Μουσείο Τυπογραφείας

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Αναφορά στον Γκρέκο
Τυχεροί όσοι παρακολούθησαν την “Αναφορά στον Γκρέκο” του Νίκου Καζαντζάκη, τη θεατρική παράσταση που ανέβασε το φετινό δύσκολο καλοκαίρι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. (που παρά τους κακούς καιρούς εξακολουθεί την πορεία του με τον αέρα, κυρίως του εδώ και χρόνια καλλιτεχνικού του διευθυντή Μιχάλη Αεράκη) στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρώπης. Τυχεροί και όσοι την παρακολούθησαν στον Τάφο του Μεγάλου Κρητικού, στο Μαρτινέγκο, στο Μεγάλο Κάστρο, εκεί όπου διαλαλείται η λευτεριά του αγωνιζόμενου και αγωνιούντος ανθρώπου, αλλά και όσοι θα την παρακολουθήσουν στη Γαύδο, στο νοτιότερο άκρο της Γηραιάς Ηπείρου, όπως και στον “Κρεμαστό” του Μπρόσνερου, στα μπροσπόδια της Μαδάρας, όπου φυσαουρίζει η μαδαρίτικη σκέψη «να φτάνεις ακόμα κι εκεί που δεν μπορείς» στις 12 Αυγούστου. Το ίδιο όμως, σχεδόν τυχεροί και όλοι όσοι την παρακολούθησαν στο Ωδείο Χανίων και στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου της πόλης μας ή και θα την παρακολουθήσουν. Ο Καζαντζάκης είναι πάντα Καζαντζάκης και αν υπάρχει ο αναγκαίος σεβασμός στο πρόσωπο, στην πορεία και στο έργο του, μπορεί να δίνει από το όπου γης, όποιο θεατρικό σανίδι την αναφορά του στον Γκρέκο τη μαρτυρία του για το μαρτύριό του.
Ενας απ’ τους πολλούς τυχερούς συμπολίτες μας που είδαν την εν λόγω θεατρική παράσταση στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου (Τετάρτη 9 Ιουλίου) κι εγώ. Καθηλωμένος κυριολεκτικά στη θέση μου. Για να μη χάσω ούτε ένα γιώτα ούτε μια κεραία από την καζαντζακική αναφορά, έτσι όπως την αναδείκνυε επί σκηνής ο Τάκης Χρυσικάκος, έχοντας συντροφιά τον Σταύρο Ψαρουδάκη στη λύρα και το τραγούδι και τον Απόστολο Κουνή στην κιθάρα και στο κόντραμπασο, με την εικαστική επιμέλεια της Βάλιας Μαργαρίτη. «Ο Τάκης Χρυσικάκος δεν παριστάνει τον Καζαντζάκη, είναι ο Καζαντζάκης», είπε στη σύντομη ομιλία του στην αρχή της παράστασης ο Μιχάλης Αεράκης. Ο Καζαντζάκης παιδί, ο Καζαντζάκης έφηβος, ο Καζαντζάκης μεσήλικας, ο Καζαντζάκης γέρος, ο Καζαντζάκης μόνος του, ο Καζαντζάκης με τον Θεό, ο Καζαντζάκης με τους άλλους, ο Καζαντζάκης συγγραφέας, ο Καζαντζάκης να δίνει την αναφορά του στον Γκρέκο… Ο Τάκης Χρυσικάκος (δική του και η θεατρική προσαρμογή όπως και η σκηνοθεσία με συνεργάτιδα την Εμμανουέλα Αλεξίου) Νίκος Καζαντζάκης επί σκηνής! Αξιος ο μισθός του. Αξιος ο μισθός όλων των συντελεστών της παράστασης, αλλά και όλου του προσωπικού του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Ετσι όπως εκφράστηκε απ’ το δάσος των χειροκροτημάτων στο τέλος…

mn2Μέρες Αυγούστου στον Αποκόρωνα
«Ο Αύγουστος είναι κακός μήνας», μας λέει στον τίτλο του πιο γνωστού απ’ τα βιβλία της η Εντνα Ο’ Μπράιαν και για να το λέει έχει τους λόγους της. Τους λόγους του, όμως, έχει και ο πολύς κόσμος που τον θεωρεί όχι απλώς καλό, αλλά τον καλύτερο μήνα του χρόνου. Και γιατί είναι εν τοις πράγμασι, εκτός όλων των άλλων και μήνας διακοπών, μήνας ξεγνοιασιάς, μήνας επιστροφής των απανταχού στη γενέθλια γη, στην ύπαιθρο χώρα που αναβιώνει και κάποιες φορές βιώνει το “ένδοξο παρελθόν” με τη διοργάνωση πολλών και ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Με αφορμή τις προγραμματισμένες, το φετινό καλοκαίρι, ιδιαίτερα όμως τις μέρες του Αυγούστου στα χωριά του Αποκόρωνα, καθημερινές πάμπολλές εκδηλώσεις, έτσι όπως τις βρίσκω στο ιδιαίτερο καλαίσθητο πρόγραμμα που κυκλοφορήθηκε απ’ τον τοπικό Δήμο η επισήμανση. Εκδηλώσεις στις όποιες λειτουργεί και λειτουργείται το κοινωνείν. Μια απ’ αυτές και η παρουσίαση από μενα του κατά τη γνώμη των ειδικών μοναδικού στο είδος του βιβλίου του Μανόλη Μακριδάκη “Ο Φρες στο διάβα των αιώνων – Β’ τόμος – Οι οικογένειες του Φρε” που θα γίνει στον αύλειο χώρο της Ευαγγελίστριας την 1η Αυγούστου στις 8 μ.μ. Οχι! Η εν λόγω εκδήλωση που διοργανώνει η Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου, σε συνεργασία με την Παγκρήτια Ενωση Αθηνών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φρε και τον Δήμο Αποκορώνου, δεν είναι η πρώτη του Αυγούστου στον Αποκόρωνα. Θα έχει προηγηθεί, πάντα Θεού θέλοντος, την ίδια μέρα, με ώρα έναρξης δύο ώρες πιο μπροστά, ο Αγώνας Δρόμου Ειρήνης – Αγάπης – Υγείας “Τσιβαράς – Καλύβες” που διοργανώνει για 37η συνεχή χρονιά ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Καλυβών “Η Αγία Παρασκευή” σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τσιβαρά και τον Σύλλογο Ψαράδων Καλυβών…
Την ίδια μέρα θα γίνει στον Αποκόρωνα (ώρα 9 μ.μ.) άλλη μια εκδήλωση στον Αποκόρωνα και συγκεκριμένα στη Λιτσάρδα, όπου το Θέατρο Σκιών Αθανασίου θα δώσει παράσταση Καραγκιόζη… Καλόν Αύγουστο στον Αποκόρωνα!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.