Μία ξεχωριστή διαδραστική ξενάγηση στις φυσικές ομορφιές της Κρήτης προσφέρει ένα νέο ιστολόγιο που δημιούργησαν μαθητές από το Γυμνάσιο Σούδας, ενώ συμμαθητές τους από το Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου μετέφεραν στο δικό τους “blog” τον μοναδικό πλούτο των βοτάνων του νησιού μαζί με παραδοσιακά γιατροσόφια.
Στο μεταξύ, νέες περιπέτειες για τους δημοφιλείς παιδικούς ήρωες “Πέππα” και “Ironman” δημιούργησαν τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου, την ώρα που οι μαθητές από το Γυμνάσιο Πλατανιά τίμησαν με τον δικό τους τρόπο τον Δημήτρη Διαμαντίδη δίνοντας το όνομά του σ’ ένα ρομπότ – καλαθοσφαιριστή που κατασκεύασαν!
Τα παραπάνω αποτελούν μερικές μόνο από τις ευρηματικές δημιουργίες που παρουσίασαν μαθητές των Χανίων στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Τεχνολογίας Χανίων που ολοκληρώθηκε χθες στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του σχολικού συμβούλου Πληροφορικής Δυτικής Κρήτης Γιώργου Γώγουλου.
Η “ΠΕΠΠΑ” ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι μαθητές της Γ’ τάξης του 15ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων ξάφνιασαν ευχάριστα το κοινό καθώς παρουσίασαν δύο αυτοσχέδιες, δικές τους περιπέτειες κινουμένων σχεδίων, των αγαπημένων ηρώων τους “Πέππα” και “Ironman”. «Η ιδέα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “φτιάχνουμε το δικό μας παραμύθι” που είπαμε στα παιδιά να φέρουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια και να δημιουργήσουν ένα δικό τους παραμύθι», εξήγησαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Νικολέτα Δουλγέρη και Ροδιά Αδαμάκη, μιλώντας στα “Χ.Ν.”.
Ωστόσο, τα παιδιά δεν έμειναν μόνο στην κατασκευή των σκηνικών, την ηχογράφηση των φωνών και στα άλλα τεχνικά στοιχεία που ήταν απαραίτητα για τις ταινίες τους, αλλά μέσα από τις δύο ιστορίες “Το πάθημα του Ironman” και “Η Πέππα και ο νέος της υπολογιστής”, έστειλαν το δικό τους μήνυμα για το θέμα της ασφάλειας στο διαδίκτυο.
«Ετσι, στις ιστορίες των παιδιών, η Πέππα και ο Ironman μετατρέπονται σε αντιήρωες καθώς την “πατάνε”, δίνοντας ταυτόχρονα μια διδακτική διάσταση στο πάθημά τους. Αυτό ήταν ένα στοιχείο που άρεσε ιδιαίτερα στα παιδιά και παράλληλα βοήθησε να περάσουν μηνύματα που έχουν να κάνουν με τον εθισμό στο διαδίκτυο, αλλά και τον κίνδυνο που υπάρχει όταν μοιραζόμαστε πληροφορίες και δίνουμε τα στοιχεία μας σε αγνώστους».
ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΡΟΜΠΟΤ
Το ενδιαφέρον του κοινού στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Τεχνολογίας Χανίων συγκέντρωσαν, μεταξύ άλλων, και τα πρωτότυπα ρομπότ που κατασκεύασαν οι μαθητές του Γυμνασίου Πλατανιά.
Ειδικότερα, όπως εξήγησαν τα παιδιά, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, αξιοποιώντας την εκπαιδευτική σειρά Lego ΝXT προσάρμοσαν πάνω στις κατασκευές αισθητήρες δημιουργώντας μια σειρά από 4 ρομπότ.
Το “ρομπότ – σκορπιός” που είχε προικιστεί με την ικανότητα να κεντρώνει όταν κάτι το πλησιάσει πολύ κοντά, να πηγαίνει πίσω όταν βρίσκεται σε μέση απόσταση από ένα αντικείμενο και να προχωράει μπροστά όταν το πεδίο είναι ελεύθερο. Το “ρομπότ – άνθρωπος” διακρίνονταν για τις χορευτικές του ικανότητες, ενώ το “ρομπότ – τζιπ” που φέρει τη σχεδιαστική υπογραφή των ίδιων των παιδιών ήταν εξοπλισμένο με 2 κινητήρες και διαφορικό! Ισως όμως το πιο εντυπωσιακό, ήταν το “ρομπότ – μπασκετμπολίστας” που οι μαθητές του έδωσαν το όνομα του δημοφιλούς καλαθοσφαιριστή Δημήτρη Διαμαντίδη. Κι αν ο άνθρωπος Διαμαντίδης στο τέλος της χρονιάς πρόκειται να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, ο ρομποτικός “σωσίας” του είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει την καριέρα του, σκοράροντας μάλιστα με υψηλά ποσοστά ευστοχίας καθώς οι εμπνευστές του τον προίκισαν με την ικανότητα πριν σουτάρει να υπολογίζει την απόσταση της μπάλας από το καλάθι!
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι μαθητές Φ. Καρακατσάνη, Β. Νταγκουνάκης, Κ. Ψαρουδάκη, Μιλέν Γκεοργίε, Μ. Κούρτι, Ι. Λιγοψυχάκης και Δ. Παπαδογιωργάκης, μαζί με τον διευθυντή του σχολείου Βασίλη Παπαστάμο, εργάστηκαν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και τα ιστολόγια που δημιούργησαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου και Γυμνασίου Σούδας. Δύο ιστολόγια που ανέδειξαν το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, αλλά και τον μοναδικό πλούτο των βοτάνων που διαθέτει.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο καθηγητής Μιχάλης Κουνελάκης, που είχε την εκπαιδευτική ευθύνη και στα δύο πρότζεκτ, οι μαθητές του Γυμνασίου Σούδας, αξιοποιώντας εφαρμογές ανοιχτού κώδικα, όπως τα google maps, δημιούργησαν έναν διαδραστικό χάρτη που προσφέρει μια περιβαλλοντική ξενάγηση στην Κρήτη.
Εντοπίζοντας ακριβείς συντεταγμένες για φαράγγια, σπήλαια, παραλίες, περιοχές “Natura”, ειδικές διαδρομές κ.ά. συγκέντρωσαν πληροφοριακό υλικό (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ.) και έτσι ο επισκέπτης του ιστολογίου έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί διαδραστικά στις ομορφιές της Κρήτης.
Από την πλευρά τους οι μαθητές του Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου εστίασαν στα βότανα της Κρήτης παρουσιάζοντας 75 συνολικά είδη, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τη λατινική ονομασία τους κ.ά. Ξεχωριστό ενδιαφέρον στην προσπάθεια έχει η έμφαση που έδωσαν οι μαθητές στις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και η παρουσίαση δοκιμασμένων παραδοσιακών “συνταγών” με εκχυλίσματα, καταπλάσματα, ροφήματα και άλλους τρόπους αξιοποίησης των βοτάνων.
ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ
Το δικό τους μήνυμα κατά του εθισμού στο διαδίκτυο και του cyberbullying, αλλά και πώς μπορεί να κανείς να περιηγηθεί με ασφάλεια στο ίντερνετ, έστειλαν μέσα από τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους οι μαθητές του Γυμνασίου Νέας Κυδωνίας. Το σενάριο, τα σκηνικά, αλλά και οι πρωταγωνιστές, φέρουν την υπογραφή των παιδιών (που είχαν την υποστήριξη των καθηγητών τους Μιχάλη Τζωρτζάκη και Σοφίας Ξηράκη), ενώ για τη δημιουργία των βίντεο αξιοποιήθηκε το πρόγραμμα “muvizu”.
Επίσης, τα παιδιά από το Λύκειο Νέας Κυδωνίας, με τη βοήθεια του καθηγητή τους Γεράσιμου Μπουζάκη και αξιοποιώντας το ελεύθερο λογισμικό “blender”, παρουσίασαν στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Τεχνολογίας Χανίων τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις του Γιαλί Τζαμισί, αλλά και του ενετικού λιμανιού, αναδεικνύοντας τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στο πεδίο του σχεδίου με τη χρήση ψηφιακών μέσων.
[…] ΠΗΓΗ: haniotika-nea.gr […]