Μουσείο Τυπογραφείας

Eρευνα υπό καθεστώς μόνιμων απειλών για το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς

Eρευνα υπό καθεστώς μόνιμων απειλών είναι αναγκασμένο να κάνει το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς. Στις μέχρι τώρα γνωστές καταπατήσεις και δολιοφθορές στα κτήματα του Ινστιτούτου, στις κλοπές σε αρδευτικά, γεωργικό εξοπλισμό, καρπούς, είχαμε χθες και βιαιοπραγίες – απειλές κατά της ζωής επιστήμονα και δημοσιογράφου της εφημερίδας “Χανιώτικα νεά”.

Συνεχείς είναι οι καταπατήσεις στην περιουσία του Ινστιτούτου και οι κλοπές από δέντρα που χρησιμοποιούνται για επιστημονικά πειράματα.

Συνεχείς είναι οι καταπατήσεις στην περιουσία του Ινστιτούτου και οι κλοπές από δέντρα που χρησιμοποιούνται για επιστημονικά πειράματα.

Τ α απίθανα αυτά πράγματα συμβαίνουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης σε κτήματα ιδιοκτησίας του Ινστιτούτου που αξιοποιούνται για πειραματικές καλλιέργειες.
Χθες το μεσημέρι ερευνήτρια του Ινστιτούτου βρέθηκε στο χώρο συνοδευόμενη από δημοσιογράφο των “Χ.Ν.” στα πλαίσια ρεπορτάζ αναφορικά με τις δραστηριότητες του επιστημονικού ιδρύματος. Στην είσοδο της περιουσίας του Ινστιτούτου (οδός 28ης Οκτωβρίου περιοχή Αγροκήπιο) βρήκαν έναν ηλικιωμένο κάτοικο της περιοχής να… ασχολείται με το λουκέτο. Στην αναφορά της ερευνήτριας ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει αναγκαστεί να αλλάξει 5 φορές τα λουκέτα γιατί τα έβρισκε σπασμένα ο κάτοικος απάντησε πως ένας βοσκός βάζει τα πρόβατα στο συγκεκριμένο χωράφι και άρχισε να βρίζει την ερευνήτρια και τον δημοσιογράφο!
Η ερευνήτρια και ο δημοσιογράφος απέφυγαν τον κάτοικο, μπήκαν μέσα στον χώρο ιδιοκτησίας του Ινστιτούτου και η ερευνήτρια ξενάγησε για 10 λεπτά τον δημοσιογράφο. Όταν επέστρεψαν στην είσοδο, ο κάτοικος παρέμενε στο ίδιο σημείο. Απευθυνόμενος ο κάτοικος στην ερευνήτρια της είπε ότι τα δέντρα έχουν ξεραθεί και η ερευνήτρια του απάντησε ότι αυτό γίνεται γιατί κάθε εβδομάδα κλέβουν άγνωστοι τα αρδευτικά συστήματα και τα λάστιχα.
Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος είπε στον κάτοικο ότι αυτοί που παίρνουν τους καρπούς από τα δέντρα του Ινστιτούτου θα πρέπει να προσέχουν και να μην τα καταναλώνουν γιατί στις καλλιέργειες γίνονται διάφορα πειράματα. Ακούγοντας αυτά ο κάτοικος άρχισε να βρίζει, έσπασε στη τσιμεντένια κολόνα της εισόδου ένα γυάλινο ποτήρι που κρατούσε στα χέρια του και απείλησε τον δημοσιογράφο ότι θα τον σκοτώσει!
Ο τελευταίος άρχισε να απομακρύνεται από το σημείο και ο κάτοικος τον ακολούθησε βρίζοντας και απειλώντας και κραδαίνοντας στο χέρι το αιχμηρό ποτήρι. Η ερευνήτρια μπήκε στο αυτοκίνητό της και το έβαλε ανάμεσα στο δημοσιογράφο και στον κάτοικο προκειμένου ο τελευταίος να μην μπορεί να τον προσεγγίσει. Τότε ο κάτοικος προσπάθησε να σπάσει το τζάμι του οδηγού και αφού δεν τα κατάφερε πέταξε στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου της ερευνητού το ποτήρι θρυμματίζοντάς το!
Ερευνήτρια και δημοσιογράφος απομακρύνθηκαν από το σημείο, ενημέρωσαν τη Διεύθυνση του Ινστιτούτου που μετέβη μαζί τους στο Α.Τ. Χανίων όπου και υποβλήθηκε μήνυση σε βάρος του κατοίκου ο οποίος και στο παρελθόν έχει απειλήσει άλλους ερευνητές του επιστημονικού ιδρύματος καθώς προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους και να προστατεύσουν τη δημόσια περιουσία.
Ο προϊστάμενος του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς κ. Ανδρέας Ντούλης που έδωσε κατάθεση για το συγκεκριμένο συμβάν μίλησε στα “Χ.Ν.” τονίζοντας πως «είναι μια λυπηρή κλιμάκωση και πρώτη φορά βλέπουμε τέτοιες συμπεριφορές. Και στο παρελθόν είχαν υπάρξει βανδαλισμοί, καταστροφές αλλά τώρα έχουμε και βιαιοπραγίες. Δυστυχώς ορισμένοι προσπαθώντας να κλέψουν τους καρπούς καταστρέφουν τα δέντρα και δεν μπορεί να γίνει πείραμα. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη για την επιστημονική έρευνα, δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Επίσης η κατανάλωση των καρπών είναι επικίνδυνη γιατί στις καλλιέργειες αυτές κάνουμε πειράματα για να δούμε την τοξικότητα, τις αντοχές, τις βελτιώσεις που μπορεί να γίνουν κα». Από τη διεύθυνση του ιδρύματος ενημερώθηκαν τα κεντρικά του ΕΘΙΑΓΕ

