Μουσείο Τυπογραφείας

Φιλοτελικά Νέα

Αγαπητοί φίλοι,
Νοέμβριος, χειμώνας, κρύο, βροχή. Λίγες ευκαιρίες για εκδρομές, περπάτημα.
Πόσα και πόσα πράγματα δεν έχουν μείνει ατακτοποίητα, ατελείωτα; Καιρός λοιπόν να ασχοληθούμε με τη συλλογή μας. Να πλύνουμε, να κάνουμε διαλογή και τακτοποίηση της συλλογής μας.
Ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, στα πλαίσια του εορτασμού για τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, πραγματοποίησε την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ. στο φουαγιέ της Βιβλιοθήκης, έκθεση γραμματοσήμων με θέμα: «Ο Ελ Γκρέκο μέσα από τα γραμματόσημα…» παρουσία αρκετών επισκεπτών και φίλων.
Η συλλογή γραμματοσήμων αποτελείται από περίπου 30 φύλλα Α4. Απεικονίζονται γνωστά έργα του σπουδαίου ζωγράφου που κυκλοφόρησαν σε πολλές χώρες του κόσμου από την προσωπική μου συλλογή.
Θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 15 Νοεμβρίου και θα είναι ανοικτή στις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης:
Δευτέρα – Παρασκευή: 8 π.μ. – 2 μ.μ., Δευτέρα & Πέμπτη: 5 – 8 μ.μ. Σάββατο: 10 π.μ. – 1 μ.μ.
Θα είμαι καθημερινά εκεί και θα σας περιμένω. Ευκαιρία να γνωριστούμε και να μιλήσουμε για το κοινό μας χόμπι τον φιλοτελισμό.
Αυτό τον μήνα επέλεξα να αναφερθώ στο κυρίως άρθρο μου σε ένα δύσκολο θέμα:
«ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ & ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 15ΟΣ – 19ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ».
Αφορμή στάθηκε η συμμετοχή του προέδρου του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης κ. Εμμ. Πετράκη, αρχιπλοίαρχου (Μ) Π.Ν. ε.α. στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Περιήγησης και Χαρτογράφησης του Ελληνικού χώρου το οποίο διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Sylvias Ioannou στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Σκοπός είναι να σας δείξω για άλλη μια φορά πόσο πολύπλευρος μπορεί να είναι ο φιλοτελισμός, όλοι πια, θέλω να πιστεύω, έχετε δημιουργήσει τη δική σας φιλοτελική θεματική ενότητα, την οποία μέρα με την ημέρα μπορείτε να εμπλουτίζετε.
Τέλος φίλοι μου, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από αυτό τον μήνα ξεκινά η συνεργασία μου με την Παιδική Δημοτική Βιβλιοθήκη που βρίσκεται στον Δημοτικό Κήπο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα θα μπορούσατε να ενημερωθείτε από τη Δημοτική βιβλιοθήκη. Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν.

Με φιλοτελικούς χαιρετισμούς
Ο πρόεδρος της Φιλοτελικής
Πολιτιστικής Εταιρείας Χανίων
«Ο Φάρος»
Πολύκαρπος Αποστολάκης
Τηλ.: 6974167710

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Αναμνηστικής Σειράς Γραμ/μων
«ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ – ΠΟΙΗΤΕΣ – ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΙ», η οποία κυκλοφόρησε 23/10/2014

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
Κουρσάροι, Πειρατές και Φιλοτελισμός

