Μουσείο Τυπογραφείας

Ευρωβαρόμετρο για τις ευρωεκλογές

European Union on mapΗ Κομισιόν αφιερώνει το ετήσιο συνέδριό της για τα θεμελιώδη δικαιώματα στο θέμα «Δημοκρατία στην ΕΕ» σε μια περίοδο κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις παρεμβάσεις στις εκλογές.

Mια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε χθες παρέχει διαφωτιστικά στοιχεία σχετικά με τις προσδοκίες των Ευρωπαίων για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2019 και το τι θα μπορούσε να τους παροτρύνει να ψηφίσουν.
Δείχνει επίσης ότι στην πλειονότητά τους οι πολίτες της ΕΕ ανησυχούν για το γεγονός ότι τα φαινόμενα των εκστρατειών παραπληροφόρησης, των παραβιάσεων δεδομένων και κυβερνοεπιθέσεων θα επηρεάσουν τις εκλογικές διαδικασίες.
Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τη δημοκρατία και τις εκλογές πραγματοποιήθηκε σε 27.474 άτομα προσωπικά στα σπίτια των ερωτηθέντων σε 28 κράτη – μέλη της ΕΕ.
Το 42 % των Ευρωπαίων προσήλθαν στις κάλπες για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014. Τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες δείχνουν ποια θα ήταν τα κίνητρα για να προσέλθουν περισσότεροι Ευρωπαίοι να ψηφίσουν:
•Το 43 % από τους απαντήσαντες δήλωσαν ότι θα ήθελαν να έχουν περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με την ΕΕ και τον αντίκτυπό της στην καθημερινή τους ζωή·
• το 31 % θα ήθελε περισσότερους νέους υποψήφιους στις εκλογές.

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις παρεμβάσεις στις εκλογές. Συγκεκριμένα:
•Το 61 % ανησυχεί ότι οι εκλογές μπορεί να χειραγωγηθούν μέσω επιθέσεων στον κυβερνοχώρο,
•το 59 % ανησυχεί για τους ξένους παράγοντες και τις εγκληματικές ομάδες που επηρεάζουν τις εκλογές,
•το 67 % ανησυχεί ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που παραμένουν στο διαδίκτυο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση των στοχευμένων πολιτικών μηνυμάτων που βλέπουν στο προφίλ τους.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ
Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι Ευρωπαίοι συμφωνούν (74-81 %) σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των εν λόγω απειλών:
•με την εισαγωγή μεγαλύτερης διαφάνειας στις διαδικτυακές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων αναφέροντας με σαφήνεια ποιος είναι πίσω από τις διαδικτυακές διαφημίσεις·
•με την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλα τα πολιτικά κόμματα, ώστε να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες, για να συναγωνιστούν για την προσοχή των ψηφοφόρων·
•με την παροχή του δικαιώματος απάντησης στους υποψήφιους ή στα πολιτικά κόμματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης·
•με την καθιέρωση της ίδιας σιωπηρής περιόδου διαδικτυακά όπως υπάρχει ήδη για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ
Ήδη τον Σεπτέμβριο η Κομισιόν πρότεινε μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι προσεχείς εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα οργανωθούν με ελεύθερο, δίκαιο και ασφαλή τρόπο. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις πολιτικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο και δυνατότητα επιβολής κυρώσεων για την παράνομη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα προκειμένου να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών.
Η Κομισιόν δημιούργησε επίσης ένα ευρωπαϊκό εκλογικό δίκτυο συνεργασίας, το οποίο θα συνέλθει για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου 2019. Η Κομισιόν καλεί τα κράτη – μέλη να ορίσουν τους εκπροσώπους τους για το δίκτυο αυτό το συντομότερο δυνατόν. Το Συνέδριο για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα θα εξετάσει πιθανές λύσεις πριν από την πρώτη συνεδρίαση του δικτύου.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Όλα τα μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία των ευρωπαϊκών εκλογών εστιάζουν στα εξής:
•Προστασία δεδομένων: βελτίωση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας
•Διαφάνεια: διασφάλιση της διαφάνειας της διαδικτυακής πολιτικής διαφήμισης
• Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο: προστασία των εκλογών από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο
•Συνεργασία: βελτίωση της εθνικής και ευρωπαϊκής συνεργασίας σχετικά με πιθανές απειλές κατά των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
•Κατάλληλες κυρώσεις: διασφάλιση της τήρησης των εκλογικών κανόνων από όλους

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.