Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εθνικής και κοινωνικής σημασίας η επανάσταση του Θερίσου

Η καθοριστική συμβολή της επανάστασης του Θερίσου και η ηγετική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου στον αγώνα για την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αναδείχθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Θέρισο.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και ο Σύλλογος “Η επανάσταση του Θερίσου 1905” στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 114 χρόνων από την επανάσταση του Θερίσου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους αρχών και φορέων, ενώ αμέσως μετά μέλη του Συλλόγου “Επανάσταση του Θερίσου 1905” απέδωσαν ριζίτικο.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Γιάννης Δασκαλάκης ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής και υπογράμμισε στην ομιλία του την υπερτοπική σημασία και εμβέλεια που είχε η επανάσταση του Θερίσου αλλά και τον κεντρικό ρόλο που έπαιξε σε αυτήν ο μεγάλος Κρητικός πολιτικός και επαναστάτης Ελευθέριος Βενιζέλος.
“Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ένας αξιόλογος πολιτικός που με τον πληθωρικό του χαρακτήρα έκανε πράξη το όραμα πολλών. Αυτός ο τόπος κι όλοι εμείς μπορούμε να αισθανόμαστε περήφανοι και ευγνώμονες τόσο γι’ αυτό τον άνθρωπο όσο και για την πολιτική του πορεία”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης στον χαιρετισμό του.
Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι επαναστάτες του Θερίσου με πρωταγωνιστή τον Ελευθέριο Βενιζέλο διεκδίκησαν την ένωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα, έχοντας αρχικά απέναντί τους όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
“Η επανάσταση κατάφερε να αλλάξει το κλίμα τόσο στην Κρήτη όσο και στην Ελλάδα συσπειρώνοντας μεγάλες μάζες του κρητικού λαού στην επαναστατική γραμμή”, ανέφερε ο κ. Βάμβουκας και πρόσθεσε ότι η Επανάσταση είχε εθνικό χαρακτήρα αλλά αποτέλεσε ταυτόχρονα και το σκαλοπάτι ανάδειξης του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Ελευθερίος Κ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης περιέγραψε το ζοφερό κοινωνικό κλίμα μέσα στο οποίο συντελέστηκε η επανάσταση του Θερίσου καθώς το Παλάτι μαζί με τα ανάκτορα των Αθηνών είχαν όπως είπε εγκαθιδρύσει στην Κρήτη ένα απολυταρχικό καθεστώς στα πρότυπα του τσαρικού καθεστώτος. “Απολυταρχισμός και κατάργηση των ελευθεριών του Κρητικού λαού. Η κατάσταση είχε φτάσει σε σημείο σύγκρουσης μεταξύ των δύο αντίπαλων παρατάξεων”, σημείωσε ο κ. Παπαδάκης και ανέφερε ότι η επανάσταση ήρθε να απαντήσει όχι μόνο στο όραμα των Κρητικών για Ένωση με την Ελλάδα αλλά και σε κοινωνικές ανάγκες του κρητικού λαού για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.
“Η επανάσταση του Θερίσου δεν ήταν ένα τοπικό γεγονός αλλά ένα παγκρήτιο γεγονός”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδάκης
«Η Επανάσταση του Θερίσου είχε ιστορικές και ουσιαστικές συνέπειες, όχι μόνο για το νησί μας αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Υπήρξε μια κίνηση με εθνικό περιεχόμενο αφού συντελέστηκε η μεγάλη σύγκρουση της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας και της απόλυτης Μοναρχίας, κατακρημνίζοντας την τελευταία. Αποτέλεσε την αφετηρία μιας προσπάθειας αιώνων του Κρητικού λαού για την πορεία του προς την Ένωση. Και συνάμα αποτέλεσε και το σκαλοπάτι ανάδειξης του πρωταγωνιστή της Ελευθερίου Βενιζέλου», τόνισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα