Μουσείο Τυπογραφείας

“Ευάλωτοι” σε πιέσεις οι ένορκοι δικαστηρίων

Προβληματισμένοι εμφανίζονται πολίτες στα Χανιά αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος των ενόρκων στα δικαστήρια και του πόσο ευάλωτοι είναι σε πιέσεις από τους αντιδίκους.

Χανιώτες που έχουν κληθεί κατά καιρούς στα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια και Μεικτά Ορκωτά Εφετεία μιλώντας στα “Χ.Ν.” σημείωσαν πως σε μικρές κοινωνίες όπου όλοι είναι γνωστοί μεταξύ τους είναι πιο εύκολη η “προσέγγιση” των ενόρκων.
Ένορκος που είχε κληθεί πριν από χρόνια για να κληρωθεί σε δίκη Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου μας ανάφερε πως το όνομα του ήταν γνωστό στους δικηγόρους του κατηγορούμενου που του τηλεφώνησαν και του ζήτησαν “να στηρίξει τον κατηγορούμενο, γιατί είναι καλό παιδί, από καλή οικογένεια κτλπ”. «Πως βρήκαν το όνομα μου, ότι ήμουν ένας από τους 15 που είχαν κληθεί δεν το ξέρω…», σχολιάζει.
Σε άλλη πάλι περίπτωση ένορκος δέχθηκε τηλεφώνημα πάλι από συγγενικό του πρόσωπο, μετά την κλήρωση του και την έναρξη της δίκης που του ζήτησε να δείξει εύνοια σε κατηγορούμενο για εγκληματική ενέργεια.
Σύμφωνα με νομικούς το σύστημα των ενόρκων αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λόγω της φύσης του και του τρόπου λειτουργίας του δικονομικού μας συστήματος.

«ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ»
«Σε μας δεν έχει αναφερθεί ποτέ παρόμοιο περιστατικό» ήταν το σχόλιο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Γιάννη Δασκαλάκη όταν του τέθηκε το ζήτημα.
Στο αν αποκλείει να υπάρχουν και στα δικαστήρια των Χανίων προσπάθειες επηρεασμού των ενόρκων ο κ. Δασκαλάκη απαντάει πως «στη ζωή δεν αποκλείεται τίποτα. Δεν μπορούμε όμως με εικασίες να βγάζουμε συμπεράσματα. Αν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε παρέμβαση είναι απαράδεκτη αλλά σε εμάς δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό. Πιστεύω ότι τα δικαστήρια και οι δικαστές κάνουν το καθήκον τους».
Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων με ενόρκους ο κ. Δασκαλάκης λέει πως «τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια είναι θεσμοθετημένα και λειτουργούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αποδίδουν το δίκαιο και επιλαμβάνονται σε κακουργηματικές και άλλες υποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Η σύνθεση των δικαστηρίων είναι με 3 τακτικούς δικαστές και με 4 ενόρκους. Οι ένορκοι ορίζονται με βάση των πίνακα ενόρκων, που επιλέγει το δικαστήριο. Από εκεί και πέρα σε κάθε υπόθεση γίνεται η επιλογή των 4 ενόρκων που θα καθίσουν στην έδρα και θα δικάσουν μαζί με τους τακτικούς δικαστές. Για κάθε υπόθεση καλούνται περίπου 15 ένορκοι για να κληρωθούν οι 4 . Η κλήρωση γίνεται την ημέρα της δίκης ανοικτά και μπροστά στο ακροατήριο. Πολλές φορές έχουμε εξαιρέσεις ενόρκων είτε για λόγους ασθένειας, είτε τους εξαιρούν οι συνάδελφοι δικηγόροι για τους λόγους τους».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.