Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Ευχή και κατάρα” για τις ελιές η πρόγνωση για βροχές

“Ευχή και κατάρα” για τις ελιές στην Κρήτη αποτελούν οι αναμενόμενες βροχές στο νησί το Σαββατοκύριακο, καθώς μπορεί τα δέντρα να “ξεδιψάσουν”, όμως οι συνθήκες αυτές… ανοίγουν την όρεξη του δάκου.

 

Ο μετεωρολόγος Μ. Λέκκας

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα, «βαρομετρικό χαμηλό που ξεκίνησε την πορεία του από της ακτές της Λιβύης, φαίνεται προγνωστικά τουλάχιστον, να ενισχύεται προϊδεάζοντας για τοπικές εντάσεις των καιρικών φαινομένων σε περιοχές της χώρας μας».
Στο νησί μας, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα που είχε χθες στη διάθεσή του ο κ. Λέκκας, «τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν σε ήπιο τόνο από την Πέμπτη αργά το βράδυ και για την Παρασκευή, κυρίως σε δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης, ενώ από το Σάββατο η στροφή και ενίσχυση των ανέμων από Βόρειες διευθύνσεις θα σημάνει την ένταση των καιρικών φαινομένων και στο νησί μας καθώς και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας».
Ο μετεωρολόγος δεν βιάζεται να μιλήσει για μεσογειακό κυκλώνα, σχολιάζοντας πως μέχρι στιγμής η πιθανότητα αυτή είναι μικρή.

Οφέλη και κίνδυνοι
για την ελιά

Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ δρ. Νίκος Μιχελάκης

Πώς όμως θα επηρεάσουν οι αναμενόμενες βροχές τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται σε φάση καρποφορίας αυτή την εποχή;
Ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) δρ. Νίκος Μιχελάκης, εξηγεί στα “Χ.ν.”: «Βροχοπτώσεις αυτή την περίοδο θα έχουν θετική επίδραση γιατί τα δέντρα είναι σε ένα στάδιο που έχουν υποστεί συνέπειες από την ξηρασία, ο ελαιόκαρπος είναι συρρικνωμένος, “ζαρωμένος” όπως λένε οι αγρότες, άρα μια βροχή θα ωφελήσει, ειδικά τους ελαιώνες που δεν αρδεύονται».
Ο κ. Μιχελάκης πάντως, ξεκαθαρίζει πως ελοχεύει ο κίνδυνος για αυξημένες δακοπροσβολές. «Αυξάνεται η πιθανότητα γιατί ο δάκος προτιμά τους καρπούς που βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Όπως έχω επισημάνει και μέσα από τη στήλη “Ελαικομικά νέα” στα “Χ.ν.”, ο δάκος περιορίζει τη δραστηριότητά του με τις υψηλές θερμοκρασίες, δεν γεννά, δεν κινείται, προφυλάσσεται σε σκιερά μέρη. Καθώς προχωράμε σε φθινοπωρινές θερμοκρασίες λοιπόν, πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή».
Ο κ. Μιχελάκης θεωρεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, τονίζοντας πως «μετά από τόσα χρόνια ερευνών και εμπειρίας με τον δάκο στην Κρήτη δεν μπορούμε να σηκώνουμε ψηλά τα χέρια και να μην μπορούμεν να τον αντιμετωπίσουμε».

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΔΑΟΚ

Η προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Π.Ε. Χανίων Μαρία Μυλωνάκη

Από μεριά τους δηλώνουν έτοιμες οι αρμόδιες υπηρεσίες, με την προϊσταμένη της Δ/νσης Αγροτικής οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Χανίων, Μαρία Μυλωνάκη να ξεκαθαρίζει πως «παρακολουθούμε πάντα τα φαινόμενα και προσαρμόζουμε τις κινήσεις των συνεργείων».
Η ίδια ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει επάρκεια φαρμάκων για να γίνει αν χρειαστεί και πέμπτος και έκτος ψεκασμός», γνωστοποιώντας ότι έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια των σκευασμάτων για το 2020 και έχει ξεκινήσει η προμήθεια για το 2021. «Σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι έχουμε αυτή τη στιγμή παραλάβει υλικό για τους δύο πρώτους ψεκασμούς της επόμενης περιόδου», σημείωσε η κα. Μυλωνάκη.

Μυκητολογικά Προβλήματα

Χθες εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα 24/8/2020 – 9/11/2020 πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΑΟΚ) συλλογή δειγμάτων ελαιοκάρπου, φύλλων και κλαδίσκων σύμφωνα με τις οδηγίες που εκδόθηκαν από τα αρμόδια Φυτοπαθολογικά Εργαστήρια του νησιού.
Ειδικότερα, συλλέχθηκαν συνολικά 44 δείγματα από ισάριθμους ελαιώνες και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης. Τα δείγματα προσκομίστηκαν στο Εργαστήριο Μυκητολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του ΕΛΜΕΠΑ για φυτοπαθολογική ανάλυση. Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων διαπιστώθηκε η παρουσία των μυκήτων Botryosphaeria dothidea (Ξηροβούλα-Σαποβούλα, σε 36 δείγματα), Fusarium sp. (Σήψη από Φουζάριο, σε 36 δείγματα), Alternaria sp. (Αλτερναρίωση, σε 32 δείγματα), Capnodium sp. (Καπνιά, σε 27 δείγματα), Aspergillus sp. (σε 18 δείγματα), Pseudocercospora cladosporioides (Κερκοσπορίωση, σε 12 δείγματα) και Spilocea oleagina (Κυκλοκόνιο, σε 1 δείγμα).
Βάσει των αποτελεσμάτων και δεδομένου ότι πολλοί από τους προαναφερθέντες μύκητες μπορούν να υποβαθμίζουν την ποιότητα και ποσότητα του παραγόμενου ελαιοκάρπου και ελαιολάδου, συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς η εφαρμογή προστατευτικών χαλκούχων σκευασμάτων, ειδικά στις περιοχές που επικρατούν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες δηλαδή υψηλές θερμοκρασίες και σχετική υγρασία σε συνδυασμό με υψηλή δακοπροσβολή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Σωστά είναι πολυ σημαντικες οι βροχές για τα ελαιόδεντρα…..αλλα εξίσου καραδοκεί κ ο δάκος……γιαυτο ας καταρτιστούν καλύτερα προγραμματα δακοκτονίας από την Περιφέρεια Κρήτης κ τους Δήμους!!!!!!!!!Κ θα ήταν σημαντικό να υπάρξει επιτέλους κ λυση στο προβλημα του υφαλμυρου νερου ιδιαίτερα της περιοχης του Αποκορωνου κ δη της Γεωργιουπολης!!!!!!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα