Μουσείο Τυπογραφείας

Επιστρέφεται στον Δήμο ακίνητο της “Ολυμπιακής”

Στην κυριότητα του Δήμου Χανίων επιστρέφουν με δικαστική απόφαση 41 στρ. από το οικόπεδο συνολικής έκτασης 59 στρ. όπου λειτουργούσε το Κέντρο Εξομοιωτών Πτήσεων της “Ολυμπιακής Αεροπορίας” (Ο.Α.) στον Μουζουρά Ακρωτηρίου.
H παραπάνω εξέλιξη ήρθε έπειτα από την απόφαση του Εφετείου Χανίων, η οποία δικαιώνει τον Δήμο Χανίων έναντι του εκκαθαριστή της «Ο.Α.» και με βάση την οποία ανακαλείται η δωρεά που είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 από την τότε Κοινότητα Μουζουρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” η απόφαση του Εφετείου εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο και πλέον η υπόθεση του οικοπέδου μπαίνει σε νέα φάση.

ΔΩΡΕΑ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ
Να υπενθυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είχε παραχωρηθεί στην «Ο.Α.» με συμβόλαιο πώλησης και δωρεάς ακινήτου από την πρώην Κοινότητα Μουζουρά τον Απρίλιο του 1992. Η έκταση του συνολικού ακινήτου είναι 59 στρ. εκ των οποίων το 69% (40,8 στρ.) παραχωρήθηκε εξ αδιαιρέτου ως δωρεά και το 31% (18,3 στρ.) το είχε αγοράσει η «Ο.Α.».
Στο συμβόλαιο που είχε συναφθεί αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, ότι η δωρεά έγινε για τη δημιουργία από την «Ο.Α.» αποκλειστικά κέντρου εξομοιωτών πτήσεως, ενώ σε περίπτωση που αλλάξει η χρήση του παραχωρούμενου μέσω δωρεάς ποσοστού (69%) ή διακοπεί η λειτουργία του εκπαιδευτικού κέντρου η Κοινότητα Μουζουρά δικαιούται να ανακαλέσει τη δωρεά εντός χρονικού διαστήματος 2 ετών.
Σημειώνονταν ακόμα πως σε περίπτωση που αλλάξει η χρήση ή διακοπή η λειτουργία του Κέντρου η «Ο.Α.» δικαιούνται να κρατήσει στην πλήρη και αποκλειστική κυριότητα και κατοχή της ένα τμήμα της όλης έκτασης που αντιστοιχεί στο αγορασμένο από αυτή ποσοστό 31% (18,5 στρ.) υπό τον όρο ότι θα περιληφθούν στο τμήμα αυτό όσα κτίρια και εγκαταστάσεις θα έχει μέχρι τότε κατασκευάσει.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΧΡΟΝΩΝ
Ωστόσο, αν και στο συμβόλαιο – παραχωρητήριο τα πράγματα περιγράφονταν αρκετά ξεκάθαρα στην πράξη αποδείχθηκαν πολύ πιο σύνθετα. Το 2009 η «Ο.Α.» μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης με εκκαθαριστή την «Εθνική Κεφαλαίου – Διαχειρίσεων Ενεργητικού και Παθητικού Α.Ε.» (που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα) και συγχρόνως σταμάτησε η λειτουργία του εκπαιδευτικού κέντρου. Κι ενώ θα περίμενε κανείς τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους -καθώς στο παραχωρητήριο αναφέρονταν ότι εφόσον πάψει να λειτουργεί το εκπαιδευτήριο μπορεί να ανακληθεί η δωρεά μέσα στα επόμενα 2 χρόνια- η τροπή ήταν τελείως διαφορετική από την αναμενόμενη. Τα χρόνια που ακολούθησαν η «Εθνική Κεφαλαίου» επιχείρησε τουλάχιστον 4 φορές να βγάλει στο «σφυρί» το ακίνητο μέσω δημοπρασιών, με ποσά εγγύησης αρχικά 500.000 ευρώ και μετέπειτα 350.000 ευρώ.
Ωστόσο, αφενός η έλλειψη ενδιαφερομένων αγοραστών και αφετέρου η ανακίνηση του θέματος από πολίτες που είδαν τις ανακοινώσεις εκποίησης στα «Χ.ν.», έδωσε τη δυνατότητα στον καλλικρατικό Δήμο Χανίων -έστω και αργοπορημένα- να κινηθεί νομικά. Στη συνεδρίαση της 23ς Ιουνίου 2013, επί δημαρχίας Μανώλη Σκουλάκη, αποφάσισε ομόφωνα την ανάκληση της δωρεάς του 69%. Στη συνέχεια το οικόπεδο μετεγγράφηκε στο Υποθηκοφυλάκειο και η «Εθνική Κεφαλαίου» έκανε αγωγή κατά του Δήμου. Η υπόθεση οδηγήθηκε στα Δικαστήρια, όμως, τόσο στο Πρωτοδικείο όσο και στο Εφετείο δικαιώθηκε ο Δήμος Χανίων που έθετε θέμα ανάκλησης της δωρεάς.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η σημερινή Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει την προσπάθεια για την κατοχύρωση και αξιοποίηση του ακινήτου καθώς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα της δικαιοδοσίας επί του κτιριακού συγκροτήματος της παλιάς «Ο.Α.» που εκτείνεται σε 4 επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 7 στρ. και ενός φυλακίου 22,71τμ.
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πια για άλλα ρημαγμένα και εγκαταλελειμμένα δημόσια ακίνητα στα Χανιά.

Σημαντική εξέλιξη
Ο πρώην δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ο οποίος χειρίστηκε ως επικεφαλής του Δήμου την υπόθεση τα προηγούμενα χρόνια, μιλώντας στα «Χ.ν.», έκανε λόγο για μια σημαντική, θετική εξέλιξη και μια προσωπική δικαίωση. «Η πρώτη φορά που είδα το θέμα ήταν όταν είχαν έρθει οι εκκαθαριστές από την Τράπεζα και ζητούσαν έναντι πινακίου φακής να τους δώσω και το υπόλοιπο οικόπεδο. Τους είπα τότε ότι εμείς δεν χαρίζουμε την περιουσία του Δήμου», τόνισε.
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι η αίσθηση που υπήρχε εκείνη την εποχή ήταν ότι επρόκειτο για μια «χαμένη» για τον Δήμου υπόθεση, ωστόσο, ο ίδιος επέμεινε στην άσκηση όλων των ένδικων μέσων. Πλέον, η εκτίμηση του είναι ότι το θέμα του κτιριακού συγκροτήματος αποτελεί το νέο «στοίχημα».
Καταλήγοντας αποκάλυψε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να επιτευχθεί η πολιτική συμφωνία για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Κι αυτό γιατί είχε προταθεί ως αντάλλαγμα στο Υπουργείο Άμυνας για την παραχώρηση καθώς η αξία του είχε εκτιμηθεί λίγο πάνω από το οικόπεδο του στρατοπέδου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.