Μουσείο Τυπογραφείας

Επισκέψεις και συναντήσεις Π. Πολάκη στα Χανιά

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου ο τ. Αν. Υπουργός Υγείας και Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, συνοδευόμενος από την τ. Βουλευτή Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, τον υποψήφιο Βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 Μιχάλη Χαιρετάκη και συνεργάτες του, πραγματοποίησε μια σειρά επισκέψεων και συναντήσεων στο πλαίσιο των επαφών του για την ανάδειξη των προβλημάτων φορέων, συλλογικοτήτων και τοπικών κοινωνιών του Νομού Χανίων, αλλά και την επιθεώρηση έργων που χρηματοδοτήθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Στις μία (13.00) το μεσημέρι ο Παύλος Πολάκης βρέθηκε στον Δήμο Κανδάνου – Σελίνου και συγκεκριμένα στο Δημαρχείο στην Παλαιόχωρα, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Περάκη, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Μιχάλη Μπικάκη, Γιώργο Βακάκη και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κας Σταματίας Βλησίδη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην συνάντηση τέθηκαν από τον Δήμαρχο τα προβλήματα του Δήμου με έμφαση στο πλήγμα που δέχεται στον τομέα του τουρισμού εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Ταυτόχρονα έθεσε το θέμα της ανάγκης περεταίρω χρηματοδότησης του Δήμου σε ετήσια βάση δεδομένου ότι έχουν μειωθεί τα έσοδα από τη μίσθωση κοινόχρηστων χώρων από τις επιχειρήσεις, αλλά και από την αδυναμία των δημοτών να καταβάλουν δημοτικά τέλη ύδρευσης κλπ. Ταυτόχρονα, ο Δήμος καλείται να καταβάλλει στην ΔΕΔΥΣΑ αναδρομική οφειλή ΦΠΑ από το 2015 για την διαχείριση των απορριμμάτων, ύψους 200.000 €. Έντονη ήταν και η διαμαρτυρία παρευρισκόμενων δημοτών για τις αποζημιώσεις που έλαβαν οι καλλιεργητές θερμοκηπιακών προϊόντων λόγω της καταστροφικής θεομηνίας του περασμένου χειμώνα, αλλά και των ελαιοπαραγωγών. Στην περίπτωση των ιδιοκτητών θερμοκηπίων, δόθηκε μια οριζόντια αποζημίωση με αποτέλεσμα να αποζημιωθούν το ίδιο αυτοί που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή με αυτούς που επλήγησαν ελάχιστα. Οι 32 καλλιεργητές που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή και αποζημιώθηκαν με 1.500 € είναι αδύνατον να ξαναστήσουν τα θερμοκήπια τους και βρίσκονται σε απόγνωση. Όσο για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τους ελαιοκαλλιεργητές, αυτές ήταν στα όρια του εμπαιγμού αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν το κόστος για την υποβολή της αίτησης στον ΕΛΓΑ υπερέβαινε το ποσόν που έλαβαν ως αποζημίωση.
Ο Παύλος Πολάκης διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι θα επανέλθει με νέα επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή προκειμένου να ζητηθούν εξηγήσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης γι’ αυτόν τον εμπαιγμό προς τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι εκτός της καταστροφής που υπέστησαν τον χειμώνα, πλήττονται τώρα και από την υγειονομική κρίση, λόγω της αυτονόητης δυσκολίας να διαθέσουν τα προϊόντα τους.
Στη συνέχεια ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη μαζί με τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους στο Πωλιουδοβάρδειο κτίριο που στεγάζει το διθέσιο Αγροτικό Ιατρείο, στο οποίο είναι σε εξέλιξη οι οικοδομικές εργασίες ανακαίνισης και δημιουργίας χώρων στέγασης των υπηρετούντων ιατρών. Ο Π. Πολάκης δέχτηκε για ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες του Δήμαρχου για την έγκριση επί θητείας του ως Αναπληρωτού Υπουργού Υγείας του ποσού των 300.000 € από το αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας για το συγκεκριμένο έργο. Ο Παύλος Πολάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι παρά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που καθυστέρησαν την ολοκλήρωση του έργου, τώρα βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης και σύντομα ο Δήμος θα έχει ένα κτίριο «κόσμημα» για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των δημοτών του σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.
