Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εργα στην… αναμονή στον νομό Χανίων

» Ολοκληρωμένες μελέτες περιμένουν την Περιφέρεια να τις υλοποιήσει

 

Σε αναμονή τελούν κρίσιμα περιβαλλοντικά έργα για το Νομό Χανίων.
Παρότι έχουν εκπονηθεί όλες οι σχετικές μελέτες μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει τα αναγκαία βήματα από την Περιφέρεια Κρήτης για την υλοποίησή τους.

«Αναμένουμε να ανοίξουν τα σχετικά προγράμματα του ΕΣΠΑ για να τα εντάξουμε εκεί για χρηματοδότηση» απάντησε προχθές στο σχετικό ερώτημα των “Χ.Ν.” ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης.
Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις πάντως είναι μικρού κόστους, οι περισσότερες μάλιστα δεν ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ ωστόσο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να προχωρήσουν άμεσα και για λόγους περιβαλλοντικούς αλλά και για λόγους ασφαλείας.
Χαρακτηριστικά η μελέτη ορεινής υδρονομίας που αν δεν εφαρμοστεί άμεσα ένα μεγάλο μέρος του νομού θα παραμένει έκθετο στα καιρικά φαινόμενα, ενώ ιδιαίτερη αξίας είναι και η μελέτη εκβάθυνσης της λίμνης της Αγιάς για τη διατήρηση της πανίδας και της χλωρίδας. Σημαντικό περιβαλλοντικό έργο και ο Κοιλιάρης στον Αποκόρωνα, ενώ τεράστια σημασίας για την προστασία του παραλιακού μετώπου είναι η μελέτη διάβρωσης για τον κόλπο των Χανίων. Μεγάλης σημασίας μελέτες που όμως…παραμένουν στο χαρτί και δεν έχουν γίνει ακόμα έργα!

Η υπεραπαραίτητη εκβάθυνση
της Λίμνης της Αγιάς

Για πόσο καιρό θα στερεύει η λίμνη της Αγιάς όταν η εκβάθυνση της έχει παραπεμφεί στις καλένδες;

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την εκπόνηση της μελέτης εκβάθυνσης της λίμνης της Αγιάς (Ερευνητικό έργο με αντικείμενο τη μελέτη του προβλήματος της συσσώρευσης φερτών υλικών στον πυθμένα της λίμνης της Αγιάς). Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μετά από χρηματοδότηση της Π.Ε. Χανίων εκπόνησε τη σχετική μελέτη στην οποία καταγράφονται και προτείνονται κρίσιμες παρεμβάσεις σωτήριες για την πανίδα και τη χλωρίδα της λίμνης.
Στην ερευνητική εργασία αφού τονίζεται ότι η λίμνη είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura, γίνεται αναλυτική παρουσίαση της βλάστησης και της χλωρίδα της στην οποία καταγράφονται πάνω από 150 φυτά, 18 μικροοργανισμοί, 4 είδη βατράχων (πρασινόφρυνος, κρητικός βάτραχος, δεντροβάτραχος, βουβαλοβάτραχος), 11 είδη ερπετών (ποταμοχελώνα, νεροχελώνα με κόκκινα μάγουλα, μολυντήρι, δενδρογαλιά, αγιόφιδο, σπιτόφιδο κα.), 10 θηλασιτκά (πετροκούναβο, ασβός, νυφίτσα, δασοποντικός, λαγός κα.), 6 είδη νυκτερίδας (Λευκονυχτερίδα, νανονυχτερίδα του Hanak κα.), 218 είδη πτηνών κα. Πολλά από αυτά τα είδη μάλιστα είναι προστατευόμενα. Η μελέτη προτείνει «την αποκατάσταση του αρχικού βάθους του πυθμένα του ταμιευτήρα (απομάκρυνση των φερτών υλικών) με τη μέθοδο της βυθοκόρησης. Κατά αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η χωρητικότητά του. Προτείνεται, επίσης η μετέπειτα κατά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά δεκαετία) εκτέλεση εργασιών εκβάθυνσης-διατήρησης του αρχικού βάθους του πυθμένα. ».
Η εκβάθυνση προτείνεται να γίνει σε βάθος χρόνου ώστε να μην επηρεαστεί η πανίδα και η χλωρίδα της λίμνης με το συνολικό κόστος των εργασιών να ανέρχονται στις 538.800 ευρώ. Δυστυχώς παρότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση της έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και διαφαίνεται κάποια κίνηση μέχρι στιγμής από μεριάς της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για την υλοποίηση της.

