Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έργα – όχι λόγια

Ξεχειλίζει σιγά – σιγά η αγανάκτηση των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Φεβρουαρίου καθώς εκκρεμούν έργα, τόσο στο κεντρικό οδικό δίκτυο όσο και στο αγροτικό. Η ανησυχία μεγαλώνει καθώς, αν δεν γίνουν τα αναγκαία έργα μέχρι τον χειμώνα, εκτιμάται πως με τις πρώτες βροχές θα προκληθούν νέες ζημιές.

 

Για τον σκοπό αυτό χθες το πρωί κάτοικοι των Μεσκλών προχώρησαν σε δίωρη κατάληψη του Δημαρχείου Πλατανιά και έπειτα σε διαμαρτυρία στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Χανίων, ενώ έγγραφη διαμαρτυρία στα “Χ.ν.” κατέθεσαν και κάτοικοι και ιδιοκτήτες γης στον οικισμό “Μπατιστιανά” του Δήμου Κισσάμου.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΣΚΛΑ

«Ο κόσμος είναι τόσο πολύ αγανακτισμένος που την επόμενη φορά δεν ξέρουμε πραγματικά πώς θα αντιδράσει» δήλωσε ο κ. Γ. Δημητρουλάκης
«Ο κόσμος είναι τόσο πολύ αγανακτισμένος που την επόμενη φορά δεν ξέρουμε πραγματικά πώς θα αντιδράσει» δήλωσε ο κ. Γ. Δημητρουλάκης

Περισσότεροι από 60 κάτοικοι των Μεσκλών προχώρησαν σε κατάληψη του Δημαρχείου, ενώ στη συνέχεια είχαν συνάντηση και συζήτηση με τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, οποίος τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις.

«Εχουμε 22 χλμ αγροτικών δρόμων που δεν υπάρχει καμιά πρόσβαση» τόνισε ο κ. Στ. Μπριτολάκης
«Εχουμε 22 χλμ αγροτικών δρόμων που δεν υπάρχει καμιά πρόσβαση» τόνισε ο κ. Στ. Μπριτολάκης

«Σε ό,τι αφορά στον παραποτάμιο δρόμο που οδηγεί στο χωριό που είχε καταρρεύσει σε τέσσερα σημεία, τα τρία σημεία επισκευάστηκαν πρόχειρα από τον εργολάβο της Περιφέρειας, όμως επειδή καθυστερούσε η πληρωμή του δεν συνέχισε τις εργασίες και το τέταρτο σημείο το φτιάξαμε εμείς οι κάτοικοι με δικά μας μέσα και ο δρόμος περνάει μέσα από περιουσίες ανθρώπων», τόνισε ο κ. Στρατής Μπριτζολάκης, που θα αναλάβει πρόεδρος του Τοπικού από την 1η Σεπτεμβρίου. Για την αγροτική οδοποιία τόνισε πως η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτικών δρόμων είναι σε άθλια κατάσταση.«Έχουμε μπάζα παντού και μέσα στο χωριό, χαντάκια που δεν έχουν ξεμπαζωθεί και 22 χλμ. αγροτική οδοποιία, στην οποία δεν υπάρχει καμία πρόσβαση. Αυτές τις ημέρες έχουμε καύσωνα, φανταστείτε τι έχει να γίνει σε μια φωτιά γύρω από το χωριό, τι καταστροφή μπορεί να προκληθεί γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μπει πυροσβεστικό σε αυτούς τους δρόμους. Άλλο θέμα σοβαρό η δακοκτονία, που έχει ξεκινήσει αλλά στις περιοχές μας δεν μπορεί να γίνει διότι δεν μπορεί να προσεγγίσει το συνεργείο τις περιουσίες. Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η παραγωγή και ό,τι ελιά βγει δεν θα μπορούν οι άνθρωποι να τη μαζέψουν», τόνισε χαρακτηριστικά. Θέματα ασφαλείας ενόψει του μεγάλου πανηγυριού του Δεκαπενταύγουστου έβαλε ο κ. Γιάννης Δημητρουλάκης πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσκλών.

«Στις 14 και 15 Αυγούστου έχουμε το πανηγύρι της Κοιμήσεως του Θεοτόκου. Με βάση τα εισιτήρια που κόβουμε κάθε χρόνο έρχονται 2000 άτομα και πάνω από 1000 αυτοκίνητα. Ο δρόμος δεν μπορεί να δεχθεί τόσα άτομα. Στείλαμε μια επιστολή σε περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη, αστυνομικό διευθυντή, δήμαρχο, Τεχνικές Υπηρεσίες, ΟΑΚ όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφαλή πρόσβαση των προσκυνητών και των επισκεπτών του χωριού μας. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη ζωή επειδή κάποιοι ανεγκέφαλοι από τις καρέκλες που κάθονται δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αυτός ο δρόμος δεν μπορεί να μένει σε αυτήν την κατάσταση εδώ και 6 μήνες. Είναι υποχρεωμένοι να τον αποκαταστήσουν. Ήρθαμε όμορφα και πολιτισμένα να διαμαρτυρηθούμε αλλά ο κόσμος είναι τόσο πολύ αγανακτισμένος που την επόμενη φορά δεν ξέρουμε πραγματικά πώς θα αντιδράσει. Είμαστε άνθρωποι φιλήσυχοι και αξιοπρεπείς αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα δούμε έκτροπα, που και εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε», είπε χαρακτηριστικά. «Έχουμε κάνει αρκετές παρεμβάσεις για την αγροτική οδοποιία που τις παραδέχθηκαν και οι ίδιοι οι κάτοικοι απλά το τελευταίο δίμηνο έχουν σταματήσει οι παρεμβάσεις αυτές με αποτέλεσμα αρκετά ζητήματα να μην έχουν λυθεί», ανέφερε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαλανδράκης που ενημέρωσε τους κατοίκους ότι υπογράφηκε η σύμβαση για μια εργολαβία ύψους 240.000 ευρώ που στα πλαίσια της πυροπροστασίας θα γίνουν έργα στο αγροτικό οδικό δίκτυο. «Το κράτος μάς δίνει 66.000 για πυροπροστασία τον χρόνο και συμπληρώσαμε και δικά μας χρήματα αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη. Εχω πει στους αρμόδιους αντιδημάρχους και στην Τεχνική Υπηρεσία να κάνουν την κατανομή με βάση τις προτεραιότητες της κάθε περιοχής και τα Μεσκλά είναι στις περιοχές προτεραιότητας. Τώρα σε ό,τι αφορά στο δημοτικό οδικό δίκτυο ήλθε η έγκριση των χρηματοδοτήσεων πριν τις εκλογές και ήδη είμαστε σε επαφή με μελετητές που κάνουν αποτυπώσεις σε σημεία που χρειάζονται έργα αποκατάστασης και στην περιοχή των Μεσκλών. Τα έργα θα γίνουν μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες αυτές», τόνισε.

ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Αντιπροσωπεία των κατοίκων μετέβη στη συνέχεια στην Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπου είχε συνάντηση με την προϊσταμένη Ε. Δοξάκη στην οποία και κατέθεσαν τα αιτήματά τους για να αποκατασταθεί πλήρως ο δρόμος Φουρνές – Μεσκλά που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Οι κάτοικοι επισήμαναν πως ο βασικός δρόμος πρόσβασης είναι σε κακή κατάσταση και ότι από το Πάσχα και μετά με ευθύνες της Περιφερειακής Ενότητας δεν έχει γίνει κανένα έργο στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο χωριό. Απαντώντας η κα Δοξάκη ανέφερε ότι στις 26 Ιουλίου δημοπρατήθηκε ένα έργο 600.000 ευρώ με πόρους του Υπ. Εσωτερικών, έχει βγει ο ανάδοχος και εκτιμά ότι έτσι θα ανακατασκευαστεί πλήρως ο παραποτάμιος δρόμος που οδηγεί στα Μεσκλά. Είπε επίσης: • Για τον παλιό δρόμο σύνδεσης Φουρνέ – Μεσκλά, ότι είναι πολύ δύσκολη η αποκατάστασή του, αφού με βάση γνωμοδοτήσεις γεωλόγων οι κατολισθήσεις είναι πολύ μεγάλες και θα απαιτηθούν τεράστια ποσά με αμφίβολο αποτέλεσμα. • Για τον δρόμο Γαβρανού – Πατελάρι, ότι κάτοικος της περιοχής αντιδρά στο έργο με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην ολοκλήρωσή του. • Για τη λειτουργία της στρατιωτικής γέφυρας στον Κερίτη, ότι ξεπεράστηκαν τα ζητήματα που είχαν προκύψει με τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων στον χώρο και ότι θα ολοκληρωθεί το έργο σύνδεσης της γέφυρας με τον δρόμο Αλικιανός – Φουρνές.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Στις διαμαρτυρίες συμμετείχαν και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. «Φαίνεται ότι υπάρχει ένας εφησυχασμός τελευταία στην αποκατάσταση των ζημιών. Η κατάσταση είναι δραματική σε ένα μεγάλο μέρος του Νομού και, όπως φαίνεται, θα χειροτερέψει με τα πρωτοβρόχια. Τα έργα που πρέπει να γίνουν δεν δρομολογούνται, παραπέμπονται στις “καλένδες”», τόνισε ο κ. Αλ. Μαρινάκης, δηλώνοντας πως πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες, ώστε να μην κινδυνεύσουν ζωές, σπίτια και περιουσίες. «Το αγροτικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο. Τη νέα ελαιοκομική περίοδο οι αγρότες δεν θα μπορούν να μαζέψουν τις ελιές τους. Όπως όλα δείχνουν τα 78 εκατ. ευρώ δεν φτάνουν για το μέγεθος των ζημιών και χρειάζονται συμπληρωματικά ποσά για τα αναγκαία έργα που πρέπει να προχωρήσουν με επείγουσες διαδικασίες. Κυβέρνηση, Δήμοι, Περιφέρεια πρέπει να δείξουν πολιτική βούληση και να δώσουν λύσεις». «Δηλώνουμε την έντονη αγανάκτηση, τον προβληματισμό και την ανησυχία μας γιατί τόσους μήνες μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έφεραν στην επιφάνεια μια σειρά από ελλείψεις, ακούμε ακόμα φθηνές δικαιολογίες για πράγματα που έχουν να κάνουν με την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και των φορέων των Μεσκλών, των Καράνου -όπως γράφουν τα “Χ.ν.” στο φύλλο της Τετάρτης- αλλά και άλλων περιοχών», είπε ο δημοτικός σύμβουλος Πλατανιά κ. Δ. Ανθούσης καλώντας κάθε αρμόδιο «χωρίς πολλά λόγια, χωρίς δικαιολογίες για τα όρια των ευθυνών να προχωρήσουν οι μελέτες και όλα όσα πρέπει να γίνουν, ώστε οι άνθρωποι να μη μείνουν αβοήθητοι όλο τον χειμώνα». Το “παρών” έδωσε και ο δημοτικός σύμβουλος Χανίων κ. Ν. Παπαντωνάκης.

 

Διαμαρτυρία κατοίκων και στην Κίσσαμο

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν με κείμενο που κατέθεσαν στα “Χ.ν.” κάτοικοι και ιδιοκτήτες γης του οικισμού “Μπατιστιανά” στην Κεραμωτή του Δήμου Κισσάμου. Οι υπογράφοντες δηλώνουν παντελώς ξεχασμένοι από τους φορείς καθώς, παρότι έχουν περάσει 5 μήνες από την καταστροφή, τα μπάζα δεν έχουν φύγει ακόμα από τους δρόμους του οικισμού με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε να προσεγγίσουν τις περιουσίες τους. Στο έγγραφό τους σημειώνουν πως «εμείς οι αποκλεισμένοι κάτοικοι του οικισμού Μπατιστιανά, του χωριού Κεραμωτής του Δήμου Κισσάμου καταγγέλλουμε τα ακόλουθα: 1) Είμαστε αποκλεισμένοι από τις 25 Φεβρουαρίου 2019, δώδεκα (12) σπίτια, από μπάζα και πέτρες που μετακινήθηκαν από τη βουνοπλαγιά λόγω κατολίσθησης. 2) Εξαφανίστηκαν δύο (2) σπίτια ολοσχερώς και τρία (3) μερικώς. Έχουν μεταφερθεί τόνοι από μπάζα και πέτρες με αποτέλεσμα να αποκλεισθούν οι δρόμοι προς τα σπίτια μας και δεν έχουμε καμία πρόσβαση από πουθενά. 3) Απευθυνόμαστε στον κ. δήμαρχο Κισσάμου κ. Σταθάκη για την απομάκρυνση των μπαζών και μας κοροϊδεύει εδώ και πέντε (5) μήνες. 4) Παρακαλούμε τον νέο δήμαρχο Κισσάμου κ. Μυλωνάκη Γ. να κάνει επίσκεψη με ειδικούς στην περιοχή για να εκτιμήσει τις καταστροφές και το χρηματικό ποσό που χρειάζεται για την απομάκρυνση των μπαζών και με τη βοήθεια του κ. αντιπεριφερειάρχη κ. Βουλγαράκη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μπορέσουν να φύγουν τα μπάζα και να απελευθερωθούμε το συντομότερο δυνατό. 5) Τεχνικά Δελτία για την απομάκρυνση των μπαζών της συγκεκριμένης κατολίσθησης δεν υπάρχουν από τον Δήμο, τα έχει κρύψει ο δήμαρχος». Ακολουθούν οι υπογραφές των κατοίκων (Σ.Σ. στη διάθεση της εφημερίδας).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα