Μουσείο Τυπογραφείας

Έβερεστ: Τι αποκαλύπτει το λιώσιμο των πάγων

Το Όρος Έβερεστ είναι καλυμμένο από σκουπίδια. Ύστερα από δεκάδες έτη αναβάσεων, το υψηλότερο βουνό του κόσμου έχει μετατραπεί σε μία τεράστια χωματερή.

Σύμφωνα με το CNN Greece, μία ομάδα αφοσιωμένων εθελοντών αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό, όμως, και έχει ξεκινήσει μία φιλόδοξη επιχείρηση καθαρισμού, που αποδίδει ήδη σημαντικούς καρπούς.

Η ομάδα έχει συλλέξει περισσότερους από δύο τόνους σκουπιδιών από το βουνό σε μόλις δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το AFP.

Ο στόχος της 14μελους ομάδας είναι να μαζέψει 10 τόνους σκουπιδιών σε 45 ημέρες.

Μεταξύ των όσων έχουν μαζέψει είναι άδεια κουτάκια, μπουκάλια, πλαστικά και εξοπλισμός ανάβασης. Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο ενισχύει την προσπάθεια τους.

Η ομάδα έχει εντοπίσει και τέσσερα πτώματα – πιθανώς ορειβατών, όπως ανέφερε επίσημη πηγή.

Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Τουρισμού του Νεπάλ, Dandu Raj Ghimire, ενημέρωσε πως η ομάδα έχει φτάσει στη βάση όπου κατασκηνώνουν οι ορειβάτες όπου τους περίμεναν όλες οι απαραίτητες προμήθειες.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει σημάνει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα και επιχειρεί να το επιλύσει. Από το 2011, γίνονται προσπάθειες συλλογής τόνων σκουπιδιών από το βουνό, ενώ έχει υπάρξει και πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Η αυξημένη ροή επισκεπτών τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα πάνω στο όρος και το «ευαίσθητο» περιβάλλον του.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.