Η επιτακτική παρέμβαση
στην Ορεινή Υδρονομία

Οι παρεμβάσεις ορεινής υδρονομίας για έργα ανάσχεσης της όρμης των νερών σε ρέματα και ποτάμια έχουν μελετηθεί. Το ζήτημα είναι πότε θα γίνουν;

Εδώ και ένα χρόνο είναι έτοιμη η μελέτη για μια σειρά από έργα-παρεμβάσεις στην ορεινή υδρονομία του Νομού Χανίων. Η σχετική προγραμματική σύμβαση είχε υπογραφεί επί θητείας Απ. Βουλγαράκη με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και παραδόθηκε πολύ γρήγορα. Το ΕΜΠ προτείνει μια σειρά από έργα ορεινής υδρονομίας που μπορεί να γίνουν στα βουνά των Χανίων έτσι ώστε να ανασχεθεί η ταχύτητα των νερών και να αποφευχθούν καταστροφικές πλημμύρες όπως αυτές που είχαμε τον Φεβρουάριο του 2019. Πρόκειται για μικρές πετρόκτιστες κατασκευές μέσα σε ρέματα, ρυάκια που θα μειώνουν την ταχύτητα του τρεχόμενου νερού ένα έργο για το οποίο είχαν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γ. Φιλης, όσο και ο πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου Κ. Κουκουράκης.
Η συγκεκριμένη μελέτη κόστισε 50.000 ευρώ και όπως είχε επισημάνει τότε ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης μιλώντας στα “Χ.Ν.” «στόχος μας είναι να κάνουμε μικρά έργα, δεμένα με το περιβάλλον ώστε να ανακάμπτουμε την ένταση των νερών όπως κατεβαίνουν από τα βουνά. Είναι κάτι πρωτοποριακό που πρέπει, που επιβάλλεται να γίνει». Ωστόσο μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει γίνει σε αυτήν την κατεύθυνση…

Διάβρωση ήταν
και πάει…;

Η αντιμετώπιση της διάβρωσης αποτελεί από τα πιο σημαντικά αυτή τη στιγμή προβλήματα του κόλπου των Χανίων. Μελέτη υπάρχει και μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα… πότε θα γίνει αυτό;

Δύο χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την παρουσίαση της “Μελέτης Διαβρωσης Ακτών κόλπου Χανίων”. Μια μελέτη που εκπονήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, τομέας θαλάσσιας γεωλογίας και γεωφυσικής. Η μελέτη δίνει οδηγίες για την αντιμετώπιση της μεγάλη διάβρωσης που αντιμετωπίζουν διάφορα σημεία του Νομού (Πλατανιάς, Αγ. Μαρίνα, Ταυρωνίτης, Κολυμβάρι). Για την εκπόνηση της είχαν γίνει εκτενείς βυθομετρήσεις, είχαν καταγραφεί αναλυτικά οι κυματισμοί, οι μεταβολές της στάθμης του πυθμένα κα. Επίσης είχαν εξετασθεί μια σειρά από μοντέλα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης (σύστημα των προβόλων) και προτάθηκε η τεχνητή αναπλήρωση με άμμο.
«Η τεχνητή αναπλήρωση που προτείνεται αποτελεί μια ήπια περιβαλλοντικά μέθοδο και ταυτόχρονα πιο οικονομική λύση σε σύγκριση με την κατασκευή συμβατικών τεχνικών έργων» τονίζονταν στα πλαίσια της μελέτης από τους επιστήμονες. Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης σε δήλωση του κατά την παρουσίαση της μελέτης είχε επισημάνει μιλώντας στα “Χ.Ν.” πως «η ιδέα της μελέτης για τη διάβρωση προέκυψε από μια σειρά από προτάσεις που είχαν κατατεθεί στο Δ.Σ. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης στο οποίο συμμετείχα. Το θέμα της διάβρωσης απασχολούσε έντονα τότε το Δ.Σ. του ΤΕΕ τμ. Δυτ. Κρήτης έτσι όταν εκλέχθηκα αντιπεριφερειάρχης και ανέλαβα το 2011 πήρα το πρόγραμμα και τις προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου και αυτό προσπάθησα να υλοποιήσω. Και το τονίζω αυτό γιατί το ΤΕΕ τμ. Δυτ. Κρήτης ασχολούνταν με όλα τα σοβαρά θέματα ανάπτυξης και για αυτό η πρώτη πρόταση που έκανα ήταν για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών. Οι αντιδράσεις ήταν τραγικές γιατί δεν καταλάβαιναν τι έλεγα οι περισσότεροι όταν έφερα το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μετά από διαλογική συζήτηση ο Περιφερειάρχης κατανόησε το θέμα και έτσι αναθέσαμε τη μελέτη στο ΕΛΚΕΘΕ . Αυτό έκανε μια πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη. Χρησιμοποίησαν υλικό από δορυφόρους αγόρασαν ειδικά μηχανήματα για βυθομέτρηση, για 3 χρόνια μέτρησαν τον κυματισμό της θάλασσας και πως κινείται η άμμος και εντόπισαν τους λόγους που καταστράφηκε η ακτή του Κολυμβαρίου. Όλα αυτά αποτυπώθηκαν στη μελέτη και μια κατέληξαν ότι η διεθνής πρακτική είναι το γέμισμα της ακτής ξανά με φερτά υλικά και συγκεκριμένα με άμμο» .
Το κόστος της αντιμετώπισης της διάβρωσης εκτιμήθηκε πως δεν θα ξεπεράσει το 1.000.000 ευρώ , ωστόσο ούτε αυτό έχει προχωρήσει, ούτε επίσης μια μελέτη για την βιοποικιλότητα στην περιοχή του Κολυμβαρίου.

Διευθέτηση
του ποταμού Κοιλιάρη

Στην αναμονή και η μελέτη για τον ποταμό Κοιλιάρη

Μια προγραμματική σύμβαση είχε υπογραφεί πριν από δύο χρόνια μεταξύ Π.Ε. Χανίων, Δήμου Αποκορώνου και Πολυτεχνείου Κρήτης με θέμα «Ερευνητικό Έργο για την ολοκληρωμένη παρέμβαση προστασίας του Παρόχθιου Δάσους και την Αντιπλημμυρική Προστασία του ποταμού Κοιλιάρη». Η συγκεκριμένη πολύ σημαντική μελέτη βρίσκεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να πάρει την σχετική περιβαλλοντική αδειοδότηση και να βγει το σχετικό ΦΕΚ. Το εκτιμώμενο κόστος της υλοποίησης της είναι τα 2 εκ. Ευρώ. Στα πλαίσια της μελέτης θα διερευνηθούν τα υδρολογικά και υδραυλικά δεδομένα και θα γίνει ανάλυση του κινδύνου πλημμυρών του Κοιλιάρη . Επίσης θα καταγραφεί η διάβρωση στις κοίτες του ποταμιού και η βλάστηση που κινδυνεύει. Θα αφορά μια απόσταση 9 χλμ. από τις πηγές Στύλου έως τις εκβολές στις Καλύβες αλλά και τον Κεραμιανό παραπόταμο και τον κλάδο του προς Ν. Χωριό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα