Μουσείο Τυπογραφείας

Φιλοτελικά Νέα

Αγαπητοί φίλοι γεια σας,
ο φιλοτελισμός αποτελεί για μένα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Ετσι, όταν στην αρχή του χρόνου με κάλεσαν από 2-3 σχολεία για να μιλήσω στις τάξεις τους για τον φιλοτελισμό, ήταν κάτι το οποίο με ευχαρίστησε ιδιαίτερα. Ήταν ένα όμορφο ξεκίνημα, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια, ώσπου ήρθε ένα απρόσμενο τηλεφώνημα από τη διευθύντρια της Δημοτικής  Βιβλιοθήκης Χανίων κα Βιβή Χουδαλάκη, η οποία με ρώτησε αν θα ήθελα να έχω μια τάξη στην παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Κήπου. Δεν θα μπορούσα να μη δεχτώ αμέσως μιας και ήταν κάτι το οποίο επιθυμούσα. Πηγαίνοντας την 1η μέρα γνώρισα  περίπου 10 – 15 παιδιά, τα οποία είχαν ενδιαφέρον για το μάθημά μου και έτσι προγραμματίσαμε τα μαθήματα να πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στις 11 π.μ. – 12 μ. Τα μαθήματα αρχικά αναφέρονταν στον φιλοτελισμό γενικά (διαλογή, πλύσιμο, στέγνωμα, άλμπουμ κ.λπ), ενώ στη συνέχεια μιλούσαμε για 1-2 θέματα κάθε φορά τα οποία ήταν προσφιλή στα παιδιά και στα ενδιαφέροντά τους. Κάθε συνάντηση τελείωνε προσφέροντας στα παιδιά ένα χαρτονάκι – καρτέλα που περιείχε 25 – 30 γραμματόσημα σχετικά με το θέμα το οποίο μιλήσαμε. Μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα ήταν αυτό που περίμενα, δηλαδή υπήρχε ενδιαφέρον από την πλευρά των παιδιών.
Τις τελευταίες ημέρες όμως, εξαιτίας ενός ατυχήματος που με ταλαιπώρησε, παρέμεινα στο σπίτι μέχρι να αναρρώσω. Οι σκέψεις μου, όλο αυτό το διάστημα, ήταν στα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών που γνώρισα και στα όμορφα λόγια που άκουσα. Αυτές οι σκέψεις μου και η περίσσια αγάπη των παιδιών έδωσαν δύναμη για να «πεισμώσω» και να προσπαθήσω να γίνω γρήγορα καλά. Έχω ακόμα μερικές χιλιάδες διπλά γραμματόσημα που επιθυμώ να τους χαρίσω.
Αν μπορώ να σας δώσω μια συμβουλή, αυτή θα είναι όσοι έχετε παιδιά να τα πηγαίνετε στην παιδική βιβλιοθήκη το Σάββατο στις 11 π.μ. – 12 μ. Ο φιλοτελισμός είναι μια απασχόληση που είναι ικανή να προσφέρει πολλά στα παιδιά καθώς επίσης τα  προστατεύει από άλλες αρνητικές ασχολίες και από πολλές κακοτοπιές. Μερικά από τα θετικά του φιλοτελισμού είναι ότι εμπλουτίζει τις γνώσεις των παιδιών, συνηθίζουν την τάξη και επιπλέον όσα χρήματα ξοδέψετε γι’ αυτό τον σκοπό όχι μόνο δεν χάνουν την αξία τους, αλλά στο πέρασμα του χρόνου αποκτούν μεγαλύτερη αξία.
Αλήθεια, όμως, τι χρειάζεται κάποιος για να αρχίσει να ασχολείται με τον φιλοτελισμό; Πρώτα από όλα ένα (1) άλμπουμ (βιβλίο γραμματοσήμων), έπειτα μια τσιμπίδα και ίσως και έναν φακό. Τα παραπάνω θα είναι αρκετά για τουλάχιστον 2 – 3 χρόνια.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφερθώ στον Φιλοτελικό Σύλλογο Χανίων «ο ΦΑΡΟΣ», ο οποίος ιδρύθηκε μετά από δική μου πρωτοβουλία και διαχρονική βοήθεια φίλων – μελών και επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι με στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια και με εξέλεξαν πρόεδρο για πέντε (5) συνεχείς φορές. Σας ευχαριστώ θερμά για την αγαστή συνεργασία που είχαμε και συγχωρείστε με αν ποτέ σας στενοχώρησα άθελά μου. Στις επόμενες εκλογές αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος ώστε να συνεχίσετε μόνοι σας την προσπάθεια αυτή με τον δικό σας τρόπο καθώς επίσης προτιμώ να έχω και περισσότερο χρόνο διαθέσιμο για να αφοσιωθώ στα παιδιά που τόσο επιθυμώ.
Τελειώνοντας, εύχομαι σε όλους να έχουμε μια καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία για όλη την οικογένεια, που είναι και το πιο σημαντικό.
Σας ευχαριστώ θερμά
Με φιλοτελικούς
χαιρετισμούς
Πολύκαρπος Αποστολάκης, φιλοτελιστής
(Τηλ. επικοινωνίας
6974167710)

