Μουσείο Τυπογραφείας

“ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ”

Εθελοντισμός και αλληλεγγύη από μαθητές

Mαθητές, με κινητήριο δύναμη τα εκπαιδευτικά προγράμματα, γίνονται εθελοντές και περνούν μηνύματα στους συμμαθητές τους και στην τοπική κοινωνία. Το “Νοιάζομαι και Δρω” είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας. Στόχος του είναι οι μαθητές να αναπτύξουν κουλτούρα και συνείδηση που να ταυτίζονται με στάση ζωής και αξίες όπως είναι ο εθελοντισμός, η φιλανθρωπία και η αλληλεγγύη.
Υλοποιείται σε Πανελλήνιο επίπεδο για 2η χρονιά το τρέχον σχολικό έτος 2016-2017, με τη συμμετοχή 150 σχολείων. Φορείς υλοποίησης είναι το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΔΕΣΜΟΣ και ο κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ.
Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τις δωρεές του Iδρύματος ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ και του κοινωφελούς Iδρύματος Α.Κ. ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ.
Από την Κρήτη συμμετέχουν συνολικά 10 σχολεία, και από τον νομό Χανίων… το Γυμνάσιο Βάμου και το Γυμνάσιο Πλατανιά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν από τους μαθητές των δύο σχολείων, δράσεις, υπό τη συμβολή και την καθοδήγηση των συντονιστών καθηγητών. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με εθελοντικές οργανώσεις, φορείς, τοπικές αρχές και κοινωνικές υπηρεσίες, γνωρίζοντας σ’ ένα ευρύ πλαίσιο τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη, θέτοντας τις βάσεις για την ομαλή μετάβασή τους σε μια κοινωνία ενεργών πολιτών.


Γυμνάσιο Βάμου
Συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί Γυμνασίου Βάμου: Γκαγκαδέλη Αικατερίνη, Καλαϊτζάκη Ειρήνη, Ρουτζάκη Αθηνά.

Δράσεις πεδίου στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας
Η συνεργασία μεταξύ σχολείων και των μαθητών τους ως καλή πρακτική, πήρε σάρκα και οστά στον λόφο της αρχαίας Απτέρας. Οι μαθητές του Γυμνασίου μας σε ρόλο ξεναγού παρουσίασαν τόσο το αρχαίο θέατρο όσο και την ιστορία της πόλης της Απτέρας, στους μαθητές του Γυμνασίου Βρυσών, Αλικιανού, Πλατανιά, 7ου Λύκειου Τρικάλων και της Γ’ Γυμνασίου Βάμου. Συνεργάστηκαν επίσης με το Γενικό Λύκειο Βάμου ξεναγώντας τους φιλοξενούμενους του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus από την Τσεχία, Ιταλία, Ρουμανία, Τουρκία, στα Αγγλικά

Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων
Ομάδα 23 μαθητών του Γυμνασίου Βάμου επισκέφθηκαν, τις μέρες των Χριστουγέννων, το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων. Ο μαθητές ευχήθηκαν με κάρτες που δημιούργησαν οι ίδιοι, έψαλαν τα κάλαντα και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς σ’ ένα μικρό γλέντι που στήθηκε στο σαλόνι. Ο πρόεδρος του Γηροκομείου κ. Κουκλάκης μίλησε στους μαθητές για την προσφορά του ιδρύματος και απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις τους. Οι μαθητές του παρέδωσαν ένα χρηματικό ποσό που συγκέντρωσαν από το υστέρημά τους.

Παραλαβή καπακιών από τον Ερυθρό Σταυρό
Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά οι μαθητές συγκέντρωσαν 25 μεγάλες κούτες πλαστικά καπάκια και τα παρέδωσαν στους υπεύθυνους του τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Χανίων σε δύο αποστολές. Eχοντας κατά νου το σύνθημα «Κάθε καπάκι μετράει», θέλησαν να βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο, συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Κατά την παραλαβή των καπακιών, οι υπεύθυνοι του Ερυθρού Σταυρού ανέλυσαν στους μαθητές τις έννοιες του εθελοντισμού και του διασώστη και τόνισαν τη σημασία που έχουν στη ζωή τους οι ηθικές αξίες.

ΚΠΕ Βάμου…Το σχολείο πρασινίζει: αρώματα, χρώματα και γεύσεις στον σχολικό κήπο
Οι μαθητές συμμετείχαν σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου και επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου. Η δράση είχε τίτλο “Το σχολείο πρασινίζει: αρώματα, χρώματα και γεύσεις στον σχολικό κήπο” και στόχευε στο να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τον σχολικό κήπο και να εξοικειωθούν με αυτόν, φροντίζοντάς τον.

Επίσκεψη στην Κιβωτό του κόσμου
Στο πλαίσιο των αρχών της προσφοράς και του εθελοντισμού, οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» επισκέφθηκαν στην Αθήνα την «Κιβωτό του Κόσμου» του πατέρα Αντώνιου. Παρέδωσαν στους υπεύθυνους δώρα και τρόφιμα για τα παιδιά της Κιβωτού και συζήτησαν με την κοινωνική λειτουργό της δομής κ Αδάμ.

Εθελοντική ξενάγηση στον βράχο της Ακρόπολης
Τρεις μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, μελέτησαν και ξενάγησαν εθελοντικά τους συμμαθητές τους στον βράχο της Ακρόπολης, παρουσιάζοντας τη συμμετρία του Παρθενώνα, την ομορφιά των Καρυάτιδων, την μεγαλοπρέπεια των Προπυλαίων και τις γιορτές των Παναθηναίων.

Πάρκο Ηρώων
Δύο φορές μέσα στην χρονιά και με τμήματα και των τριών τάξεων, πραγματοποιήθηκε εθελοντικός καθαρισμός του «πάρκου των Ηρώων» που βρίσκεται απέναντι από τον χώρο του σχολείου αλλά και του πευκοδάσους που βρίσκεται νοτιοανατολικά του σχολείου. Και από τα δύο συλλέχτηκε μεγάλος όγκος σκουπιδιών – που στην πλειοψηφία τους είχαν πεταχτεί από τους ίδιους τους μαθητές – αλλά και καπάκια από μπουκάλια τα οποία προωθήθηκαν για την αγορά αναπηρικού αμαξίδιου.

Σχολικοί κήποι
Αμέσως μετά το Πάσχα ομάδες μαθητών περιποιήθηκαν τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου όπως γίνεται κάθε χρόνο, σκάψιμο κήπων, καθάρισμα, φύτευση νέων φυτών για να βρίσκονται σ’ ένα όμορφο, καθαρό και πράσινο σχολείο.

Υιοθετώντας το θέατρο της αρχαίας Απτέρας
Στη φωλιά των μύθων και γοητευμένοι από τις αφηγήσεις τους, το 2ο Γυμνάσιο Χανίων και το Γυμνάσιο Βάμου συναντήθηκαν στο ύψωμα της αρχαίας Απτέρας και ορκίστηκαν παντοτινά «τον τόπο τούτο τον προγονικό να τιμούν και να μην αφήσουν ποτέ να ξεχαστεί». Με την πράξη αυτή κοινώνησαν την πολιτιστική φυσιογνωμία του τόπου και κατάφεραν να γεφυρώσουν καθετί που τους κράταγε μακριά. Υιοθέτησαν το αρχαίο θέατρο, διέχυσαν μηνύματα εθελοντισμού και μέσα από αυτά, την ιδέα της προστασίας των μνημείων, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν πολλαπλασιαστές στην τοπική κοινωνία.

Υιοθετώντας το φρούριο Ιτζεδίν
Μαθητές από την Β’ και τη Γ’ Γυμνασίου, χρησιμοποιώντας τον χώρο του σχολείο ως όχημα και υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, υιοθέτησαν το αναξιοποίητο Τούρκικο Φρούριο Ιτζεδίν στην είσοδο του κόλπου της Σούδας. Με το εγχείρημά τους αυτό προσβλέπουν ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την διάσωση και την ανάδειξη του μνημείου. Μελέτησαν την αρχιτεκτονική και την ιστορία του μνημείου, τόσο σαν φρούριο όσο και σαν φυλακή, το επισκέφθηκαν και παρακολούθησαν μέρος των γυρισμάτων της ταινίας του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη με τίτλο “Το τελευταίο σημείωμα”, της οποίας τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν πριν λίγες μέρες στον χώρο του φρουρίου.

Κοινωνικό Σχολείο
Το Γυμνάσιο Βάμου, αποδεικνύοντας το κοινωνικό του πρόσωπο μάζεψε τρόφιμα και ρούχα για το Χαμόγελο του Παιδιού, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Ενδυματοπωλείο του Δήμου Αποκορώνου και την Κιβωτό του Κόσμου. Παράλληλα, τις μέρες των Χριστουγέννων, οι μαθητές κατασκεύασαν γιορταστικές δημιουργίες τις οποίες και διέθεσαν στους συμμαθητές τους στο εορταστικό παζάρι που πραγματοποίησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Τα έσοδα διατέθηκαν για κοινωνικούς σκοπούς.


Γυμνάσιο Πλατανιά – Χανιά
Συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί Γυμνασίου Πλατανιά: Διονυσία Ψυχογιού, Μαριέττα Λιτσάκη, Αντωνία Τριτάκη, Βασίλειος Παπαστάμος

Στο Γυμνάσιο Πλατανιά συμμετέχουμε για πρώτη χρονιά στο πρόγραμμα Νοιάζομαι και Δρω με δράσεις σχετικές με την τοπική ιστορία, το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Σκοπός αυτών των δράσεών είναι το σχολείο να συνεισφέρει στην περιοχή και στους κατοίκους της. Μέσα από τις ενέργειές ως εθελοντές, οι μαθητές εξαλλάσσονται και οι ίδιοι ως πολίτες που νοιάζονται και ενεργούν προς όφελος όλων, με την ελπίδα να κινητοποιήσουν κι άλλους.

Χριστουγεννιάτικες Δράσεις
Τις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι μαθητές κινητοποιήθηκαν με στόχο τη στήριξη συνανθρώπων μας και δομών που φροντίζουν προς  αυτή την κατεύθυνση. Συγκεντρώθηκαν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πλατανιά, φάρμακα και χρήματα για τους Γιατρούς του Κόσμου και είδη ρουχισμού για το Στέκι Μεταναστών Χανίων. Στις 23 Δεκεμβρίου έγινε διαλογή των ειδών και τα συνόδευσαν κάρτες με ευχές για τη νέα χρονιά.

Γιατροί του Κόσμου
Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία της ομάδας επισκέφθηκε το Ανοικτό Πολυϊατρείο των “Γιατρών του Κόσμου” στα Χανιά. Κατά την επίσκεψη, ενημερώθηκαν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τις δράσεις που υλοποιεί το ιατρείο, και γενικά για το έργο των “Γιατρών του Κόσμου”. Τέλος παραδόθηκε φαρμακευτικό υλικό και χρήματα που είχαν μαζέψει οι μαθητές του σχολείου.

Μονοπάτι της περιοχής
Η ομάδα για το περιβάλλον αποφάσισε να ασχοληθεί μ’ ένα μονοπάτι της περιοχής, και συγκεκριμένα αυτό που οδηγεί στο παλιό πυροβολείο, στον Άνω Πλατανιά, που αποτελεί κομμάτι της τοπικής ιστορίας του τόπου. Η απόφαση πάρθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παράλληλη δράση του Καταφυγίου Πλατανιά.
Η ομάδα περπάτησε, γνώρισε το χώρο, κατέγραψε τις ανάγκες του και προχώρησε σε προτάσεις και τρόπους υλοποίησής τους.

Δράση Κυκλοφοριακής Αγωγής
Την εβδομάδα 5-12 Μαΐου ομάδα μαθητών και καθηγητών συμμετείχε στη δράση “Εβδομάδα Πολιτισμού στους Δρόμους” του Δήμου Πλατανιά σχετικά με τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή στις διαβάσεις. Συνεργάστηκαν με το Δήμο, τον Πολιτιστικό Σύλλογo και τον Εμπορικό Σύλλογο Πλατανιά “Ιάρδανο”, την Τροχαία Χανίων, το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά, γονείς και κηδεμόνες.
Η προσπάθεια που ξεκίνησε τη φετινή χρονιά είναι μόνο η αρχή, αφού στόχος είναι να υπάρχει μια συνέχεια και συνέπεια σε ό,τι αρχίσαμε. Κάποιες ιδέες υλοποιήθηκαν και σε άλλες υπήρξαν δυσκολίες. Oμως το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει δέσμευση για συνέχιση στο μέλλον και επιμονή για δράση.

Εκδρομή στην Αρχαία Απτέρα – Συνεργασία με το Γυμνάσιο Βάμου
Την Πέμπτη 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χώρο της Αρχαίας Απτέρας, όπου εθελοντές μαθητές του Γυμνασίου Βάμου μας ξενάγησαν στο χώρο που εδώ και μερικούς μήνες έχουν υιοθετήσει. Οι μαθητές εκτός από τη γνώση που έλαβαν για την αρχαία αυτή πόλη της περιοχής, παρακολούθησαν μια δράση ξενάγησης και ανάδειξης του χώρου, παίρνοντας ιδέες για το Καταφύγιο Πλατανιά. Είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με άλλους μαθητές – εθελοντές, ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθηση τους και την διάθεσή τους να προσφέρουν.

Let’s do it Greece
Στις 2 Απριλίου, και στο πλαίσιο της πανελλαδικής κίνησης Let’s Do It Greece, οι μαθητές συμμετείχαν σε δράση καθαρισμού του πάρκου Δρακιανών σε συνεργασία με τον Δήμο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατανιά. Επιβιβάστηκαν από την κεντρική πλατεία στο τουριστικό τρενάκι που ήταν στη διάθεσή τους εκείνο το πρωινό και μεταφέρθηκαν στα Δρακιανά. Μαθητές του Γυμνασίου και μικρότεροι, καθηγητές, γονείς και μέλη του Συλλόγου, χωρίστηκαν σε ομάδες, και με σακούλες και γάντια εργάστηκαν σε διαφορετικά τμήματα του δρόμου.

Καταφύγιο Πλατανιά
Η συγκεκριμένη δράση αφορά στην ανάδειξη του Καταφυγίου Πλατανιά που βρίσκεται κάτω από την κεντρική εκκλησία της περιοχής. Οι μαθητές, συναντήθηκαν με εθελοντές του Καταφυγίου, ενημερώθηκαν για την ιστορία του και τη δουλειά τους, επισκέφθηκαν το μουσείο, και σε συνεργασία με τους εθελοντές του, σχεδίασαν δραστηριότητες που θα αναδείξουν το χώρο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός πολιτιστικού πόλου έλξης επισκεπτών που θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου. Εργάζονται πάνω στην ανανέωση των πληροφοριών αντικειμένων του μουσείου, με προσθήκη ψηφιακών πληροφοριών στις οποίες ο επισκέπτης θα έχει πρόσβαση μέσω QRcode, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για κινητά που αναπτύχθηκε από μαθητές του σχολείου. Απομαγνητοφώνησαν το ντοκιμαντέρ, που έχει παραχθεί από το Γυμνάσιο Πλατανιά με τη συνδρομή της Πολιτιστικής Εταιρίας Κρήτης, και δημιουργήθηκαν υπότιτλοι σε τέσσερις γλώσσες, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η εγκατάσταση ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την προβολή του ντοκιμαντέρ στο χώρο του καταφυγίου. Επιθυμία μας είναι η υιοθέτηση του χώρου και η διαρκής υποστήριξή του, με την πραγματοποίηση εκθέσεων, εκδηλώσεων ή ακόμη και ξεναγήσεων άλλων σχολείων στο χώρο.

Κήπος του Σχολείου και Ενδημικά Φυτά
Ομάδα μαθητών ανέλαβε τη φροντίδα του κήπου και των δέντρων του σχολείου,  ενώ άλλη συνέλεξε πληροφορίες για ενδημικά φυτά της περιοχής. Οι πληροφορίες των φυτών αναρτήθηκαν ψηφιακά σε ένα blog από όπου κάποιος μπορεί να ενημερωθεί, ενώ ανάλογη εφαρμογή με αυτή του καταφυγίου θα δίνει τη δυνατότητα,  μέσω QRcode, στον επισκέπτη του κήπου να τις κατεβάσει στο κινητό του.

The Design Bar
Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.