δέντρων που έχουν υποστεί αυστηρά ανανεωτικά κλαδέματα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.