Στην τεράστια συλλογή του φίλου και μέλους του Δ.Σ του Μουσείου μας κ. Πολύκαρπου Αποστολάκη δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και γραμματόσημα που αφορούν την πειρατεία και το ρεσάλτο, μερικά από τα οποία κατ’ επιλογή σήμερα παρουσιάζουμε με κύριο θέμα: «Κουρσάροι, Πειρατές και Φιλοτελισμός».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι αφενός μεν το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε κατακλυστεί από τις τηλεοπτικές ειδήσεις και τα νέα για το τούρκικο πλοίο “Μπαρμπαρόσα” και τις πειρατικές ας πούμε διαδρομές του στην Κύπρο, αφετέρου δε επηρεασμένοι και εμείς από τη συμμετοχή μας με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στο 2ο Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα με θέμα: «Κουρσάροι & Πειρατές στην Ανατολική Μεσόγειο τον 15ο- 19ο αιώνα» γι’ αυτό και σήμερα θα παρουσιάσουμε – αναλύσουμε γνωστές λέξεις που χρησιμοποιούμε με άγνωστη έννοια όμως, θα κουρσέψουμε δηλαδή τα λεξικά και θα γευτούμε τον κούρσο τους.
Πειρατής: Ληστής που δρα στη θάλασσα, μέλος του πληρώματος που ενεργεί πειρατεία εις βάρος εμπορικών και επιβατικών πλοίων (ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους) χωρίς να καλύπτεται για τη δράση του από συγκεκριμένη χώρα ή πολιτεία χωρίς δηλαδή το σκάφος του να φέρει σημαία.
Κουρσάρος: Ναυτικός, μέλος πληρώματος κυρίως ταχύπλοου σκάφους που με επίσημη εντολή ή έγκριση κυρίευε εμπορικά πλοία ξένης,  εχθρικής χώρας, αποδίδοντας τμήμα των λαφύρων στην κυβέρνησή του. Οι πιο γνωστοί ήταν παλιοί αξιωματικοί του Πολ. Ναυτικού.
Κούρσος: Το κούρσεμα, η πειρατεία, κάθε πράξη βίαιης αρπαγής και οικειοποίησης αγαθών.
Μπαρμπαριά: Το σύνολο των ορεινών περιοχών της Β.Δ. Αφρικής που περιλαμβάνει την Αλγερία, το Μαρόκο, την Τυνησία και την περιοχή της Τρίπολης, της Λιβύης, αλλιώς κατά τους Άραβες γεωγράφους Μαγκρέπ.
Πειρατεία: Κάθε ληστεία, αρπαγή ή γενικότερα κάθε διαρπαγή ή βιαιοπραγία που εκδηλώνεται στον διεθνή θαλάσσιο χώρο από ένοπλους συνήθως ληστές της θάλασσας (πειρατές) και στρέφεται κατά της ζωής και της περιουσίας ναυτικών και ναυτιλλομένων ή έχει στόχο την κλοπή φορτίου πλοίου.
Hayreddin Pasa – Μπαρμπαρόσα (Κοκκινογένης). Γεννήθηκε στη Λέσβο το 1475, ο θρύλος τον θέλει εξωμότη Έλληνα (από Ελληνίδα μητέρα), όργωσε τις θάλασσες ως πειρατής και κατέκτησε τα εδάφη της Μπαρμπαριάς (με ισχυρότερο κέντρο το Αλγέρι), όπου ελλιμένιζε τα πλοία του με ασφάλεια. Είχε αποκτήσει εξάλλου τον τεράστιο στόλο του που με πολύ κόπο και εκτενή «ρεσάλτα»(επιθέσεις σε πλοία).
Ερήμωσε νησιά, πούλησε κορίτσια και αγόρια για σκλάβους, άρπαξε σοδειές και ζώα, έκλεψε εμπορεύματα από τα πλοία προτού περάσει στις αρχές του 16ου αιώνα στην υπηρεσία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς ως Αρχιναύαρχος του Οθωμανικού στόλου, είναι ο κατεξοχήν οργανωτής του οθωμανικού στόλου, αργότερα έγινε σουλτάνος του Αλγερίου και τελικά Αρχιμπέης τους Αιγαίου.
Ευελπιστώντας ότι με το κείμενο αυτό ακουμπήσαμε έστω και λίγο το θέμα της πειρατείας το οποίο δυστυχώς και σήμερα συνεχίζεται με αμείωτη δύναμη σε διάφορες χώρες του κόσμου (Σομαλία, Δυτική Αφρική, στενά Μαλαισίας και αλλού) και τεράστια κέρδη.
Ευχόμαστε σε όλους τους φίλους καλό μήνα και καλή φιλοτελική συνέχεια.
Εμμανουήλ Πετράκης
Αρχιπλοίαρχος (Μ) Π.Ν. ε.α.
πρόεδρος Ν.Μ. Κρήτης

Πηγές: Λεξικό της Νέας Ελλ. Γλώσσας Γ. Μπαμπινιώτη, έντυπα τύπου.

Αγαπητά μου παιδιά,
τα φιλοτελικά δωράκια μου με παραστάσεις από Άγρια ζώα, πουλιά, ποδόσφαιρο, αθλητισμός, αστροναύτες, λουλούδια, παραμύθια και πεταλούδες, συνεχίζονται.
Το μόνο που έχετε να κάνετε να μου στείλετε (όσες φόρες θέλετε) τα στοιχεία σας στην εξής διεύθυνση:
Πολύκαρπος Αποστολάκης
Γιάννη Ρίτσου 10
Τ.Κ. 73136, Χανιά
Τηλ.: 6974167710

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θερμή παράκληση γράψτε μου δύο λεξούλες, μην μου στέλνετε κενούς φακέλους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.