Μετά το Πωλιουδοβάρδειο ο Παύλος Πολάκης επιθεώρησε τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή και συγκεκριμένα: οδικός άξονας Παλαιόχωρας – Κουντούρας (5.500.000 € από το Π.Δ.Ε. του Υπ. Υποδομών επί θητείας Χρ. Σπίρτζη), Βιολογικός Παλαιόχωρας (6.500.000 € από το ΠΕΠ Κρήτης, έργο που ξεμπλοκαρίστηκε με την καθοριστική αναγκαστική απαλλοτρίωση που επί σειρά ετών είχε μπλοκάρει το έργο), Βιολογικός Σούγιας (από το πρόγραμμα «Φιλόδημος»), έργα ανάπλασης στην Σούγια και έργα αποκατάστασης ζημιών από τις θεομηνίες του περασμένου χειμώνα στα όρια του Δήμου, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί με το ποσόν των 8.000.000 € από το σύνολο των 140.000.000 € που συνολικά έλαβε ο Νομός Χανίων.
Νωρίς το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Βουλευτής, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Αντ. Περάκη, συναντήθηκε στην Σούγια με τους αντιδημάρχους Γιάννη Γεντεκάκη και Νίκο Φιωτοδημητράκη, τον Πρόεδρο των Επαγγελματιών Σούγιας Γιώργο Πυροβολάκη και κατοίκους της περιοχής. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν και πάλι οι οδυνηρές επιπτώσεις για τον τουρισμό εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, καθώς και τοπικά προβλήματα σχετικά με την ύδρευση της περιοχής και την ανάγκη υλοποίησης έργων μικρής κλίμακας για την βελτίωση του λιμενοβραχίωνα. Από όλους εκφράστηκε η ικανοποίηση τους για τα έργα που υλοποιούνται και ευχαρίστησαν τον Παύλο Πολάκη για την συμβολή του στον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη στην περιοχή τους, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Το πρόγραμμα της ημέρας για τον Βουλευτή Χανίων συνεχίστηκε στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, όπου στις 9.00μμ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ε.Κ. Γιάννη Μανωλικάκη, τον Πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μανόλη Μπαμιάκη, τον Πρόεδρο του Σωματείου Επισιτισμού Σήφη Αποστολάκη και μέλη του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου.
Από όλους τους παρευρισκόμενους τονίστηκε η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει όλοι οι εργαζόμενοι στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό. Η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, είπαν, ήταν απολύτως ανεπαρκής, όχι μόνο γιατί τα ποσά που δόθηκαν ήταν ελάχιστα σε σχέση με την απώλεια των εισοδημάτων τους, αλλά και γιατί 4.000 Χανιώτες και Χανιώτισσες από τους εγγεγραμμένους που παρείχαν υπηρεσίες στον τουρισμό δεν έλαβαν ούτε Ευρώ, καθώς δεν είχαν συμπληρώσει τα μεροκάματα που αποτελούν προϋπόθεση για να μπορούν να παίρνουν επίδομα ανεργίας.
Ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι 1» όπως αυτό επικαιροποιήθηκε από το «Μένουμε Όρθιοι 2» και το οποίο αν είχε λάβει υπόψιν της η Κυβέρνηση θα αποσοβούσε σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές δυσκολίες και θα επέτρεπε σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη συγκυρία. Τάχθηκε στο πλευρό τους και τους κάλεσε σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, για οικονομικές παροχές που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειες τους.
Ο κύκλος των επαφών του Παύλου Πολάκη έκλεισε αργά το βράδυ με συνάντηση που είχε στα γραφεία της Αλβανικής Κοινότητας Χανίων. Συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Afrim Avdiaj και το υπόλοιπο Δ.Σ. Τα μέλη της Αλβανικής Κοινότητας αφού ευχαρίστησαν τον Βουλευτή για την έμπρακτη βοήθεια του στην επίλυση προβλημάτων που τους απασχολούν, του εξέθεσαν μια σειρά προβλημάτων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν καθώς και τις απόψεις τους σχετικά με τις παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στο Μεταναστευτικό. Από την πλευρά του ο Π. Πολάκης τους διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει τα δίκαια αιτήματα τους στο πλαίσιο των θεσμικού του ρόλου.

Το Γραφείο Τύπου

1 σχολιο

  • [Πρωτοπαπαδάκης ιωαννης] ~ ~ ~ Απάντηση

    η απαλλοτρίωση μιας έκτασης για ένα έργο δεν σημαίνει και εγκριση περιβαλλοντικών όρων του εργου

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.