Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φανταστικό Μουσείο

“Στο βορρά, σε δύο μίλια απόσταση από την αρχοντική πόλη Γόρτυνα, βρίσκεται αυτό που διατείνονται σήμερα, ότι είναι ο Λαβύρινθος. Η είσοδος είναι δύσκολη στην πρόσβαση, έπειτα γίνεται πλατύτερη. Υπάρχει προς τ’ ανατολικά ένας πρώτος διάδρομος διακοσίων βημάτων. Ενας άλλος στη βορεινή κατεύθυνση, μοιάζει να μην έχει τέλος. Αυτό τουλάχιστον λένε οι ντόπιοι. Βλέπουμε εκεί πολλές στοές, που μπερδεύονται η μία με την άλλη και οι οποίες φθάνουν και πάλι στο σημείο απ’ όπου ξεκινούν. Χίλια πεντακόσια βήματα από την είσοδο, διακρίνεται μια πηγή, στο πλάι της οποίας βρίσκεται ένα μικρό τέλμα σκεπασμένο από καλάμια, με μια πέτρινη κοιλότητα αριστερά.
Πάνω από το νερό υπάρχει ένα μακρύ πέρασμα, που λίγοι, ή μάλλον κανείς, δεν θα διακινδύνευε να το διατρέξει. Τα σημάδια και τα ονόματα των επισκεπτών είναι χαραγμένα παντού. Υπάρχουν επίσης, πολλές νυχτερίδες. Είναι πολύ επικίνδυνο να ακολουθεί κανείς αυτές τις στοές, γιατί καμιά φορά τεράστιοι όγκοι πέτρας, που κρέμονται από ψηλά, πέφτουν και φράζουν το πέρασμα. Εσύ, Νικόλαέ μου (αναφέρεται στο Φλωρεντινό ουμανιστή Niccolo Niccoli, στον οποίο ο Buondelmonti θα αφιερώσει την πραγματεία του), που όλα τα ξέρεις, δεν θα πιστέψεις ότι πρόκειται πραγματικά για το Λαβύρινθο. Οι πέτρες που βγαίνουν από εδώ, μοιάζουν με τις πέτρες της αρχαίας πολιτείας. Σε διάφορα σημεία του νησιού βρίσκει κανείς τέτοιες υπόγειες στοές. Πρόκειται για λατομεία. Σ’ ολόκληρο το νησί, αναζήτησα για χάρη σου, μια τεχνητή κατασκευή που να ονομάζεται Λαβύρινθος, αλλά δεν τη βρήκα πουθενά».
Ανάμεσα στους πρώϊμους περιηγητές της Κρήτης, ο Φλωρεντινός ιερέας Χριστόφορος Μπουονντελμόντι (Christoforo Buondelmonti) που έζησε και έδρασε κατά το πρώτο μισό του 15ου αιώνα, κατέχει δικαιωματικά μια περίοπτη θέση. Πολυσχιδής προσωπικότητα με έντονα γεωγραφικά, ιστορικά, εθνολογικά, φυσιοδιφικά, λαογραφικά και αρχαιολογικά ενδιαφέροντα, ο Μπουονντελμόντι χρωστά την υστεροφημία του στα δύο πρωτοποριακά για την εποχή του συγγραφικά του πονήματα, τον “Ατλαντα των νήσων του Αρχιπελάγους” (Liber Insularum Archipelagi, 1420), μια τόσο καρτογραφική, όσο και γλαφυρά περιγραφική, διεξοδική σπουδή πάνω στο σύνολο των αιγαιοπελαγίτικων νήσων και την περιώνυμη “Περιγραφή της νήσου Κρήτης” (Descriptio Insulae Cretae, 1417).
Η κρητική πραγματεία, το χρονικά προγενέστερο οδοιπορικό (Itinerarium) του Φλωρεντινού περιηγητή θα αποτελέσει απαύγασμα της πολύμηνης περιδιάβασής του στη μεγαλόνησο κάνοντας χρήση πλωτών, αλλά και πλέον συμβατικών μέσων (όνος), που του επέτρεψαν όχι μόνο την εξερεύνηση των παράκτιων κέντρων, αλλά και τη διείσδυση στη για την εποχή που μιλάμε πιο απρόσιτη -και με γνώμωνα την αποτυχημένη κρητική επανάσταση στα 1366 για έναν περιηγητή ιταλικής καταγωγής όχι απαραίτητα φιλόξενη- κρητική ενδοχώρα. Εξοπλισμένος με ένα αντίτυπο της “Γεωγραφίας” του Πτολεμαίου ως συμβουλευτικό εγχειρίδιο, ο Μπουονντελμόντι θα ριχθεί με σφοδρό πάθος και ακάματο ζήλο στην περιπέτεια της προσωπικής του ανακάλυψης της μυθικής νήσου των “Εκατό Πόλεων”, αν και ενίοτε έμελλε να διαψευσθεί τόσο στις προσδοκίες του, ώστε να φθάσει στο σημείο να ασκήσει δριμύα επίθεση ενάντια στους σύγχρονούς του Κρητικούς, προσάπτοντάς τους εγκληματική παραμέληση των αρχαιοτήτων του νησιού και παντελή έλλειψη ευαισθησίας πάνω σε θέματα διατήρησης και σεβασμού της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των κατοίκων του αρχαίου Φοίνικα (σημερινή τοποθεσία Λουτρό), οι οποίοι θα δεχτούν τα πύρινα βέλη της πέννας του Φλωρεντινού ιερέα, για το γεγονός ότι είχαν μετατρέψει αρχαίες μαρμάρινες σαρκοφάγους σε ταΐστρες των γουρουνιών τους!

(Συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα