Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

To Πάρκο Χλωρίδας, η επιβεβαίωση και τα ερωτήματα για την περιουσία του Πολυτεχνείου

Να διαψεύσει τα αδιάψευστα επιχειρεί ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, αναφορικά με το επικείμενο κλείσιμο του Πάρκου Χλωρίδας και Πανίδας, εξέλιξη που επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα από την ανακοίνωση του επιστημονικού προσωπικού του πάρκου.
Με απαντητική του επιστολή προς τα “Χ.ν.” ο κ. Διγαλάκης, αναφέρεται στο χθεσινό δημοσίευμα υποστηρίζοντας πως «το “Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας” του Πολυτεχνείου Κρήτης δεν κλείνει αλλά παραμένει -όπως πάντοτε- ανοιχτό στην τοπική κοινωνία για να απολαμβάνει τους “πράσινους” χώρους του, οι οποίοι αναδεικνύουν τη μοναδική βιοποικιλότητα της Κρήτη».
Κάτι τέτοιο φυσικά δεν προκύπτει ούτε από τα γραφόμενα του κ. Πρύτανη και προπαντώς από την ίδια την ανακοίνωση του Πάρκου, η οποία επιβεβαιώνει απόλυτα το ρεπορτάζ των “Χ.ν.”.

Τι ισχύει με το Πάρκο και το μέλλον του είναι απόλυτα ξεκάθαρο από την απαντητική επιστολή Διγαλάκη, την οποία και παραθέτουμε αυτούσια:
«Αξιότιμε κύριε διευθυντά,
σε συνέχεια του σημερινού σχολίου των ”Χανιώτικων Νέων” με τις ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες για «λουκέτο» στο «Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας» του Πολυτεχνείου Κρήτης, επιτρέψτε μας να αποκαταστήσουμε με δική μας πρωτοβουλία την πραγματικότητα, ώστε να διαφωτίσουμε τους αναγνώστες σας για το πού το «πάμε» – όπως χαρακτηριστικά αναρωτιέστε στον τίτλο του δημοσιεύματος. Αν η δημοσιογραφική σας «απορία» πραγματικά προέκυψε από τρίτες πηγές πληροφόρησης, θα μπορούσατε απλώς να ρωτήσετε και την κατ’ εξοχήν αρμόδια Διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως άλλωστε πράττει κάθε επαγγελματίας δημοσιογράφος του πλανήτη κάθε φορά που απορεί για κάθε σημαντική πράξη οποιουδήποτε φορέα.
Το «Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας» του Πολυτεχνείου Κρήτης δεν κλείνει αλλά παραμένει – όπως πάντοτε – ανοιχτό στην τοπική κοινωνία για να απολαμβάνει τους «πράσινους» χώρους του, οι οποίοι αναδεικνύουν τη μοναδική βιοποικιλότητα της Κρήτης. Ως γνωστόν, το Πάρκο στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του στηρίχτηκε από την πολύτιμη οικονομική συμπαράσταση της Παγκρήτιας Ένωσης Αμερικής. Μέχρι και σήμερα, η συνεχιζόμενη οικολογική συντήρηση και λειτουργία του Πάρκου αποτελεί μια ακόμα έμπρακτη και εξωστρεφή συνεισφορά του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος των Χανίων στους συμπολίτες μας, η οποία παρά τη δραματική μείωση κατά 75% της δημόσιας χρηματοδότησής μας, όπως και του προσωπικού του, δεν περιορίζεται. Το Ίδρυμα εξακολουθεί να διαθέτει σε καθημερινή βάση δύο υπαλλήλους από το προσωπικό της Τεχνικής του Υπηρεσίας για τη συντήρηση του Πάρκου, ενώ ακόμα και τις απογευματινές ώρες παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη φύλαξης, ώστε να διατηρεί το πάρκο του ανοικτό και προσβάσιμο σε κάθε πολίτη.
Παράλληλα, το Πολυτεχνείο Κρήτης, πέραν του Κοινωνικού του ρόλου, ως κύρια αποστολή του έχει την πρωτοπόρα Ερευνητική και Εκπαιδευτική του δράση. Μια από τις βασικές αρχές στην οποία στηρίζει τα τελευταία χρόνια τη διαρκή ανάπτυξη και διάκρισή του ανάμεσα στα κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας είναι η δυναμική και παραγωγική προσέλκυση οικονομικών πόρων για τα ερευνητικά του προγράμματα από εξωτερικούς φορείς χρηματοδότησης – καθώς οι δημόσιοι πόροι με δυσκολία πια καλύπτουν ακόμα και τις λειτουργικές ανάγκες. Δυστυχώς, στο ερευνητικό του σκέλος, το “Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας”, μετά τη διακοπή της προηγούμενης ιδιωτικής του χρηματοδότησης, δεν κατόρθωσε να προσελκύσει τους αναγκαίους πόρους, ώστε να λειτουργεί επ’ ωφελεία της Ακαδημαϊκής κοινότητας με βιώσιμο τρόπο, με αποτέλεσμα, όπως άλλωστε Σας αποκάλυψαν και οι – όπως πάντοτε – έγκυρες πηγές Σας να «φυτοζωεί».
Πλέον μετά και την συνταξιοδότηση του επιστημονικού υπευθύνου Καθ. κ. Φίλη, οι ερευνητικές δραστηριότητες του Πάρκου, θα συγκεντρωθούν στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, ώστε να αναζητηθούν νέες πηγές χρηματοδότησης κυρίως μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σε συνεργασία με Φορείς που κατ’ εξοχήν διαθέτουν σημαντική επιστημονική δραστηριότητα και τεχνογνωσία στο αντικείμενο, όπως το ΜΑΙΧ και το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς.
“Αστείο” να πιστέψει ο συντάκτης του σχολίου της εφημερίδας Σας το δραματικό πρόβλημα – που δεσπόζει στον Πανελλήνιο διάλογο – της δημόσιας υποχρηματοδότησης (-75%) που βιώνει, μεταξύ όλων, και το Ανώτατο Εκπαιδευτικό ίδρυμα των Χανίων, το ίδιο «Αδύνατο» του είναι άλλωστε να πιστέψει ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης αξιοποιεί αποτελεσματικά – κόντρα στις ιδεοληψίες των λίγων – με το βέλτιστο τρόπο την ακίνητη περιουσία του προς όφελος του κοινωνικού συνόλου της πόλης και της Ακαδημαϊκής κοινότητας. Μάλιστα, ο ίδιος Συντάκτης “ξέθαψε”, ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, και την πρόταση “μαγικό ραβδί”, δηλαδή να αναζητήσει το Ίδρυμα «Δημόσια στήριξη», ώστε να πάψει ο Πρύτανης να λειτουργεί ως «μάνατζερ ή λογιστής». Είναι προφανώς θεμελιωδώς διαφορετική η μεταξύ μας άποψη για το σεβασμό του ελάχιστου Δημοσίου Χρήματος και της Κοινωνικής του αποστολής. Για το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι συρρικνωμένοι πλέον Δημόσιοι Πόροι είναι απόλυτα αναγκαίοι και πολύτιμοι για την κοινωνική στήριξη των πραγματικά αδύναμων φοιτητών του, όπως η σίτιση και η στέγασή τους. Το ερευνητικό έργο του Ακαδημαϊκού προσωπικού σαφώς οφείλει να διατηρεί τον κοινωνικό του προσανατολισμό, αλλά οφείλει ταυτόχρονα να διαθέτει τη στοιχειώδη επιστημονική επάρκεια και Καινοτομία, ώστε να μη λειτουργεί ετεροβαρώς για το Μέλλον του Πολυτεχνείου και των συμπολιτών μας.
καθηγητής
Βασίλης Διγαλάκης
Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης»

 

Η ανακοίνωση του Πάρκου

2Αν σταματούσε να βλέπει φαντάσματα και εχθρούς, ο κ. Διγαλάκης θα μπορούσε απλά να διαπιστώσει ότι το ρεπορτάζ των “Χ.ν.” επιβεβαιώνεται από την ανακοίνωση του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας, του κατ’ εξοχήν αρμοδίου δηλαδή, που όπως σωστά επισημαίνει ο κ. Διγαλάκης στην απαντητική του επιστολή, πάντοτε πρέπει να ερωτάται. Αυτό ακριβώς έπραξαν και τα “Χ.ν.” και δεν περιμένουμε τον κ. Πρύτανη να μας καθοδηγήσει σε μια δουλειά που θέλουμε να πιστεύουμε ότι την κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η ανακοίνωση λοιπόν του πάρκου αναφέρει τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου το γραφείο του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας, κλείνει λόγω μη ανανέωσης της σύμβασης του επιστημονικού προσωπικού. Μετά από το ρεκόρ επισκέψεων του 2016, με περισσότερα από 2500 μαθητές, φέτος για πρώτη φορά δεν έχουμε ενημερωθεί αν θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα εκπαιδευτικών ξεναγήσεων για τα σχολεία.
Επισημαίνουμε επίσης ότι οι ζωντανές φυτικές συλλογές του Πάρκου, που περιλαμβάνουν ενδημικά και σπάνια είδη, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από τέσσερα χρόνια έλλειψης χρηματοδότησης και μείωσης προσωπικού. Κάποιες από αυτές χωρίς άμεση δράση και επιστημονική επίβλεψη θα χαθούν για πάντα.
Ευχαριστούμε πολύ Costanza Dal Cin D’Agata, βιολόγος-βοτανολόγος Msc».
Αυτά κ. Διγαλάκη ποιός τα λέει; Είναι «προϊόν φαντασίας» της εφημερίδας;

ΤΟ “ΜΑΥΡΟ – ΑΣΠΡΟ”
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Διγαλάκης επιχειρεί να προσαρμόσει την αλήθεια σε κάτι βολικό για βγει από τη δύσκολη θέση, εκθέτοντας το Ίδρυμα μέσα από το θεσμικό του ρόλο ως πρύτανης.
Επισημάναμε -και θα το κάνουμε συνεχώς- τη σπουδαιότητα της ύπαρξης αυτού του πάρκου. Τόσο για λόγους επιμορφωτικούς, όσο και για λόγους περιβαλλοντικούς. Μια ουσιαστική δράση εξωστρέφειας για το Πολυτεχνείο καθώς μέσα από αυτό το πάρκο, μικροί και μεγάλοι έβλεπαν με τα ίδια τους τα μάτια ότι το Ίδρυμα προσφέρει άμεσα και… χειροπιαστά κάτι στην πόλη.  Το πάρκο στηριζόταν σε μεγάλο βαθμός σε μια χορηγεία της Παγκρήτιας Ενωσης της Αμερικής η οποία και έληξε φέτος. Για να “βγει” η χρονιά χρειαζόταν ένα ποσό μικρότερο από 5.000 ευρώ.
Γιατί αυτή η σπουδή του πρύτανη να μην ανανεώσει τις συμβάσεις του επιστημονικού προσωπικού και να βάλει “λουκέτο” σε αυτό το μοναδικό πάρκο; Γιατί να μην αναζητηθούν πρώτα λύσεις χρηματοδότησης; Ποιός θα αρνιόταν να βοηθήσει; Με τόσες εκδηλώσεις, τόση προσφορά, όλοι οι τοπικοί φορείς θα έπρεπε να σπεύσουν να βρουν λύση για τη συντήρηση του πάρκου αυτού. Επιλέχθηκε όμως ο δρόμος της απαξίωσης.
Το πάρκο κλείνει και αυτό επιβεβαιώνεται όχι μόνο από την ίδια την ανακοίνωση του πάρκου αλλά και από την ανακοίνωση Διγαλάκη. Τι μας λέει ο πρύτανης; Ότι θα πάψει να υφίσταται με τη σημερινή του μορφή ως φορέας και θα ενταχθεί σε μια Σχολή του Πολυτεχνείου. Μάλιστα δεν πάει στη σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης που ήδη ασχολείτο με το Πάρκο αλλά σε μια άλλη που δεν είχε καμία σχέση μέχρι σήμερα! Ε, ας μην κοροϊδευόμαστε κ. Πρύτανη!