Ερευνα υπό διωγμό
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα από αγρόκτημα που διατηρεί το Ινστιτούτο εκλάπησαν πάνω από 30 κιλά καρυδιών μακαντάμια (macadamia). Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι στις εκτάσεις που καλλιεργεί το Ινστιτούτο βρίσκονται σε εξέλιξη επιστημονικά πειράματα που καθιστούν απαγορευτική την συγκομιδή και κατανάλωση των καρπών των δέντρων, αφού αυτοί μπορεί να είναι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία.
Όπως ανέφερε η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Θηρεσία – Τερέζα Τζατζάνη το Εργαστήριο διαθέτει πάνω από 50 στρέμματα καλλιέργειας των υποτροπικών φυτών τα οποία δεν αποσκοπούν στην παραγωγή αλλά την έρευνα και τον πειραματισμό.
«Αντιμετωπίζουμε όμως ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς υπάρχουν άνθρωποι που κλέβουν την παραγωγή. Κι αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα όχι γιατί χάνουμε απλά χρήματα αλλά γιατί χρησιμοποιούμε φυτοπροστατευτικά σκευάσματα στο πλαίσιο πειραμάτων τα οποία όταν κάποιος συγκομίζει τους καρπούς πριν περάσει ο χρόνος δράσης των φαρμάκων, είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία!», ανέφερε η κα Τζατζάνη, ενώ αναφερόμενη στην κλοπή των καρπών μακαντάμια που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα ευχήθηκε αυτοί οι καρποί να μην φτάσουν στην αγορά από τον δράστη καθώς είναι επικίνδυνοι.
Συνεχίζοντας η κα Τζατζάνη ανέφερε ότι τις επόμενες 20 ημέρες αναμένεται να γίνει η συγκομιδή περίπου 300 κιλών καρυδιών πεκάν τα οποία επίσης είναι ψεκασμένα και καλλιεργούνται στο πλαίσιο πειραματικών προγραμμάτων. Κι ενώ για τον σκοπό αυτό έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες οι άνθρωποι του Ινστιτούτου ανησυχούν για την τύχη της φυτείας καθώς οι κλοπές στα πειραματικά κτήματα είναι δυστυχώς σύνηθες φαινόμενο όλα αυτά τα χρόνια.

1 σχολιο

  • [Δημητρης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Εκεινο που καταλαβαμε ειναι οτι το ινστιτουτο ,περα απο την απαξιωση που εχει περιελθει ,ειναι και ξεφραγο αμπελι ……..

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.