Μουσείο Τυπογραφείας

ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
Αγαπητοί φίλοι,
Χρόνια πολλά, Ευτυχισμένο και Δημιουργικό το νέο έτος. Εύχομαι σε όλους σας υγεία σωματική, αλλά και ψυχική. Ένας χρόνος πέρασε γεμάτος όμορφες αναμνήσεις, αλλά και αρκετή φιλοτελική δραστηριότητα τόσο για τον φιλοτελικό Σύλλογο «Ο Φάρος» όσο και για το Φιλοτελικό μας μηνιαίο ραντεβού μέσα από τη συγκεκριμένη σελίδα που η εφημερίδα “Χ.Ν.” με φιλοξενεί κάθε 1η του μήνα.
Αν και θα έπρεπε να κάνω έναν μικρό απολογισμό του χρόνου που πέρασε ξεκινώντας από το έργο του Συλλόγου μας θα έδινα ιδιαίτερη έμφαση στη θαυμάσια ομαδική Φιλοτελική Έκθεση που προσέφεραν τα μέλη μας στους φίλους Χανιώτες, στην αίθουσα της πύλης Sabbionara, το καλοκαίρι. Μια έκθεση που έχω αναφερθεί λεπτομερώς σε αφιέρωμά μου μέσα από το μηνιαίο ραντεβού μας.
Όσο αφορά τη στήλη “φιλοτελικά νέα”  προσπάθησα να σταθώ σε επετειακά γεγονότα και κάθε μηνά να τα συνδυάσω με τα γραμματόσημα. Με αυτό τον τρόπο επιδίωξα να σας δείξω ότι το γραμματόσημο δεν είναι ένα απλό χαρτάκι, αλλά ένα χαρτάκι γεμάτο ιστορία.
Επίσης εκτός από τις μηνιαίες νέες κυκλοφορίες γραμματοσήμων σας παρουσίασα μικρές συμβουλές για την επιλογή, συντήρηση, διατήρηση, αλλά και φύλαξή τους. Πιστεύω να σας φάνηκαν χρήσιμες και πολλοί φίλοι να βοηθήθηκαν. Αυτό το κομμάτι θα το διατηρήσω και φέτος και θα καθιερώσω μια νέα στήλη με θέμα “Φιλοτελικό λεξικό” για περισσότερες χρηστικές συμβουλές.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα παιδιά, τους μικρούς μου φίλους που μου πρόσφεραν πραγματική χαρά, αφού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου. Είναι αρκετοί οι νέοι φίλοι όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, που κάθε μήνα μου γράφουν και επιθυμούν να γνωρίσουν το γραμματόσημο (ανάλογο αφιέρωμα έχω κάνει τον Ιούνιο).
Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί φέτος κατάφερα να προσεγγίσω τους μικρούς μου φίλους. Αυτό επετεύχθη όχι μόνο μέσα από τη στήλη της εφημερίδας, αλλά και με συνάντηση που είχα στην παιδική βιβλιοθήκη της Σούδας, έπειτα από κάλεσμα μικρού μου φίλου, αλλά και μέσα από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.
Τον Νοέμβριο του 2013 αποφάσισα σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης να προσφέρουμε για κάθε παιδί που παρακολουθεί Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ένα μικρό Φιλοτελικό δώρο. Το δώρο αυτό περιλαμβάνει ένα καρτελάκι ή φακελάκι με 30 περίπου γραμματόσημα από όλο τον κόσμο με την ανάλογη συντήρηση, επιλογή και αξιολόγηση.
Επιθυμία μου κάθε παιδί φεύγοντας από το Ναυτικό Μουσείο εκτός από τις όμορφες εικόνες – εντυπώσεις που θα αποκομίσει από το πρόγραμμα, να έχει τη χαρά να έχει και το δώρο του, δηλαδή τα γραμματόσημά του που πιθανόν να είναι ένα ξεκίνημα για την προσέγγισή του στον Φιλοτελισμό.
Καλή Χρονιά και πάλι.
Με εκτίμηση και φιλοτελική αγάπη
Πολύκαρπος Αποστολάκης

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η συγκέντρωση γραμματοσήμων με κοινό θέμα, αλλά ανεξαρτήτου Κράτους, ονομάζουμε Θεματικό Φιλοτελισμό. Θέματα υπάρχουν πολλά που μπορούν να αποτελέσουν βάση όπως: Ολυμπιακοί Αγώνες, Στίβος, Ποδόσφαιρο, Ζωγράφοι, πουλιά, Διάστημα, Αεροπλάνα, πλοία, Φάροι, θαλάσσιος κόσμος, χορός και τόσα άλλα.
Πολλοί λένε ότι η Θεματική φιλοτελική ενότητα δεν είναι και τόσο αξιόλογη όσο η συλλογή γραμματοσήμων ενός ή περισσοτέρων Κρατών. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι λάθος για δυο βασικούς λόγους. Πρώτον γιατί κατ’ επανάληψη βλέπουμε θεματικές συλλογές να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και να βραβεύονται και δεύτερον, ξεκινώντας από θεματική συλλογή, είναι ο πιο σίγουρος δρόμος να οδηγηθείς στον Φιλοτελισμό. Ξεκινώντας από την εικόνα – ιστορία που απεικονίζει το γραμματόσημο το ενδιαφέρον μας μεγαλώνει πολύ πιο γρήγορα.
Ο Θεματικός Φιλοτελισμός αποτελεί βασικό σκαλοπάτι για τον εκκολαπτόμενο Μελετητή –  Φιλοτελιστή. Ο στόχος του για αρχή θα είναι να ασχοληθεί με αντικείμενο που γνωρίζει αρκετά καλά και βλέποντάς το να αναπτύσσεται να μπορεί να προχωρήσει και σε πιο δύσκολα θέματα συλλογών, όπως οι Κεφαλές Ερμή ή με Ολυμπιακοί Αγώνες, δηλαδή με συλλογές που όχι μόνο είναι πανάκριβες, αλλά και δυσεύρετες.
Αυτόν τον μήνα αποφάσισα να αναφερθώ σε τέσσερις διαφορετικές θεματικές Φιλοτελικές Ενότητες.
Στόχος μου είναι να μπορέσω όχι μόνο με λόγια, αλλά και με παραδείγματα, να σας παρουσιάζω το συγκεκριμένο θέμα.

Πολύκαρπος Αποστολάκης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΘΕΜΑ «ΔΙΑΣΤΗΜΑ»
Όνειρο του ανθρώπου ήταν να  ταξιδέψει στο διάστημα από την εποχή του Δαίδαλου και του Ίκαρου μέχρι τις αμερικανικές αποστολές με το όνομα «Απόλλων».
Η Ελλάδα στις 11 Σεπτεμβρίου 1965 κυκλοφόρησε αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με θέμα “Αστροναυτικό Συνέδριο”, αλλά και η Ουγγαρία το 1982 κυκλοφορεί γραμματόσημο με το σκυλάκι Λάικα.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΘΕΜΑ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ»
Στις 25 Μαρτίου 1896 και επ’ ευκαιρία των πρώτων νεώτερων Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν στην Αθήνα, εκδόθηκε αναμνηστική σειρά 12 αξιών με παραστάσεις αθλημάτων. Χιλιάδες  γραμματόσημα με το θέμα αυτό κυκλοφόρησαν  σ’ όλο τον κόσμο ακόμα και από χώρες που δεν λαμβάνουν μέρος.
Στην Ελλάδα από το έτος 2000 έως το 2004 κυκλοφόρησαν 21 σειρές Ολυμπιακών γραμματοσήμων.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΘΕΜΑ «ΖΩΑ»
Ζώα = συντροφιά, προστασία, φιλία.
Θέμα αρκετά πλούσιο για να ασχοληθείς και να αναπτύξεις. Σχεδόν όλα τα Κράτη έχουν αναφορές στα ζώα είτε σε κατοικίδια είτε σε άγρια.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΘΕΜΑ «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ»
Αλήθεια υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ακούσει  αμέτρητα παραμύθια; Υπάρχουν Συγγραφείς που έγραψαν βιβλία και γιαγιάδες που αγαπήθηκαν για τα όμορφα παραμύθια τους.
Το παραμύθι δεν πρέπει να το βλέπουμε μόνο σαν ψυχαγωγία, αλλά και σαν ένα μέσο για να κατανοήσουμε το άγνωστο. Κάθε αναπτυγμένη κοινωνία έχει τις δικές της φανταστικές ιστορίες.

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΕΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ

Τα ΕΛ.ΤΑ. εγκρίνουν κάθε χρόνο για την προβολή Επετείων και σημαντικών γεγονότων τη χρησιμοποίηση ειδικών αναμνηστικών σφραγίδων.
Η έγκριση για τη χρησιμοποίηση αυτών των σφραγίδων δίνεται για μια μόνο ημέρα και ανακοινώνεται εγκαίρως η ημερομηνία και το Ταχυδρομικό κατάστημα χρήση της.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα αποτυπώματα των αναμνηστικών σφραγίδων σε δικά τους αντικείμενα είτε στους ειδικούς φακέλους των ΕΛ.ΤΑ., κατόπιν σχετικής αίτησης.
Πηγή: «Φιλοτελικό λεξικό» Μ. Κωνσταντίνης

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της
Φιλοτελικής Πολιτιστικής Εταιρείας Χανίων Κρήτης «Ο ΦΑΡΟΣ»
Σας Προσκαλούν
στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014
και ώρα 12 μ.
στο Ξενοδοχείο «ΑΡΚΑΔΙ» πλατεία 1866.

(Σας υποσχόμαστε ότι θα περάσετε όμορφα.
Και για εκπλήξεις… έχουμε λάβει τα μέτρα μας.)
Εκ του Δ.Σ.

Αγαπητά μου παιδιά,
τα Φιλοτελικά δωράκια μου με παραστάσεις από Άγρια ζώα, πουλιά, ποδόσφαιρο, αθλητισμός, αστροναύτες, λουλούδια, παραμύθια και πεταλούδες, συνεχίζονται.
Το μόνο που έχετε να κάνετε να μου στείλετε (όσες φόρες θέλετε) τα στοιχεία σας στην εξής διεύθυνση:
Πολύκαρπος Αποστολάκης
Γιάννη Ρίτσου 10
Τ.Κ. 73136, Χανιά
Τηλ.: 6974167710
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θερμή παράκληση γράψτε μου δυο λεξούλες, μην μου στέλνετε κενούς φακέλους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.