 

 

Από το “μαγικό ραβδί” στο… μαγικό χαλί
» Κάτω από το οποίο κρύβονται πολλά κι ενδιαφέροντα για την περιουσία του Πολυτεχνείου

Μεγάλο μέρος της ανακοίνωσης Διγαλάκη αφιερώνεται στο… άθλημα στο οποίο επιδίδεται ο κ. Πρύτανης το τελευταίο διάστημα, αυτό της απαξίωσης της τοπικής εφημερίδας των Χανίων. Να πούμε λοιπόν ξεκάθαρα μια και καλή κάποια πράγματα, για να καταλάβει ο κ. Διγαλάκης ότι παιχνίδια στην πλάτη της εφημερίδας αλλά και της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί να παίζει. Μακάρι από αυτά τα ερωτήματα να προκύψει η αλήθεια για το καλό του ιδρύματος και μόνον.

Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ
Βάσει κανονισμού, ο κ. Διγαλάκης δεν μπορεί να διεκδικήσει μια νέα θητεία στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Μια θητεία που ξεκίνησε θετικά, δείχνοντας το προφίλ ενός ανθρώπου μετριοπαθούς, με σχέδιο και όρεξη για το Ίδρυμα. Στο τέλος αυτός της θητείας λοιπόν βλέπουμε το διαφορετικό πρόσωπο του κ. Πρύτανη που “τινάζει στον αέρα” κάθε καλή εντύπωση.

 

“ΑΦΑΝΤΑ” ΕΓΓΡΑΦΑ
Ο απερχόμενος πρύτανης επιμένει να διχάζει την τοπική κοινωνία με την απόφασή του να στήσει μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην “καρδιά” της παλιάς πόλης, σε ένα μνημειακό χώρο στον λόφο Καστέλι. Ετσιθελικά, χωρίς διαβούλευση με τοπικούς φορείς, αγνοώντας, υποτιμώντας και αποδοκιμάζοντας φωνές διαμαρτυρίας από την επιστημονική κοινότητα αλλά και απλούς πολίτες.
«Μειοψηφίες» τις χαρακτηρίζει. Για «ιδεοληψίες» μιλά. Άπαντες κρίνονται.
Αξίζει πάντως να εστιάσουμε σε κάποιες – άγνωστες μέχρι τώρα- πτυχές της συγκεκριμένης υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.”, η πρώτη Διοικούσα Επιτροπή του Πολυτεχνείου Κρήτης, υπό τον τότε καθηγητή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Περικλή Θεοχάρη, είχε συντάξει έκθεση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Πολυτεχνείου, συμπεριλαμβανομένων και των κτηρίων στον λόφο Καστέλι. Τι απέγινε η έκθεση αυτή; Υπάρχουν οι σχετικοί φάκελοι; Είναι προσβάσιμοι ή ισχύει ότι το ένα αντίγραφο είναι στο γραφείο του κ. Διγαλάκη και το άλλο στα χέρια του πρώην πρύτανη Ιωακείμ Γρυσπολάκη;

ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Πάμε και σε αυτό που παρουσιάζει η σημερινή πρυτανεία ως ουσία του ζητήματος, δηλαδή στην ανάγκη εύρεσης οικονομικών πόρων για το ίδρυμα. Ο ίδιος άλλωστε έχει μιλήσει στα “Χ.ν.” πολλάκις για το θέμα της υποχρηματοδότησης, και με τον υπογράφοντα και με άλλους δημοσιογράφους της εφημερίδας. Δεν συμφέρει όμως το αφήγημά του να ανασύρει από τη μνήμη του αυτές του τις συνεντεύξεις. Επιμένει να βλέπει εχθρούς.
Υποχρηματοδότηση που σημειωτέον αντιμετωπίζουν όλα τα ΑΕΙ της χώρας, χωρίς να βλέπουμε να ακολουθούν τέτοιες τακτικές, πόσω μάλλον να επιτίθονται σε τοπικά ΜΜΕ βγάζοντας… αντιπολιτευτικά απωθημένα!
Λόγος λοιπόν για αξιοποίηση της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Κατά πόσον λοιπόν έχουν αξιοποιηθεί και τι σχεδιασμός υπάρχει για τα εξής περιουσιακά στοιχεία:
•Τα 250 στρέμματα στο Καστέλι Κισάμου που δεσπόζουν πάνω από το λιμάνι της περιοχής, δωρεά της αείμνηστης Σοφίας Φυτράκη. Λέγεται μάλιστα ότι εκεί υπάρχουν και φαινόμενα καταπάτησής τους. Προσθέστε σε αυτά και δύο ακόμη εκτάσεις στην Κίσαμο, παραθαλάσσιες.
• Το κτήριο Παπαδόπετρου για το οποίο ο κ. Γρυσπολλάκης είχε φέρει τα ΜΑΤ να κάνουν άνω – κάτω την πόλη των Χανίων.
• Το κτήριο στην οδό Μελιδονίου στην περιοχή της Σπλάντζιας, δωρεά Φραντζεσκάκη.
• Δύο σπίτια στον Βάμο Αποκορώνου και χερσαία έκταση, δωρεά Φραντζεσκάκη.
• Το ακίνητο Κελαϊδή στην οδό Σκρά.
• Το ακίνητο Σαριδάκη στην οδό Σφακιανάκη, πρόσφατα τέθηκε προς παραχώρηση.
• Τα ακίνητα Μπακλατζή, κατά πόσον έχουν αξιοποιηθεί και τι αντίτιμο προσφέρεται στο Ίδρυμα γι’ αυτά;
Τα αντικείμενα καλλιτεχνικής αλλά και ιστορικής αξίας που υπήρχαν σε πολλά από αυτά τα ακίνητα που κατέληξαν;  Έχουν εκτεθεί σε κάποια συλλογή, σε κάποιο μουσείο; Που βρίσκονται και σε τι κατάσταση είναι; Συντηρούνται; Φυλάσσονται;

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ
Αυτά, ενδεικτικά, κ. Πρύτανη. Μέχρι να ολοκληρωθεί η δημοσιογραφική έρευνα των “Χ.ν.” που βρίσκεται σε εξέλιξη. Γιατί μέσα από αυτήν θα μάθουμε όλη την αλήθεια, να είστε βέβαιος γι’ αυτό.
Για έναν και μοναδικό λόγο: Γιατί αυτή η εφημερίδα και οι άνθρωποί της, δεν έχουν κανένα λόγο να ψεύδονται.
Δεν έχουν ούτε πάρε – δώσε με κτηματομεσιτικά συμφέροντα, δεν συνομιλούν με πολιτικά συμφέροντα και πρωτίστως δεν εκβιάζονται και δεν κάμπτονται από μικροπολιτικά παιχνίδια και τεχνάσματα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. εμεις οι ‘λιγοι’ και οι ‘ιδεοληπτικοι’… τι εχει κανει ο κυρ πρυτανης τοσα χρονια για τη στεγαση των φοιτητων απο το 2013; ερχονται τα παιδια απο ολη τη χωρα και δεν εχουν που να μεινουν. Τοσα χρονια ακουω για προτασεις επι προτασεων για το παλιο ψυχιατρειο, για το παλιο ΙΚΑ, για τη ροζα νερα… ΤΟΟΟΟΟΟΟΣΑΑΑΑ χρονια ΤΙΠΟΤΑ και θα μας πει και ‘ιδεοληπτικους’ ο φιλος… Αληθεια, με το κολυμβητηριο τελικα που ελεγε οταν επιασε δουλεια σαν πρυτανης στα χανια οτι ηθελε να το φτιαξει να το προστατεψει και να το χρησιμοποιει το πολυτεχνειο και η τοπικη κοινωνια, τι εγινε; μεγ-αλλα λογια ν’ αγαπιωμαστε…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα