Μουσείο Τυπογραφείας

Αιθέρια έλαια και συναισθήματα

Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι τα αιθέρια έλαια μπορούν να επηρεάσουν βαθιά τα ανθρώπινα συναισθήματα. Σήμερα οι επιδράσεις των οσμών στα συναισθήματα μπορούν να μετρηθούν εύκολα από τις αλλαγές του ηλεκτρικού φορτίου του δέρματος. Γιατροί, νοσοκόμες και αρωματοθεραπευτές χρησιμοποιούν τα αιθέρια έλαια σαν φάρμακα, σαν μέσα για την αλλαγή της ψυχικής διάθεσης, το άγχος και την κατάθλιψη. Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί εύκολα και να μας παρασύρει σ’ ένα αρνητικό στρόβιλο με αποτέλεσμα να μην μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε ούτε τις πιο απλές καθημερινές δουλειές χωρίς ταραχή και εκνευρισμό. Κατά καιρούς όλοι παρουσιάζουμε συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και πραγματικά αυτοί οι μικροί βοηθοί της φύσης μπορούν να μας βοηθήσουν αποτελεσματικά.
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το άρωμα επηρεάζει την ικανότητα του ανθρώπου να σκέφτεται πιο καθαρά και να δουλεύει πιο αποτελεσματικά. Πολύ συχνά οι άνθρωποι καταφεύγουν σε διεγερτικά που θολώνουν το μυαλό, ενώ τα αιθέρια έλαια μας προσφέρουν μια πολύ πραγματική νοητική απελευθέρωση και όχι ένα μέσο απόδρασης από την πραγματικότητα. Οι νοητικές ικανότητες αυξάνονται, δεν μειώνονται ούτε φυλακίζονται. Τα αιθέρια έλαια μας αφήνουν δυνατούς, όχι εξασθενημένους, με καθαρό μυαλό, όχι θολωμένους. Μας βοηθούν να πατάμε γερά στα πόδια μας. Επιπλέον δίνουν στο νου μια ασυνήθιστη διαύγεια που μπορεί ίσως να χαρακτηριστεί υπερ-αντίληψη.

Το νευρικό σύστημα
Δε θέλω ν’ αναπτύξω το όλο θέμα του ανθρώπινου νευρικού συστήματος, αλλά να συγκεντρωθώ σε μία μόνο πλευρά του: τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτά τα δύο συστήματα είναι ουσιαστικά, δύο διακόπτες που ‘ανοίγουν’ και ‘κλείνουν’ διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες οι οποίες προκαλούν μεταβολές στα όργανα που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους. Για παράδειγμα, τα παρασυμπαθητικά νεύρα επιβραδύνουν τους χτύπους της καρδιάς, ενώ η δραστηριότητα του συμπαθητικού συστήματος επιταχύνει το ρυθμό της. Ο συμπαθητικός κλάδος χρησιμοποιεί την αδρεναλίνη (καθώς και τη νοραδρεναλίνη και άλλες ουσίες), που είναι γνωστή ως ορμόνη «φόβου, φυγής, μάχης» και η οποία έρχεται σε βοήθειά μας, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Το νευρικό σύστημα λειτουργεί σαν ενιαία μονάδα – και η ισορροπία είναι το παν! Τα αιθέρια έλαια πηγαίνουν κατευθείαν στο νευρικό σύστημα και χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιετίες για να εξισορροπούν τα δύο τμήματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
Στο ιαπωνικό πανεπιστήμιο του Τόχο, ο καθηγητής Σιζούο Τόριι δοκίμασε μια σειρά από έλαια για να διαπιστώσει πως επηρεάζουν το συμπαθητικό κλάδο του νευρικού συστήματος και τα ευρήματά του επιβεβαιώνουν τις εμπειρικές γνώσεις μας. Ο καθηγητής ανακάλυψε πως η δράση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος ενισχύεται από το γιασεμί, το ιλάνγκ-ιλάνγκ, τη μέντα, το τριαντάφυλλο, το πατσουλί, τα άνθη νεραντζιάς, το γαρίφαλο, το ροδόξυλο και το βασιλικό, ενώ η δραστηριότητά του μειώνεται από τη ματζουράνα, το σανδαλόξυλο, το λεμόνι, το χαμομήλι και το περγαμότο.
Η σύνδεση ανάμεσα στις οσμές και τα συναισθήματα χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία των αρωμάτων και των γεύσεων. Η International  Flavours  and Fragrances, διεξάγει έρευνες προκειμένου να εντοπίσει αρώματα με τα οποία μπορεί κανείς να χαλαρώνει, να μειώνει την πίεση του αίματος, να κοιμάται, να ξυπνά, να παραμένει σε επαγρύπνηση όσο μαθαίνει, εργάζεται ή οδηγεί, να αυξάνει την αυτοπεποίθησή του και να αντιμετωπίζει την κατάθλιψη, το άγχος και άλλες ψυχικές διαθέσεις – όλα αυτά με σκοπό όχι μόνο να μυρίζουμε καλά, αλλά και να νιώθουμε καλά. Όμως δεν προσπαθεί να προσδιορίσει την πολύπλοκη δομή των φυσικών αρωματικών μορίων,  όσο να αντιγράψει το άρωμά τους με φτηνά μέσα. Έτσι το άρωμα λεμόνι είναι συνήθως κιτραλδεύδη ή οξικό αιθύλιο. Τα άρωμα του κρίνου στο σαπούνι σας είναι κατά πάσα πιθανότητα, υδροξυκινελάλη. Το άρωμα γερανιού στο αφρόλουτρό σας, οξείδιο του διφενυλίου και το γιασεμί οξικό βενζόλιο. Αυτές οι χημικές ουσίες αν και θεωρητικώς είναι αβλαβείς από μόνες τους, μπορεί να αποδειχθούν βλαβερές αν συνδυαστούν η μία με την άλλη.
Η αίσθηση της όσφρησης μπορεί να υποβληθεί σε εκπαίδευση. Έτσι, ας καλλιεργήσουμε αυτή τη λεπτή αίσθηση χρησιμοποιώντας τα αιθέρια έλαια της φύσης!

1 σχολιο

  • [Natasa] ~ ~ ~ Απάντηση

    Kalispera edw 9 mines den vlepo ton antramou sinestimatika ti na kanooo

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.