Μουσείο Τυπογραφείας

“Ερρίκος Ντυνάν”

Τέσσερα σκάνδαλα συζητούνται απ’ την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Η χρεωκοπία του “Κοινοφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν” (Κ.Ι.Ε.Ν.), του ΚΕΕΛΠΝΟ, που είναι το μεγαλύτερο, του Φαρμάκου και της Αρθροπλαστικής. Το πόρισμα για το “Κ.Ι.Ε.Ν.” είναι έτοιμο να παραδοθεί στον πρ. της Βουλής. Είναι καταπέλτης, γιατί δείχνει, πως ένα απ’ τα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας απαξιώθηκε σκοπίμως με χρέη από σπατάλες και με νομοθετικές διευθετήσεις, κατέληξε μετά από πλειστηριασμό, να γίνει ιδιοκτησία “σωτήρων”, που βρέθηκαν την κατάλληλη στιγμή, να το γλυτώσουν, πριν βάλει λουκέτο.
Το “Κ.Ι.Ε.Ν.” βρέθηκε καταχρεωμένο από υπερβολικούς δανεισμούς, να χρωστά εκατομμύρια ευρώ, από προσλήψεις ημετέρων, αργομισθίες συγγενών από υπέρογκους μισθούς σε μέλη Δ.Σ., από δωρεάν νοσηλεία υψηλού επιπέδου σε πολιτικούς, σε συγγενείς των και σε άλλους, που ανέρχονται πάνω από 20.000 άτομα, χωρίς να πληρώνουν ούτε συμμετοχή. Απ’ τους πολιτικούς, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, μόνον ένας πήγε και πλήρωσε για την νοσηλευθείσα μητέρα του 180.000 ευρώ.
Το “ΝΤΥΝΑΝ” από Ίδρυμα κοινοφελούς σκοπού, που έγινε με περιουσιακά στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού και χρήματα του Δημοσίου, άρχισε να λειτουργεί με τα πλέον σύγχρονα μέσα, μέχρι που το έβαλε στο μάτι η ιδιωτική πρωτοβουλία, να πέσει αυτό το “φιλέτο” στα χέρια της. Μετά από μία ιδιόρρυθμη και πολυδαίδαλη διαδικασία άνοιξε ο δρόμος για την εκποίησή του.
Δανείστηκε το 2001 από την ALPHA BANK 61,3 εκ. ευρώ με προσημείωση οικοπεδική έκταση, παρά το ότι απ’ το οργανόγραμμα του “Κ.Ι.Ε.Ν.” απαγορευόταν υποθήκη ή προσημείωση. Το 2006 μια τροπολογία επέτρεπε στο “ΝΤΥΝΑΝ” να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα. Τότε η MARFIN  αγοράζει τα χρέη του Νοσοκομείου. Με χαμηλό επιτόκιο άρχισε να το δανείζει διαδοχικά με ποσά που έφτασαν τα 115 εκ. ευρώ ενεχειριάζοντας εκχωρήσεις όλων των απαιτήσεών του. Το 2014 γίνεται πλειστηριασμός, στον οποίο δεν εκπροσωπήθηκε, περιέργως, το Δημόσιο, στο οποίο το “ΝΤΥΝΑΝ” χρωστούσε φόρους 4,5 εκ. ευρώ. Τελικώς περιέρχεται στην Πειραιώς μέσω μιας θυγατρικής της εταιρείας και επειδή υπήρχαν προβλήματα απ’ το ιδρυτικό καταστατικό, με μια “ταχυδακτυλουργική” διαδικασία, κατόπιν τροπολογίας του τότε Υπ. Υγείας, βαφτίζεται το νοσοκομείο “ιδιωτική κλινική”, οπότε επισφραγίζονται όλες οι ενέργειες απογαλακτισμού του “Κ.Ι.Ε.Ν.” απ’ το Δημόσιο.
Οι πολιτικοί για να κοιμούνται ήσυχοι, έφτιαξαν το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ώστε όποια απόφαση κι αν έπαιρναν, από κακή εκτίμηση, από άγνοια, ή και από σκοπιμότητα, όσο κι αν ζημιωνόταν το Δημόσιο εξ’ αιτίας αυτών των πράξεων, ή παραλείψεων, δεν θα ‘διναν λόγο και δεν θα πήγαιναν κατηγορούμενοι στα δικαστήρια.
Τώρα αν τα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα εναπόκειται στη δικαιοσύνη, να ψάξει, αν τελέσθηκε το αδίκημα της δωροδοκίας. Πάντως η αντιπολίτευση, πρόσωπα της οποίας εμπλέκονται, λέει ότι όλα όσα έγιναν εξυπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον(!) και ότι το “ΝΤΥΝΑΝ”, το “σαπάκι” κατά την έκφραση πρώην υπ. Υγείας, δηλαδή η δημόσια περιουσία, “μοσχοπουλήθηκε”!! Ποιοι, όμως, την έκαναν “σαπάκι” Μην τρελαθούμε, δηλαδή! Πως δεν ζήτησαν και βράβευση!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.