Μουσείο Τυπογραφείας

Επίσκεψη στον Iλιγγα και στα Γλυκά Νερά

Στη νοτιοδυτική απόρημνη ακτογραμμή του νομού Χανίων και σε μικρή απόσταση από τη Χώρα Σφακίων, πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου, μεταξύ άλλων πανέμορφων περιοχών με ιστορία και θρύλους, συμπεριλαμβάνονται οι παραλίες του “Iλιγγα” και λίγο πιο πέρα τα “Γλυκά Νερά”.

Και οι δύο παραλίες είναι όμορφες και επισκέψιμες, αλλά στην πρώτη μπορούν όποιοι θέλουν να μεταβούν με αυτοκίνητο σταθμεύοντας εκατό μέτρα πριν από τη θάλασσα. Το μήκος της παραλίας του “Iλιγγα” είναι περίπου 250 μέτρα με βότσαλο και άμμο, ενώ υπάρχουν ομπρέλες και καθίσματα για εξυπηρέτηση των λουομένων. Στην ανατολική άκρη της υπάρχει ένα μεγάλο σπήλαιο με τη δική του ιστορία στο μακρινό παρελθόν.
Στην επόμενη που είναι τα “Γλυκά Νερά” υπάρχει ένα μονοπάτι το οποίο έχει τον χαρακτηρισμό Ε4 και ανήκει στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών μονοπατιών, αλλά χρειάζονται επεμβάσεις συντήρησης και πληροφόρησης κατά τη διαδρομή του ενός χιλιομέτρου. Το μονοπάτι αυτό αρχίζει από μια στροφή του κεντρικού δρόμου 3 χιλιόμετρα από τη Χώρα Σφακίων για την Ανώπολη όπου μπορεί κάποιος να σταθμεύσει το μεταφορικό του μέσον για να αρχίσει προσεκτικά την κατηφορική διαδρομή μέχρι την παραλία φορώντας απαραίτητα κατάλληλη υπόδηση. Τα “Γλυκά Νερά” σε ευθεία γραμμή από τη Χώρα Σφακίων απέχουν περίπου 1,4 ναυτικά μίλια και οι επισκέπτες που προτιμούν τη θαλάσσια διαδρομή εξυπηρετούνται με μικρά ιδιωτικά σκάφη (ταξί).
Η παραλία με βότσαλο, έχει περίπου 400 μέτρα μήκος, διαθέτει ομπρέλες και καθίσματα καθώς επίσης και μία πολύ εξυπηρετική ταβέρνα και συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ομορφότερων παραλιών της νότιας Κρήτης. Η ονομασία της “Γλυκά Νερά” χαρακτηρίζεται έτσι λόγω της ύπαρξης πολλών υπογείων πηγών με γλυκό νερό μέσα και έξω από τη θάλασσα. Στις χρονιές που οι βροχοπτώσεις είναι πολλές το νερό είναι γλυκό ακόμα και εκεί που σκάει το κύμα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.