Μουσείο Τυπογραφείας

“Εύζωνες – Οι φύλακες των αφανών”

Μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας της Δήμητρας Χατζηαδάμ που εστιάζει στους εύζωνες ως ελληνικό σύμβολο εγκαινιάζεται αύριο, Κυριακή, στις 8.30 το βράδυ στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων.
Η έκθεση με τίτλο “Εύζωνες – Οι φύλακες των αφανών”, που παρουσιάζεται με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς και διοργανώνουν στα Χανιά η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουλίου.
Πρόκειται για φωτογραφικό υλικό που δημιουργήθηκε από τον Μάιο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2016 με σκοπό να φωτίσει την αθέατη πλευρά του Εύζωνα ως ελληνικό σύμβολο παγκόσμιας αναγνώρισης.
Η φωτογράφος ξεκινά το οδοιπορικό της ακολουθώντας τους Εύζωνες από το ξημέρωμα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης για την έπαρση και την υποστολή της ελληνικής σημαίας και καταλήγει μαζί τους στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ο φωτογραφικός φακός της τους έχει αποτυπώσει σε εθιμοτυπικές αποστολές εντός και εκτός του Προεδρικού Μεγάρου αλλά και στην καθημερινότητά τους.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φιλοξενούμε στα Χανιά μια σημαντική έκθεση που έχει αναφορά τους Εύζωνες, ένα κομμάτι του στρατού μας που είναι συνυφασμένο με την ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία 150 χρόνια», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.
Η φωτογράφος κα Χατζηαδάμ υπογράμμισε ότι στόχος της ήταν να αποτυπωθεί ένα σύμβολο ελληνικό που είναι αναγνωρισμένο σε όλο τον κόσμο: «Η φωτογράφιση ήταν μια αρκετά δύσκολη και επίπονη διαδικασία καθώς τους ακολουθούσα οποιαδήποτε ώρα, ξημέρωμα ή βράδυ, κάτω από οποιαδήποτε θερμοκρασία κ.λπ. Τα συναισθήματα που γεννήθηκαν πολλά όπως και οι ώρες. Νομίζω ότι θα μπορούσα να μιλάω με τις ώρες για τους Εύζωνες και την Προεδρική Φρουρά», τόνισε η κα Χατζηαδάμ ενώ υπογράμμισε ότι το στοιχείο που ήταν απαραίτητο για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά ήταν ο σεβασμός.
Η έφορος δημοσίων σχέσεων του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων Στέλλα Κουτσουπάκη χαρακτήρισε μεγάλη τιμή για τον Ιστιοπλοϊκό το γεγονός ότι φιλοξενεί τη συγκεκριμένη έκθεση και κάλεσε τον κόσμο των Χανίων να επισκεφθεί την έκθεση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.