Μουσείο Τυπογραφείας

Eτσι είναι τα πράγματα, μα έτσι δε θα πάνε

ΣΤΑΣΗΈτσι είναι τα πράγματα, μα έτσι δε θα πάνε! Και ο τίτλος ενός βιβλίου του Ασίζ Νεσίν, ελαφρά παραλλαγμένος (“Eτσι ήρθαν”… λέει αυτός) στο νου μου, ενώ έφευγα αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης 3 Ιουλίου, απ’ το Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου της πόλης μας, όπου η εκδήλωση – συναυλία Κρητικής Παραδοσιακής Μουσικής που διοργάνωσε το Παράρτημα Χανίων του Συλλόγου “Προστασία από το παθητικό κάπνισμα” σε συνεργασία με τον Παραδοσιακό Μουσικό Σύλλογο Αποκορώνου “Ο Χαρίλαος”, με τίτλο “Η Κρήτη αγαπά τη ζωή”. Σχετικά με τα τροχαία δυστυχήματα, την υπερκατανάλωση αλκοόλ από παιδιά και εφήβους, το τσιγάρο και το παθητικό κάπνισμα, και την οπλοφορία και την άσκοπη οπλοχρησία, «τέσσερις απ’ τους κινδύνους που ταλανίζουν το νησί μας», για να χρησιμοποιήσω τη φρασεολογία του Συλλόγου “Προστασία από το Παθητικό κάπνισμα”, η αισιοδοξία. Το μήνυμα, προς πάσαν κατεύθυνσιν, εστάλη!

«Επειδή νοιαζόμαστε για τον τόπο μας κι επειδή πιστεύουμε ότι η σκληρή πραγματικότητα του νησιού μας, δεν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο “Κρητικό Πολιτισμό”, ενώνουμε τις φωνές μας και συμπράττουμε, με στόχο την ευαισθητοποίηση, τον σεβασμό των συμπολιτών μας και τελικό ζητούμενο την αλλαγή της συμπεριφοράς μας». Καθόλου εύκολο να γίνει αυτό που ο Σύλλογος “Προστασία από το παθητικό κάπνισμα”, μάς λέει στον πρόλογο, του ιδιαίτερα επιμελημένου συλλεκτικού 16σέλιδου εντύπου που κυκλοφορήθηκε με αφορμή την περί ης ο λόγος συναυλία. Συνυπογράφω! Οταν λειτουργούμαστε και λειτουργούμε κάτω από τη σημαία του “εμείς”, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αλλάξουν τα πράγματα…

Δύσκολη υπόθεση το “εμείς”, όχι ακατόρθωτη, ωστόσο. Δάσκαλοι του είδους οι Αποκορωνιώτες μουσικοί. Οι λυράρηδες: Γιώργος Γαλάνης, Χάρης Παντερμάκης, Κυριάκος Πιπεράκης, Κώστας Κορδατζάκης, Μανούσος Πολάκης, Ματθαίος Κουκλάκης, Ανδρέας Λιλικάκης, Γιάννης Βολακάκης, Ρούσος Ξενάκης, Γιώργος Τσαμαντάκης, Γιάννης Ματσαμάκης, Ηλίας Βλαμάκης, Γιώργος Μαθιουδάκης, Βαγγέλης Πιπεράκης, Μιχάλης Μπακατσάκης. Οι λαουτιέρηδες: Παντελής Κρασαδάκης, Γιώργος Παντερμάκης, Κυριάκος Σταυριανουδάκης, Δημήτρης Βλαμάκης, Βασίλης Μπιχάκης, Γιώργος Σοφιάκης, Γιάννης Τσικουράκης, Βαγγέλης Κουντής. Οι κιθαρίστες: Χαράλαμπος Γαϊτανάκης, Κώστας Κουρκουνάκης και ο μοναδικός στο είδος του “των κουταλιών” Δημήτρης Αβερκάκης. “Χάρμα ιδέσθαι” όλους μαζί επί σκηνής, αλλά και “χάρμα ακούειν” να παίζουν και να τραγουδούν σε “μια συναυλία για τη ζωή”!. Και για τον Χαρίλαο Πιπεράκη, τον θρυλικό Ξεροστερνιανό λυράρη  που έδωσε το όνομα του στον Σύλλογό τους, στον Επουράνιο Αποκόρωνα.

Ούτε λίγοι, ούτε πολλοί δεκαεφτά (17) ήταν οι φορείς και οι σύλλογοι που υποστήριζαν “λόγω” (με μηνύματα που έστειλαν) αλλά και “έργω” την εκδήλωση “Η Κρήτη αγαπά τη ζωή”. “Ολοι μαζί μπορούμε!” Κι αν πιστεύει σ’ αυτή τη φράση ο και καλός μου φίλος και τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας μας, “ταγμένος στην υπόθεση του Εθελοντισμού”, γραμματέας του Συλλόγου “Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα” Παναγιώτης Αλεβαντής. Σ’ αυτόν τον… συνήθη, ύποπτο για τέτοιας λογής προσπάθειες, όπως και στον πρόεδρο του Συλλόγου Δημήτρη Κοτζαμπασάκη, ο νους μου, ενώ διαβάζω, πριν αρχίσει η εκδήλωση, όντας στα “ορεινά” του Θεάτρου, το προαναφερθέν έντυπο. Πρέπει, εκτός απ’ όλα τ’ άλλα να τους συγχαρώ και γι’ αυτό, σκέφτομαι…

Ωραία και άνετη στον δύσκολο ρόλο της παρουσιάστριας της εκδήλωσης η γνωστή μας συμπολίτις Καίτη Κόρακα. Όπως και όλοι όσοι μίλησαν με πρώτους, κατάπρωτους τους βραβευθέντες για τις μαντινάδες τους: τον Λευτέρη Κουτουλάκη: («Το να καπνίζεις άνθρωπε κακό τση κεφαλής σου/ μα σκέψου και τον διπλανό που θ’ αρρωστά μαζί σου», η μαντινάδα του για το Παθητικό Κάπνισμα), τη Χαρούλα Tσιγκουνάκη – Πετρογλάκη: («Ποιος θα βρεθεί το Χάροντα στον δρόμο να μεθύσει/ να τρέξουν και της μάνας του τα μάθια σαν τη βρύση», η μαντινάδα της για τα Τροχαία), την Χαρίστη Κουκουμπεδάκη: («Μουδέ πουλιού πετάμενου μη παίζεις στον αέρα/ για να στερήσει μια ζωή του μπιστολιού σου η σφαίρα», η μαντινάδα της για τους Ασκοπους Πυροβολισμούς) και τον Δημήτρη Κουρλετάκη: («Το χτίρι το καλύτερο, αρχίζει απ’ τα θεμέλια/ ποτέ μη δίνεις αλκοόλ να πίνουνε κοπέλια», η μαντινάδα του για την Κατανάλωση Αλκοόλ από Νέους).

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.