Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έρχονται 63.000 λουκέτα μικρών επιχειρήσεων

Σε καθεστώς συρρίκνωσης και διαρκούς ματαίωσης ή στη καλύτερη των περιπτώσεων αναστολής των επενδυτικών σχεδίων («κλειστό μέχρι νεωτέρας») βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελλείψει κάθε εξωγενούς θετικής προοπτικής, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομικού κλίματος που διεξήγαγε το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ.

Η τελευταία κρίση που κορυφώθηκε με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων επιδείνωσε σημαντικά τα πραγματικά μεγέθη των επιχειρήσεων, ενώ το κλείσιμο της συμφωνίας δε συνεπάγεται αυτόματα αναστροφή του κλίματος. Οι ενδείξεις ανάσχεσης της υφεσιακής πορείας που παρουσιάστηκαν το β’ εξάμηνο του 2014 φαίνεται να αναστράφηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2015.

Τονίζεται ότι η λύση που επιλέχθηκε στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, αν και αποσόβησε την άτακτη χρεοκοπία, επιτείνει τα αδιέξοδα για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτός από την υπερχρέωση και την κάθετη πτώση της εσωτερικής ζήτησης, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον ρυθμίσεων που πλήττει τον ανταγωνισμό και οδηγεί σε περαιτέρω ολιγοπώληση της αγοράς.

Η έλλειψη ρευστότητας, η ανυπαρξία ιδιωτικής αλλά και δημόσιας επενδυτικής πρωτοβουλίας, η καθήλωση της απασχόλησης αποτελούν ανησυχητικούς παράγοντες που αναστέλλουν αενάως την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη.

Είναι σαφές ότι στην ελληνική οικονομία τείνει να διαμορφωθεί και να ενισχυθεί ένας επικίνδυνος δυϊσμός ανάπτυξης- υπανάπτυξης, όπου συγκεκριμένοι κλάδοι και επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να μεταπηδήσουν στον άτυπο τομέα της οικονομίας για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα στο δυσμενές φορολογικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι εξ αιτίας της εφαρμογής του νέου εμπροσθοβαρούς προγράμματος λιτότητας στο επόμενο εξάμηνο θα σημειωθεί εκ νέου σημαντική υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα δημοσιονομικά μέτρα και η ύφεση θα δυσχεράνουν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές καλείται, μαζί με την εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας, να αναζητήσει «λύσεις» για την επίτευξη οικονομικής ανάκαμψης και αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης μέσα σε ένα περιβάλλον που κρύβει σημαντικούς κινδύνους σε δημοσιονομικό, γεωοικονομικό και ανταγωνιστικό επίπεδο. Είναι επιτακτική η διαμόρφωση μιας επενδυτικής πολιτικής με ταυτόχρονη αξιοποίηση εθνικών πόρων, ιδιωτικών και δημόσιων, καθώς και ταχεία απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων σε κλάδους εθνικού ενδιαφέροντος με πολλαπλασιαστικό όφελος. Η παραγωγική ανασυγκρότηση και οι μεταρρυθμίσεις στην παραγωγική βάση πρέπει να προηγηθούν των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων. Η πολυπόθητη εξωστρέφεια πρέπει να συνδυαστεί με πρωτοβουλίες δημιουργίας μιας στέρεης εσωτερικής παραγωγικής βάσης και αγοράς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα