Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ευεργετική η καφεΐνη

Αν σκέφτεστε να πιείτε ένα καφεδάκι, αλλά νομίζετε πως μπορεί να σας πειράξει η καφεϊνη, ξανασκεφτείτε το. Και τούτο επειδή νέα μελέτη επιστημόνων δείχνει πως η άλλοτε… παρεξηγημένη καφεΐνη, που περιέχεται σε ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα κ.λπ, είναι πολύ πιθανό να προστατεύει κατά του Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από τη Γερμανία και τη Γαλλία απέδειξαν, ότι η καφεΐνη επηρεάζει θετικά τα αποθέματα πρωτεϊνών στον εγκέφαλο ποντικιών, με έμφαση την πρωτεϊνη tau, η οποία θεωρείται “υπεύθυνη” για την εμφάνιση της νόσου.
Μέχρι σήμερα, το Αλτσάϊμερ είναι ανίατη νόσος. Πρόκειται για εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου, που συνήθως εμφανίζεται στη μέση ηλικία. Τα συμπτώματα ξεκινούν με ελαφρά αμνησία καθώς και ήπια έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.
Η θεωρία ότι η καφεΐνη λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας εμφάνισης της νόσου, είχε διατυπωθεί και στο παρελθόν, ωστόσο αυτή τη φορά οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν και επικυρώνουν τόσο τα προηγούμενα ευρήματα, ενώ παράλληλα τεκμηριώνουν τις ευεργετικές δράσεις της καφεΐνης.
Η συγκεκριμένη έρευνα διήρκεσε δύο χρόνια. Επικεφαλής της ήταν οι καθηγητές Κρίστα Μίλερ, dr Φαρμακευτικής Χημείας στο πανεπιστήμιο της Βόνης και ο Ντέιβιντ Μπλουμ του πανεπιστημίου της Λιλ στη Γαλλία. Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ποντίκια, τα οποία ωστόσο ήταν γενετικά μεταλλαγμένα προκειμένου να εμφανίσουν πρόωρα συμπτώματα Αλτσχάιμερ.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες χορήγησαν στα ποντίκια ουσία που μοιάζει με την καφεΐνη και αναστέλλει τα αποθέματα της πρωτεΐνης tau.
Οπως δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Neurobiology of Aging, τα γενετικά μεταλλαγμένα ποντίκια εμφάνισαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης.
Αξίζει να σημειωθεί πως παλαιότερες μελέτες είχαν αποδείξει τη θετική επίδραση που έχει στους εγκεφάλους ποντικιών η καφεϊνη στις συγκεντρώσεις της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης (σ.σ: πρόκειται για πρωτεΐνη, η οποία  που μαζί με την tau ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου).
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η συσσώρευση πρωτεϊνών διαταράσσει την επικοινωνία των νευρώνων με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό τους. Εκείνο που κάνει η καφεϊνη είναι να μπλοκάρει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο της αδενοσίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που επιβραδύνει τη δραστηριότητα των νευρώνων και προκαλεί υπνηλία.
Ετσι λοιπόν, όσοι πίνουν συχνά καφέ φαίνεται ότι περιορίζουν την εγκεφαλική βλάβη που προκαλούν τα αποθέματα της tau.
Ο Βέρνερ Χόφμαν, πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Γηριατρικής, χαρακτήρισε τη νέα μελέτη ” πολλά υποσχόμενη προσέγγιση”, τονίζοντας πως οι πόροι για την εκπόνηση της γερμανο-γαλλικής μελέτης ήταν “αρκετά περιορισμένοι”.
Συγκεκριμένα, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Πρωτοβουλία για την Έρευνα του Αλτσχάιμερ (AFI), που εδρεύει στο Ντίσελντορφ, υποστήριξε την έρευνα με 30.000 ευρώ, ενώ το γαλλικό παράρτημά του, το LECMA, με 50.000 ευρώ.
«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολλά υποσχόμενα… και οι παρενέργειες είναι περιορισμένες», εξήγησε η Μίλερ.
Μετά από όλα αυτά, εσείς μπορείτε να απολαύσετε χωρίς τύψεις το καφεδάκι σας. Εκτός όλων των άλλων, ο καφές, και με τη βούλα των επιστημόνων, κάνει καλό!
(Πηγή:  nydailynews)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα