Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔ

Αισιόδοξα μηνύματα για τη ΔΕΔΙΣΑ

06Με αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της ΔΕΔΙΣΑ ολοκληρώθηκε χθες στο Ηράκλειο η συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης, με τους δημάρχους του νησιού να καταλήγουν σε απόφαση που διασφαλίζει την αυτονομία της Διαδημοτικής Επιχείρησης που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στον νομό Χανίων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση κατέστη σαφές από τους δημάρχους ότι το ζήτημα ορισμού του αριθμού των διαχειριστών απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) στο νησί πρέπει να το λύσουν οι ίδιοι και να μην πάει η ευθύνη στη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αυτή να πάρει απόφαση για έναν περιφερειακό ΦΟΔΣΑ .
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο επιτρεπόμενος αριθμός ΦΟΔΣΑ κυμαίνεται από έναν έως τρεις και οι δήμοι της Κρήτης ξεκίνησαν να συζητούν πριν από έναν χρόνο ώστε να καταλήξουν σε κοινή απόφαση την οποία και θα πρέπει να γνωστοποιήσουν μέχρι τις 19 Ιανουαρίου!
Οι αδιέξοδες συζητήσεις των περασμένων ημερών έφερναν πολύ κοντά το σενάριο της διακοπής της αυτονομίας της ΔΕΔΙΣΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατά γενική ομολογία απόλυτα επιτυχημένη επιχείρηση.
Το τελευταίο διάστημα έγινε μπαράζ επαφών ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις – κυρίως των δήμων του Ρεθύμνου- και στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ φτάσαμε κοντά λύση, γεγονός που διαφάνηκε και από την τοποθέτηση του δημάρχου Αρχανών – Αστερουσίων κ. Κοκοσαλή, που είχε εκφράσει ενστάσεις στο παρελθόν.

ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ – ΠΙΕΖΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα βασικά σενάρια για την πρόταση που θα καταθέσουν οι δήμου. Το ένα μιλά για δύο και το άλλο για τρεις ΦΟΔΣΑ. Και στις δύο περιπτώσεις η ΔΕΔΙΣΑ διατηρεί την αυτονομία της.
Μπορεί η σύγκλιση απόψεων να δημιουργεί χαμόγελα, όμως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν επίσημα μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δήμοι που δεν έχουν πάρει απόφαση δημοτικού συμβουλίου (όλοι οι δήμοι του Ρεθύμνου, ο δήμος Αρχανών – Αστερουσίων και ο δήμος Βιάννου) θα πρέπει να το πράξουν άμεσα, ώστε στη συνέχει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), να μπορεί να καταθέσει την πρότασή του. Οι δήμοι αυτοί δηλαδή, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι παραμένουν στον ΕΣΔΑΚ και δεν τους ενδιαφέρει κάποιο άλλο σχήμα. Παράλληλα θα πρέπει να τελεσιδικήσει η απόφαση για τον ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πειδάδος, ο οποίος έχει ζητήσει να εγκριθεί.
Για να μην “τιναχθεί στον αέρα” η όλη προσπάθεια, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας εισηγήθηκε χθες η ΠΕΔ να ζητήσει από το υπουργείο μια μικρή παράταση πέραν της 19ης Ιανουαρίου, ώστε να προλάβουν να γίνουν όλες οι παραπάνω ενέργειες. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από την ΠΕΔ και το σχετικό αίτημα θα αποσταλεί στο Υπουργείο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.