Πρώτη ημέρα κυκλοφορίας 21 Ιανουαρίου 2015
» «100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΗΕΑ»

Εκατό χρόνια (1914-2014) συμπλήρωσε η Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), που ιδρύθηκε κάτω από αντίξοες για τον τόπο συνθήκες, για την προάσπιση της Ελευθεροτυπίας και την κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Γεγονός που προσέφερε την ευκαιρία στην ΕΣΗΕΑ να παρουσιάσει για πρώτη φορά, άγνωστα ντοκουμέντα από το αρχείο της καθώς και έργα από την Πινακοθήκη της: πορτρέτα δημοσιογράφων – λογίων, των οποίων σημαντικά δημιουργήματα είδα πρωτίστως το φως σε εφημερίδες και περιοδικά.
Οκτώ από αυτούς εικονίζονται στη σειρά συλλεκτικών γραμματοσήμων των ΕΛ.ΤΑ.
Πηγή: ΕΛ.ΤΑ.

Πρώτη ημέρα κυκλοφορίας
18 Δεκεμβρίου 2014
» «Διαφημίσεις που άφησαν εποχή»

Ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν, με εικόνες που αναδεύουν γλυκές αναμνήσεις και μας γυρίζουν πίσω στο χρόνο, όταν όλα ήταν απλά αλλιώς, μας χαρίζει η νέα αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων.
Η τεχνολογία προοδεύει. Σήμερα όλα πια κινούνται σε «ταχύτητες φωτός». Τα λόγια λίγα, η εικόνα δυνατή, γεμάτη ομορφιά, χρώμα και μηνύματα που μένουν έξυπνα χαραγμένα στη μνήμη. Το παρελθόν όμως πάντα μας εμπνέει. Η νοσταλγική ανάμνηση πάντα μας γλυκαίνει την καρδιά.
Κάπως έτσι και ο Ακάκιος των παιδικών μας χρόνων, ξεπηδά μέσα από τον θησαυρό των παλιών διαφημίσεων καβάλα στο γνωστό γαϊδουράκι, για να μας θυμίσει « τα μακαρόνια να είναι ΜΙΣΚΟ», το μυστικό της μαγειρικής επιτυχίας σε κάθε Ελληνικό σπίτι από το 1927 ενώ το διατροφικό μάθημα της ημέρας για μια παρέα παιδιών αποτυπώνεται με κιμωλία στον μαυροπίνακα μιας άλλης εποχής, τότε που τα μπισκότα πωλούνταν σε μεταλλικά κουτιά χύμα.
ΠΗΓΗ: ΕΛ.ΤΑ.

Αγαπητά μου παιδιά,
τα φιλοτελικά δωράκια μου με παραστάσεις από άγρια ζώα, πουλιά, ποδόσφαιρο, αθλητισμός, αστροναύτες, λουλούδια, παραμύθια και πεταλούδες, συνεχίζονται.
Το μόνο που έχετε να κάνετε να μου στείλετε (όσες φόρες θέλετε) τα στοιχεία σας στην εξής διεύθυνση:
Πολύκαρπος Αποστολάκης
Γιάννη Ρίτσου 10
Τ.Κ. 73136, Χανιά
Τηλ.: 6974167710

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θερμή παράκληση γράψτε μου δυο λεξούλες, μην μου στέλνετε κενούς φακέλους.

lezantes

Πρωτοπόροι δημοσιογράφοι (Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ, Βλάσης Γαβριηλίδης)
Επιφυλλιδογράφοι δημοσιογράφοι (Μάριος Πλωρίτης, Αιμίλιος Χουρμούζιος)
Συνδικαλιστές δημοσιογράφοι (Μαρία Ρεζάν, Νίκος Καραντηνός)
Χρονογράφοι δημοσιογράφοι (Δημήτριος Ψαθάς, Παύλος Παλαιολόγος)

Ειδικά εικονογραφημένοι φάκελοι που κυκλοφορούν παράλληλα με τη σειρά γραμματοσήμων, έχουν επικολλημένα τα γραμματόσημα της σειράς, τα οποία είναι σφραγισμένα με την ειδική σφραγίδα Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας.

Ειδικός εικονογραφημένος φάκελος που κυκλοφορεί παράλληλα με τη σειρά γραμματοσήμων,
(ένας από τους δύο).

Επικολλημένα γραμματόσημα της σειράς, τα οποία είναι σφραγισμένα με την ειδική σφραγίδα Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.