Μουσείο Τυπογραφείας

Ετήσια χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά από την Παγκρήτια Eνωση

Την Κυριακή 30 του Δεκέμβρη, το νεοεκλεγέν συμβούλιο της Παγκρήτιας Ενωσης, με τον πρόεδρό της κ. Μαριδάκη Γιώργο, αποφάσισαν την πραγματοποίηση της ετήσιας χριστουγεννιάτικης γιορτής για τα Κρητικοπούλα της Αθήνας.


Επί τη ευκαιρία, παρακάλεσα τον, για 4η φορά, εκλεγέντα πρόεδρο και εν όψει της νέας του θητείας να μου πει δυο λόγια.
«Καταρχάς ο βασικός και μεγάλος μας στόχος είναι η απόκτηση του “Κρητικού σπιτιού” στην Αθήνα. Αυτό θα το πραγματοποιήσουμε αξιοποιώντας το οικόπεδο που έχει στην κατοχή της η Παγκρήτιος, στην Κηφισιά. Αυτό θα μας δώσει την οικονομική δυνατότητα εκποιώντας το, να αγοράσουμε έναν μεγάλο χώρο στο κέντρο της Αθήνας και να το κάνουμε χώρο πολλαπλών χρήσεων και να είναι το κέντρο αναφοράς των Κρητικών της Αθήνας.
Το οικόπεδο αυτό είναι δωρεά του Ελπιδοφόρου Τζανουδάκη, ενός ξεχωριστού Κρητικού και ευπατρίδη, από το Ατσιπόπουλο Ρεθύμνης. Αυτό είναι ο βασικός στόχος. Ενας άλλος στόχος είναι η εκκαθάριση του Μητρώου, έτσι που η Παγκρήτιος να διαθέτει ένα λειτουργικό μητρώο μελών. Ηδη έχουμε ένα νέο μητρώο μελών με 20.000 μέλη.
Το ιστορικό κτήριο είναι, έτσι κι αλλιώς, η έδρα μας, δεν μπορεί να αλλάξει και θα το διατηρήσουμε. Λέω κάτι για πρώτη φορά σαν είδηση. Εχουμε πάρει χορηγία να το επισκευάσουμε και να το αναμορφώσουμε. Να αλλάξουμε παράθυρα και πατώματα και να το κάνουμε λειτουργικό. Το νέο συμβούλιο, που πρόσφατα εξελέγη, είναι κατά μεγάλο ποσοστό νέα άτομα με δυναμικότητα και όρεξη για δουλειά. Επίσης θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω την αλλαγή του καταστατικού που αναφέρει πως δεν μπορούν να ψηφίσουν Κρητικοπούλα 3ης γενιάς. Αυτό πρέπει να αλλαχθεί στο νέο καταστατικό».
Ηδη, όμως, πέρναγε η ώρα, ο τεράστιος χώρος της εισόδου του Πολεμικού Μουσείου είχε γεμίσει από μικρά Κρητικοπούλα και Κρητικοπούλες πολλά από αυτά ντυμένα με την παραδοσιακή κρητική φορεσιά. Ο χώρος γέμισε χαρούμενες φωνούλες με πατεράδες και μανάδες, μα και παππούδες να τα συνοδεύουν και να τα καμαρώνουν.
Ο πρόεδρος Μαριδάκης είχε πάρει τη θέση του: «Εκ μέρους του Συμβουλίου της Παγκρητίου Ενώσεως σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση και σας ευχαριστώ που μας τιμήσατε με την παρουσία σας… Η σημερινή εκδήλωση είναι από τις λίγες εκδηλώσεις της Παγκρητίου που τα παιδιά έχουν τον πρώτο λόγο…»
Ευχαρίστησε, στη συνέχεια, τους οργανοπαίχτες Ντούλα Στέφανο -λύρα και ασκομπαντούρα και τον Φετοκάκη Μανώλη – λαούτο, που κάθε χρόνο συμμετέχει στην εκδήλωση. Η έκπληξη ήταν οι μικροί καλλιτέχνες από τον σύλλογο Κρητών Ηλιούπολης, με τον δραστήριο πρόεδρό του κ. Πρωτόπαπα, που έπαιξαν και κρητικές μελωδίες. . Εντύπωση μου προκάλεσε ο μικρός λυρατζής με τον λαγουτιέρη, μα περισσότερο ο μικρούλης τυμπανιστής! Εντυπωσιακό ήταν και το συγκρότημα των μικρών χορευτών που με τα τσαλίμια τους στο συρτό και τον πεντοζάλη ενθουσίασαν τον κόσμο!
Ηταν, όντως, μία όμορφη εκδήλωση! Αντε και του χρόνου να ‘μαστε ούλοι επά και να μην λείπει κιανένας!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.