Μουσείο Τυπογραφείας

“Εξυπνη” πόλη από το 11ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων

27Μια “έξυπνη πόλη” δημιουργεί το 11ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων καθώς η σχετική πρόταση του σχολείου προκρίθηκε στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Physical Computing Ανοικτών Τεχνολογιών (υλικού και λογισμικού).
Hδη οι μικροί μαθητές με τον εκπαιδευτικό Ανδρέα Μαρκαντωνάκη, έχουν υλοποιήσει τμήματα του project το οποίο περιλαμβάνει αυτοματισμούς που θα μπορούσαν να υλοποιήθουν στο πλαίσιο μιας πόλης.
«Χρησιμοποιώντας ένα τουλάχιστον μικροελεγκτή arduino uno και διάφορους αισθητήρες θα παρακολουθούμε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος μέσα στην πόλη και θα συγκεντρώνουμε μέσω του διαδικτύου όλα τα δεδομένα στο κέντρο ελέγχου» σημειώνει ο εκπαιδευτικός.
Οι αυτοματισμοί που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν αφορούν: έξυπνα φώτα, έξυπνους κάδους σκουπιδιών που ειδοποιούν ότι γέμισαν, αισθητήρες καπνού μέσα στο περιαστικό δάσος για να μας ειδοποιήσει σε περίπτωση πυρκαγιάς, μετεωρολογικό σταθμό μέτρησης υγρασίας θερμοκρασίας, πάρκινγκ που ειδοποιεί για τις ελεύθερες θέσεις.
Όλα τα δεδομένα θα συγκεντρώνονται στον πίνακα ελέγχου του δήμου που θα υλοποιηθεί μέσα απ την πλατφόρμα adafruit.io που είναι δωρέαν και ανοικτού κώδικα. Σε περίπτωση που ο χρόνος το επιτρέψει θα μπορούσε εναλλακτικά να χρησιμοποιηθεί το node-red.
Οπως μας λέει ο Ανδρέας Μαρκαντωνάκης, «τα παιδιά αγαπούν την τεχνολογία και παρόλο που όλοι προβληματιζόμαστε για την πολύωρη ενασχόλησή τους με τα βιντεοπαιχνίδια και τα κοινωνικά δίκτυα όποτε τους δώσεις την ευκαιρία με μεγάλη χαρά αφιερώνουν χρόνο και άφθονο κόπο ακόμα και μετά το σχολείο για να φτιάξουν κάτι με τα χέρια τους και να μάθουν καινούργια πράγματα. Έτσι λοιπόν και τη φετινή χρονιά όταν πρότεινα να φτιάξουμε μια ομάδα πληροφορικής-ρομποτικής-τεχνολογίας με τα παιδιά της έκτης υπήρχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Κάτι που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι ότι φέτος για πρώτη φορά τα κορίτσια είναι περισσότερο απ τα αγόρια. Με αφορμή το διαγωνισμό της ΕΛΛΑΚ είπαμε να φτιάξουμε μια έξυπνη πόλη».

1 σχολιο

  • [ΜΑΡΙΑ ΚΛΗΜΑΤΣΑΚΗ] ~ 12 Φεβρουαρίου 2019 ~ 23:16 ~ Απάντηση

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΘΕΡΜΑ κ. ΛΥΒΙΑΚΗ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΤΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ, ΔΙΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥς ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΨΥΧΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ….ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΟΤΙ ΑΓΑΠΑΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΜΑΡΙΑ ΚΛΗΜΑΤΣΑΚΗ

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.