Μουσείο Τυπογραφείας

Επισφαλείς ισορροπιστές

Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι η επιχείρηση αποδιοργάνωσης του ΚΙΝΑΛ για να το αιχμαλωτίσει πολιτικά. Αυτό δεν φαίνεται να επιτυγχάνει. Η προσπάθεια δημιουργίας “Γέφυρας” και ο προσεταιρισμός του Γ.Α.Π., ο οποίος είπε «όχι» σε πολιτική συναλλαγή, δεν φτούρισαν. Η αναδιοργάνωση της κεντροαριστεράς με τον τρόπο, που επιχειρείται, να “κουρσέψει” στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μάλλον το ΚΙΝΑΛ βοηθήθηκε παρά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η «απεύθυνση πλατιού καλέσματος», δεν βρήκε ανταπόκριση από στελέχη με “πολιτική προίκα”, πράγμα που «προβληματίζει τον ίδιο, αλλά και μέρος των συνεργατών του από τις προοδευτικές δυνάμεις, που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων η ισχυρή τάση των “53+», την οποίαν εκφράζει ο ΥΠ.ΟΙΚ. κ. Τσακαλώτος.
Στόχος του κ. Τσίπρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σταδιακά σε ένα κόμμα νέου τύπου, κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις προς πάσαν κατεύθυνσιν, χωρίς να απωλέσει την αριστερή του φυσιογνωμία. Αυτό φάνηκε απ’ τον τελευταίο ανασχηματισμό με Πασοκογενή άτομα, όπως οι κ. Μωραϊτης και Τόλκας, που δείχνουν συγγενικά πλησιέστερα προς την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ παρά του ΠΑΣΟΚ. Ομως σφοδροί επικριτές είναι οι “53+” που βλέπουν ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η προσχώρηση των δύο θεωρήθηκε συναλλαγή και προκάλεσε συσπείρωση στελεχών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Εκτός αυτών επικρίνουν αυτή την κίνηση του Τσίπρα και οι 100 της “Γέφυρας”, διότι η υπουργοποίηση υπονόμευσε τις προσπάθειές τους και περιόρισε την πολιτική τους εμβέλεια. Θεωρούν, ότι οι δύο νέοι υφυπουργοί, που με τόση προθυμία μπαίνουν στο παιχνίδι του ανοίγματος, δεν παρέχουν εγγυήσεις τις οποίες μπορεί να εμπιστευθεί κανείς για την εξασφάλιση του προσδοκουμένου αποτελέσματος, να στηθεί προοδευτικό μέτωπο.
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος «αποτελεί την επιτομή του λαϊκισμού και τον κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο του συστημικού κόμματος», κατά την άποψη της κας Α. Διαμαντοπούλου (συνέντευξη Π.Θ. 3/3/19), με τους “γεφυροποιούς”, έδωσε φιλί ζωής στην κα Γεννηματά, να πετύχει στις Ευρωεκλογές περισσότερα, απ’ όσα ελπίζει το Μαξίμου, για την επικράτηση της Κεντροαριστεράς. Και τούτο ένεκα του κακόγουστου παζαριού, που έκανε διαπραγματευόμενος με προοδευτικούς του αντιδεξιού χώρου.
Οι ισορροπίες με τους “53+” μπορεί να γίνουν επισφαλείς, τώρα με τη σύνθεση του ψηφοδελτίου των Ευρωεκλογών. Εσωκομματικές εκρήξεις δεν αποκλείονται, παρά τη σιωπηρή συμφωνία στη Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποίαν αποφασίστηκε η συγκρότηση άτυπης Εκλογικής Επιτροπής, να συμπεριλάβει υποψηφίους για την Ευρωβουλή, που να εκφράζουν όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.