Μουσείο Τυπογραφείας

ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΑ ΝΕΑ

Αγαπητοί φίλοι,
Αγαπητά μου παιδιά,
σήμερα το γράμμα μου θα το αφιερώσω στα παιδιά. Στους μικρούς -αρχάριους- φιλοτελιστές. Πάει καιρός που σκέφτηκα ότι οι χιλιάδες των γραμματοσήμων που βρισκόταν σε κουτιά ή σε άλμπουμ, θα ήταν καλύτερα να δοθούν σε παιδιά που είχαν την επιθυμία να ξεκινήσουν τη συλλογή γραμματοσήμων. Έτσι, στη σελίδα των “Χανιώτικων νέων” δημοσίευσα μια προσφορά για όσους ήθελαν το χόμπι αυτό. Δεν πίστευα αυτό που ακολούθησε, όμως μπορώ ειλικρινά να πω ότι χαίρομαι. Δεκάδες γράμματα – απίθανα γράμματα, ήλθαν και έρχονται. Την ίδια μέρα ή τουλάχιστον την επόμενη έστελνα την επιθυμία   του κάθε παιδιού. Τα θέματα πολλά π.χ. Αστροναύτες, Ποδόσφαιρο, Ζώα άγρια και κατοικίδια, Στίβος, Πλοία, Αεροπλάνα, Παραμύθια, Λουλούδια, Πεταλούδες, Πουλιά, αλλά και τόσα άλλα. Η συνεργασία μου με το Ναυτικό Μουσείο βοήθησε αρκετά. Τα παιδιά που παρακολουθούν τα προγράμματα  παίρνουν στο τέλος ένα φακελάκι με γραμματόσημα. Πάνω η διεύθυνσή μου. Για όσα δεν το διάβασαν από τα “Χανιώτικα νέα”.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι υπέροχα γράμματα έχω λάβει. Και τους υπόσχομαι όσο μπορώ, θα έχουν την υποστήριξή μου.
Στους γονείς αυτών των παιδιών θα ήθελα να πω: Βοηθήστε τα παιδιά σας στην προσπάθειά τους. Είναι ό,τι καλύτερο και ακίνδυνο για τα παιδιά σας. Με συγχωρείτε που κάποια μικρά έξοδα -άλμπουμ- δημιουργούνται, αλλά αξίζει τον κόπο.
Και σε εσάς παιδιά. Όση χαρά νιώθετε παίρνοντας το γράμμα μου με τα γραμματόσημα, άλλη τόση νιώθω και εγώ όταν παίρνω το γράμμα σας. Θυμάμαι το δικό μου ξεκίνημα. Και κάτι ακόμη. Πέστε το στη φίλη ή στον φίλο σας. Επίσης, αν γράψατε μια φορά, μπορείτε να ξαναγράψετε.
Καλό κουράγιο και καλή επιτυχία.
Με εκτίμηση,
Ο πρόεδρος της Φιλοτελικής Πολιτιστικής Εταιρείας Χανίων «Ο Φάρος»
Πολύκαρπος Αποστολάκης

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
Πλοία του 1821
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν η εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια εξέγερση που χωρίς το Ναυτικό στην αρχή δεν θα επεκτεινόταν, στη συνέχεια δεν θα εδραιωνόταν και αργότερα δεν θα πετύχαινε.
Ο Ελληνικός στόλος διεκδίκησε βήμα προς βήμα από τον αντίπαλο στόλο την κυριαρχία στο Αιγαίο, για να πετύχει να μην περιοριστεί η Επανάσταση σε μεμονωμένες ανταρσίες στις ορεινές περιοχές Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, οι οποίες με τον χρόνο θα εξασθενούσαν και τελικά θα αποτύχαιναν, όπως οι προηγούμενες.
Περίπου 9 χρόνια τα πλοία του ελληνικού στόλου αντιμετώπισαν τα πλοία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας γενναία και νικηφόρα, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχία της Επανάστασης.  Το σύνολο των πλοίων κατά τις παραμονές της Επανάστασης ανερχόταν σε 1.000 περίπου σκάφη, εξοπλισμένα με 6.000 πυροβόλα και επανδρωμένα με 18.000 περίπου έμπειρα πληρώματα.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τίμησαν σε κάθε ευκαιρία με εκδόσεις τους τις Επετείους διαφόρων γεγονότων που είχαν σχέση με την Επανάσταση του 1821.
Την 30 Ιανουαρίου 1958 στην αναμνηστική σειρά με θέμα «Εμπορική Ναυτιλία» εκτυπώνουν την πρώτη Ελληνική σειρά με τετραχρωμία και αφιερώνουν ένα από τα έξι γραμματόσημα το οποίο απεικονίζει τρικάταρτο εμπορικό πλοίο, με τετράγωνα ιστία της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης (αξία 1,50 Δρχ. ΝΟΒΑ του 1821).

Την  28 Ιουνίου 1969 στην αναμνηστική σειρά με θέμα «Ελλάς & Θάλασσα» σε ένα από τα πέντε γραμματόσημα απεικονίζονται Εμπορικά και πολεμικά πλοία του 1821 (αξία 2,50 Δρχ.).
Την 15 Μαρτίου 1971 στην αναμνηστική σειρά με θέμα «Επανάσταση 1821 – Κατά Θάλασσα» και στα πλαίσια του εορτασμού των 150 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης εκδόθηκε μια σειρά 6 γραμματοσήμων, αφιερωμένη στον αγώνα στη θάλασσα
αξία 0.20 Δρχ. «Λεωνίδας»,
αξία 1 Δρχ. «Περικλής».
1,50 Δρχ. «Τερψιχόρη»
2,50 Δρχ. «Καρτερία»
3,00 Δρχ. «Ναυμαχία της Σάμου»
και 6,00 Δρχ. «Ναυμαχία του Γέροντα».
Την 15 Δεκεμβρίου 1978 στην τακτική σειρά με θέμα «Ελληνικό Ναυτικό» σε ένα από τα επτά γραμματόσημα απεικονίζεται ένα οπλισμένο καΐκι του Αγώνα η «Παναγία της Ύδρας» (αξία 5,00 Δρχ.).
ΠΗΓΗ: ΒΙΒΛΙΟ «ΔΟΞΑΣΜΕΝΑ ΚΥΜΑΤΑ», 1996 ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΣΤΟΛΟΥ – ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ  «Α. ΚΑΡΑΜΙΤΣΟΣ» HELLAS 2010.

ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ
ΘΕΜΑ «ΤΑΚΤΙΚΕΣ – ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ»
Τακτικές σειρές γραμματοσήμων: Εκδόσεις σειρών γραμματοσήμων κυκλοφορίας μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων και απόσυρση μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι πρώτες εκδόσεις γραμματοσήμων οι οποίες προοριζόντουσαν μόνο για ταχυδρομική χρήση μέχρι να εξαντληθούν.
Αναμνηστικές σειρές γραμματοσήμων: Εκδόσεις σειρών γραμματοσήμων με περιορισμένο χρόνο κυκλοφορίας συνήθως ενός έτους.
Το 1892 έχουμε την πρώτη αναμνηστική σειρά στον κόσμο από τις Η.Π.Α. αφιερωμένη στα 400 χρόνια ανακάλυψης της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο.
Το γραμματόσημο αρχίζει να ταξιδεύει σ’ όλο τον κόσμο και σε συνδυασμό με τον φιλοτελισμό έχουμε μια αύξηση της έκδοσης αναμνηστικών σειρών, με αποτέλεσμα σήμερα η έκδοση τακτικών σειρών να είναι σπάνια.

ΠΗΓΗ: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ
«ΒΛΑΣΤΟΣ» 2010

Φιλοτελικό
Παζάρι
Αγαπητοί φίλοι,
ο Σύλλογος προγραμματίζει για τις 16 Μαρτίου και από ώρα 11.30 π.μ. φιλοτελικό παζαρι, στο γνωστό ξενοδοχείο “Αρκάδι”, πλατεία 1866.
– Θέλετε να δώσετε ή να πάρετε ή να ανταλλάξετε από τα διπλά σας γραμματόσημα;
Ελάτε, χωρίς καμιά υποχρέωση, στη συνάντησή μας.

Με φιλοτελικούς
χαιρετισμούς
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Φιλοτελική προσφορά

Εχετε ή γνωρίζετε παιδιά, που ενδιαφέρονται για γραμματόσημα;
Στείλτε μου όνομα και διεύθυνση και θα πάρουν ένα φιλοτελικό δωράκι όπως: Άγρια ζώα, πουλιά, ποδόσφαιρο, αθλητισμός, αστροναύτες, λουλούδια, παραμύθια και πεταλούδες.
Μικρή προσφορά, αλλά πιθανόν σε κάποια παιδιά να δώσει λίγη χαρά.
Πολύκαρπος Αποστολάκης
Γιάννη Ρίτσου 10
Τ.Κ. 73136, Χανιά
Τηλ.: 6974167710

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Μπορείτε να ξαναγράψετε και να ξαναπάρετε ένα πακέτο.

Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων
ΕΠΕΤΕΙΟΙ – ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Πρώτη ημέρα κυκλοφορίας 17 Φεβρουαρίου 2014
Σημαντικά γεγονότα που σηματοδοτούν το έτος 2014 αφήνοντας το στίγμα τους και διαδραματίζοντας τον δικό τους ρόλο στη νεότερη ιστορία.
1. 0,05€ Επέτειο 120 χρόνων από τα εγκαίνια της Διώρυγας της Κορίνθου.
2. 0,38€ Συμπλήρωση 200 χρόνων από τη σύσταση της Φιλικής Εταιρείας
3. 0.72€ Συμπλήρωση 150 χρόνων από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.
4. 0,90€ Κατάκτηση για το 2014 του τίτλου της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας» από την πόλη της Θεσσαλονίκης.
5. 1,50€ Συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
6. 1,95 € Συμπλήρωση 300 χρόνων από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.