Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επισημάνσεις για περιοχές του Αποκόρωνα

ΣΤΑ ΕΝΝΙΑ ΧΩΡΙΑ ΚΙΣΑΜΟΥ
Ανακαινίζεται το ιστορικό σχολείο του Αγίου Αθανασίου Καινούργιο θα γίνει και πάλι το ιστορικό σχολείο του Αγίου Αθανασίου στα Εννιά Χωριά έχοντας ολόγυρά του τα χωριά, Αερινό, Κεφάλι, Περβόλια, Παπαδιανά και Κούνενι. Οι εργασίες ανακαίνισής του άρχισαν από πέρυσι με πρωτοβουλία της Ενωσης Ιναχωριανών Αττικής “Παναγία η Χρυσοσκαλίτισσα” και προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό.

Αρωγοί αυτής της πρωτοβουλίας μέλη της Ενωσης με μπροστάρη τον πρόεδρό της κ. Γρηγόρη Βαϊδομαρκάκη, κατοίκους των χωριών και καταγόμενους από την περιοχή για να λειτουργήσει πλέον αυτό το κτήριο ως Πολιτιστικό Κέντρο. Η πλαγιά του βουνού, δίπλα από το μικρό εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου, είχε επιλεχθεί στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα, επί Κρητικής Πολιτείας, ως κατάλληλο μέρος για να χτισθεί ένα ανώτερο δημοτικό σχολείο. Την ιστορία του συγκεκριμένου σχολείου με τον… “Γολγοθά” που αντιμετώπισε ένας οραματιστής νέος πρωτοδιόριστος δάσκαλος, ο Παντελής Βαβουλές έχει δημοσιευθεί στα “Χ.Ν.” στις 5 Οκτωβρίου 2010.

ΣΤΑ ΠΛΕΜΕΝΙΑΝΑ
Καινούργιος έγινε ο βυζαντινός Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αποπερατώθηκαν πρόσφατα οι τεχνικές εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των τοιχογραφιών του παλαιού μικρού βυζαντινού εξωκκλησιού στα Πλεμενιανά Σελίνου, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού.   Για τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών του εξωκκλησιού που προκάλεσε ο φθοροποιός χρόνος, μίλησε στα “Χ.Ν.” η τέως επίτροπος της Ενορίας Πλεμενιανών κα Αντωνία Κωστάκη επισημαίνοντας.

«Μετά από μεγάλες προσπάθειες πολλών κατοίκων του χωριού και όχι μόνο έγινε πραγματικότητα η επιθυμία μας και σήμερα βλέπουμε το εξωκκλήσι μας να είναι καινούργιο. Ο πρωταρχικός ναός χρονολογείται τον 13ο αιώνα και έχει μορφή ανατολικής βασιλικής εκκλησίας και αποτελείται από μία μακρόστενη μονόχωρη κεραμοσκεπή αίθουσα που υποβαστάζεται από 4 σφενδόνια, ενώ 3 εσωτερικά πλευρικά αψιδωτά ανοίγονται στο πάχος της κάθε πλευράς». Η ίδια συνέχισε λέγοντας: «Στην επικάλυψη της αψίδας του ναού υπάρχει κεραμοπλαστική οδοντική προεξοχή που επεκτείνεται σε ολόκληρο το πλάτος του ανατολικού τοίχου.

Η εκκλησία, όμως, σύμφωνα με στοιχεία της 28ης Εφορείας Αρχαιοτήτων που εκτέλεσε με προσοχή τις εργασίες του εξωκκλησιού έχει επεκταθεί προς τα δυτικά μετά την κατεδάφιση του δυτικού τοίχου του αρχικού ναού. Η επέμβαση αυτή πρέπει να έγινε πριν από τον 19ο αιώνα» για να καταλήξει ότι «η ποιότητα του τοιχογραφικού διακόσμου που έγινε από δύο σπουδαίους αγιογράφους της εποχής εκείνης κατατάσσει τον ναό μεταξύ των πιο σημαντικών Μνημείων της Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα