Μουσείο Τυπογραφείας

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Πολλοί πολιτισμοί – μία ιστορία
Ολους τους ανθρώπους κι όλους τους πολιτισμούς, ενωμένους σε μία ιστορία, μία ιστορία πολύχρωμη και πολύβουη, “βλέπει” το φετινό μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) που κυκλοφορήθηκε και διανέμεται απ’ τις εκδ. “ΠΑΤΑΚΗ”, μαζί με τη σχετική αφίσα (τη φιλοτέχνησε η γεννημένη στο Ισπαχάν του Ιράν εικονογράφος Νasim Aberion) και στα ελληνικά (σε μετάφραση Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου), για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία γιορτάζεται, ως  γνωστό κάθε χρόνο από το 1966, στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. «Μιλάμε πολλές γλώσσες κι έχουμε ρίζες διαφορετικές/ Μοιραζόμαστε όμως τις ίδιες ιστορίες», μας λέει στην αρχή το μήνυμα που έγραψε η και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, πρόεδρος του υπεύθυνου για τον φετινό εορτασμό της Ημέρας Τμήματος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Marwa All Agrouνi. Για να συνεχίσει: «Παγκόσμιες ιστορίες/ Λαϊκά παραμύθια./ Είναι η ίδια ιστορία που μας έχουν πει./ Με διαφορετικές φωνές./ Με διαφορετικά χρώματα./ Δεν αλλάζει όμως ποτέ./ Αρχή…/ Πλοκή…/ Και τέλος…/ Είναι η ίδια ιστορία που ξέρουμε όλοι και την αγαπάμε./ Την ακούσαμε όλοι./ Σε διαφορετικές εκδοχές, με διαφορετικές φωνές./ Αλλά είναι πάντα η ίδια./ Υπάρχει ένας ήρωας… μια πριγκίπισσα… ένας κακός./ Δεν έχει σημασία η γλώσσα./ Τα ονόματα./ Ή τα πρόσωπα./ Είναι πάντα η ίδια/ Αρχή/ Πλοκή/ Και τέλος/ Πάντα εκείνος ο ήρωας, εκείνη η πριγκίπισσα, εκείνος ο κακός/ Αναλλοίωτοι από αιώνες/ Μας κρατούν συντροφιά/ Μας ψιθυρίζουν στα όνειρά μας/ Μας νανουρίζουν το βράδυ/ Οι φωνές τους έχουν σβήσει από καιρό/ Αλλά ζουν για πάντα στην καρδιά μας/ Γιατί μας φέρνουν κοντά σε μια χώρα μυστηρίου και φαντασίας/ Κι έτσι οι διάφοροι πολιτισμοί ενώνονται όλοι σε/ Μια ιστορία». Πολλοί πολιτισμοί – μια ιστορία. Μια πανανθρώπινη ιστορία αγάπης που κτίζεται πέτρα την πέτρα και… βιβλίο το βιβλίο με την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, στην εκτέλεση προγραμμάτων της οποίας δραστηριοποιείται η Marwa All Agrouνi ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι πολεμικές συγκρούσεις ή οι φυσικές καταστροφές έχουν δημιουργήσει τραγικές καταστάσεις για τα παιδιά με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή τους. «Θέλω να λάμπει φως στο σκοτάδι/ Ηλιος η ελπίδα πάνω απ’ τη γη/ Οι άνθρωποι όλοι πάντα ομάδι/ Και η Ειρήνη να οδηγεί/ Ζεστή καρδιά θέλω να ’χω στο κρύο/ Γι’ αυτό διαβάζω ένα βιβλίο!», μας λέει, μεταξύ των άλλων, σ’ ένα ποίημά της με τίτλο “Γι’ αυτό διαβάζω”, η γνωστή και ως ποιήτρια Χανιώτισσα γιατρός Πηνελόπη Ντουντουλάκη. Στο ίδιο μήκος κύματος με το μήνυμα…

BΤο άγνωστο σύμπαν κατά Ευθύμη Βαρλάμη
Πλούσιο το ενημερωτικό υλικό που μου έστειλε τις προάλλες ηλεκτρονικά, για τη νέα μεγάλη έκθεση ζωγραφικής του διάσημου σφαιρικού καλλιτέχνη Ευθύμη Βαρλάμη με τον γενικό τίτλο “Το άγνωστο σύμπαν” (παρουσιάζεται στο Μουσείο Τέχνης Waldviertel της Βιέννης και θα μείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος του χρόνου) ο και υπεύθυνος του Εργαστηρίου της Βεργίνας συνεργάτης του Αστέρης Νένος. «Πώς είναι δυνατόν να παρουσιάζονται μέσα από την τέχνη εικόνες που μόνο ελάχιστοι ειδικοί επιστήμονες έχουν πρόσβαση» είναι «μου έγραψε σε μήνυμά του ο Αστέρης» η απορία των αστροφυσικών όταν βλέπουν τα “έργα του καλλιτέχνη”. Απόλυτα δικαιολογημένη όχι μόνο για τους ειδικούς και γι’ αυτούς που δεν έχουν δει τις προηγούμενες δουλειές του, όπως για παράδειγμα “τα 1.000 πρόσωπα του Αλεξάνδρου”, τον “Κύκλο του Χριστού”, την “Αποκάλυψη του Ιωάννη”, το “Αγιον Ορος”, την “Πόλη των Παιδιών”, “Τα βουνά της πατρίδας μου” κ.λπ., αλλά ακόμα και για τους άμεσους συνεργάτες του, σκέφτομαι. Από έκπληξη σε έκπληξη, τα πάει, βλέπετε, γενικά ο ωραίος αυτός Ελληνας της Διασποράς, που επιμένει να φωνάζει με το πολύμορφο, αρχιτεκτονικό, ζωγραφικό, παιδαγωγικό και συγγραφικό έργο του, την παγκόσμια διάσταση του ελληνισμού και τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει στη διαμόρφωση του παγκοσμίου γίγνεσθαι. Ας επιστρέψουμε όμως στην τελευταία του δουλειά. «Για μένα το σύμπαν είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης γεμάτη εκπλήξεις: τη συνάντηση με θαυμαστά φωτεινά φαινόμενα, την ανίχνευση μυστηριωδών δομών του διαστήματος και την ανακάλυψη νέων χρωμάτων και σχημάτων, νέων μορφών ζωής», γράφει στο πρόγραμμα της Εκθεσης ο ίδιος, ενώ ο κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας δρ Erwin Proll υπογραμμίζει στον χαιρετισμό του: «Αυτή η πλούσια σε βιώματα σύλληψη της έκθεσης συνδυάζει παραδειγματικά πολύπλοκα θέματα της τέχνης, της επιστήμης και της πνευματικότητας και καταφέρνει να τα κάνει προσιτά σ’ ένα ευρύτερο κοινό». Να σημειωθεί ακόμη ότι η έκθεση, σε όλη τη διάρκειά της, λειτουργεί και σαν “πανεπιστημιακή σχολή αστρονομίας” καθώς συνδυάζεται με επιστημονικές διαλέξεις, εκδηλώσεις με τηλεσκόπια και ανάλογες αναφορές από διαπρεπείς επιστήμονες.
Τι ανεπανάληπτο βίωμα για όσους την επισκεφθούν!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.