Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Επίκειται συμφωνία

Τη διαπίστωση ότι «στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group υπήρξαν πολύ σημαντικά βήματα που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία» έκανε η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης που συνεδρίασε χθες βράδυ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών αρχίζει σήμερα και σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, «στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στον Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του Brussels Group. Επισημαίνουν επίσης ότι η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα και υπογραμμίζουν ότι ένα σημαντικό βήμα, θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του Brussels Group την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων, ωστόσο, στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές που προέρχονται από τους θεσμούς, το ασφαλιστικό συζητήθηκε την Παρασκευή και δεν επετεύχθη ιδιαίτερη πρόοδος, ενώ για την αγορά εργασίας η δυσκολία έγκειται στο ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στην επιδίωξή της να καταργήσει διάφορες μεταρρυθμίσεις που είχαν περάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με εποικοδομητικό πνεύμα.
«Οι συνομιλίες στην ανανεωμένη Ομάδα των Βρυξελλών είναι εποικοδομητικές» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η διαδικασία, «με σαφή χρονοδιαγράμματα, πιο δομημένες συνομιλίες και με τη συμμετοχή περισσότερων εμπειρογνωμόνων με περισσότερες λεπτομέρειες».
H Ελλάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συνεχίσουν τις «ενθαρρυντικές» διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων τις οποίες θα εφαρμόσει η Αθήνα, ανέφεραν χθες δύο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Είναι ένα καλό σημάδι», οι συζητήσεις «είναι εποικοδομητικές, θα τολμούσα ακόμα και να πω (ότι είναι) ενθαρρυντικές» τόνισε μία από τις πηγές.
«Επί ορισμένων ζητημάτων βλέπουμε μία σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος» προσέθεσε η ίδια πηγή.
«Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες» είπε η πηγή.
Και η δεύτερη πηγή της Ε.Ε. επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί «μία σύγκλιση επί ορισμένων θεμάτων».
Όμως «χρειάζεται επιπλέον δουλειά σε άλλα θέματα» προσέθεσε η ίδια πηγή.

«ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΑΝΕΙΟ»
«Η Ελλάδα μπορεί και χωρίς νέο δάνειο υπό την προϋπόθεση να γίνει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της» επισημαίνει από την πλευρά του σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ
«Σχεδόν μάταιο» χαρακτήρισε χθες το ενδεχόμενο συμφωνίας σε επίπεδο τεχνοκρατών ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. «Εδώ που έχουμε φθάσει, απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Απαιτείται πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό» ανέφερε χαρακτηριστικά στον 9,84.
«Ματαιοπονούμε, θα έλεγε κανείς, το να καθόμαστε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με ένα χαρτί και ένα μολύβι και να συζητάμε πάνω από συγκεκριμένες προτάσεις… Αυτό το οποίο απαιτείται σήμερα είναι να υπάρξουν πολιτικές προσεγγίσεις εκατέρωθεν. Αν, δηλαδή, οι δανειστές μας θέλουν να υπάρξει μία λύση, η οποία δεν θα είναι ένας επώδυνος και ταπεινωτικός συμβιβασμός για την Ελλάδα -που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός- ή όχι. Αυτό είναι το ερώτημα…» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.
«Υπάρχει μία παράλογη εμμονή στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ζητήματα που -όπως καταλαβαίνουν όλοι- δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Δεν επηρεάζουν την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της» τόνισε.
Ερωτηθείς σχετικά, επιβεβαίωσε ότι ΔΝΤ και δανειστές θέτουν θέμα ομαδικών απολύσεων, ζητούν να μην προχωρήσει η ρύθμιση για τη 13η σύνταξη και τον κατώτατο μισθό, ενώ επιθυμούν περικοπή συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών.
«Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, για να υπάρχει αυτή η αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Δεν μας επιτρέπεται, νομίζω, να κάνουμε διαφορετικά… Οι κόκκινες γραμμές είναι κόκκινες, για να υπάρχουν. Αν είναι συνεχώς να τις πηγαίνουμε πιο πίσω ή να αλυσοδεθούμε με αυτές, τότε παύουν να είναι κόκκινες γραμμές. Είναι το μίνιμουμ, το αυτονόητο, αυτό που σηματοδοτεί τη διαφορετικότητα της παρούσας κυβέρνησης από τις προηγούμενες, τις μνημονιακές» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.
«Επιβάλλεται πλέον η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, να πάρει την κατάσταση στα χέρια της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, εκτιμώντας ότι ίσως θα έπρεπε να διακοπούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Brussels Group και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

«ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ»
«Δίνουμε ένα σκληρό αγώνα για να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία» επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο υπουργός Επικρατείας κάνει λόγο για «συστηματική προσπάθεια κάποιων να ακυρώσουν τα συμφωνημένα» και για «ανεντιμότητα ορισμένων δηλώσεων και δημοσιευμάτων που τις πολιτικές διαφωνίες τις παρουσιάζουν ως έλλειψη προετοιμασίας και σαφήνειας από την ελληνική κυβέρνηση» και σημειώνει πως «η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατόν μια αμοιβαία και επωφελή συμφωνία».
Μάλιστα, αναφέρει πως «αν οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί επικίνδυνα και η οικονομική και η γεωπολιτική αστάθεια διεθνώς». Ο κ. Φλαμπουράρης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος χωρίς όμως, όπως λέει, να το θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό και κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση πως άφησε άδεια ταμεία.
Όσον αφορά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Φλαμπουράρης τονίζει πως το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν είναι 100 ημερών αλλά τετραετίας και επισημαίνει πως η κυβέρνηση ήδη άρχισε να το εφαρμόζει από τον πρώτο μήνα.
Ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει, επίσης, πως η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει το e-mail Χαρδούβελη, τονίζοντας πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στον αντίποδα των καταστροφικών μνημονίων.
Απαισιόδοξος όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μεγάλη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Στόχος του Eurogroup είναι «η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη» και η Αθήνα, η οποία έχει πραγματοποιήσει μία «τεράστια προσπάθεια», θα πρέπει να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε χθες  ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.
«Κανένας δεν εύχεται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανονισμοί», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais.
«Αυτό περιλαμβάνει μία λίστα από μεταρρυθμίσεις τις οποίες είμαστε έτοιμοι να αναλύσουμε με ευελιξία. Αλλά, ο στόχος του Eurogroup είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη», είπε ο ντε Γκίντος.
«Η Ελλάδα έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια, αλλά αυτό που απομένει να πραγματοποιήσει είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική οικονομία δεν είναι παραγωγική, δεν είναι ανταγωνιστική και δεν δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης, εξαιτίας των κινήτρων που υιοθετήθηκαν».
«Έχουμε χάσει υπερβολικά πολύ χρόνο, αλλά ελπίζω ότι αυτές τις ημέρες συντελέστηκε αξιοσημείωτη πρόοδος», πρόσθεσε ο ντε Γκίντος.

2Κίνδυνος για πιστωτικό γεγονός
«Αν δεν υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι, σε 15 ημέρες θα έχουμε πιστωτικό γεγονός» προειδοποίησε την Κυριακή μέσω του ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός.
Η βουλευτής του Ποταμιού, Χριστίνα Ταχιάου, σχολίασε: «Πάγωσα με το δεκαπενθήμερο για το πιστωτικό γεγονός του κ. Μανιού».
«Για την πληρωμή μισθών και συντάξεων και την πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων μας λείπουν 2 δισ. ευρώ ή θα βρεθούν από κάπου ή θα γίνει πιστωτικό γεγονός συμφωνώ με τον κ. Μανιό» δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Συμφωνία ζητούν οι τράπεζες
Την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέσα από μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, υπογραμμίζουν στην Καθημερινή της Κυριακής οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Η επίτευξη του εθνικού στόχου για συμφωνία με τους εταίρους μας και η επιβεβαίωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού μας θα συνδράμουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, θέτοντας τη χώρα σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης. Μια ειλικρινής μεταρρυθμιστική προσπάθεια, σε συνδυασμό με τη βούληση για απαρέγκλιτη τήρησή της, μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό πόλο επενδύσεων. O παράγων “χρόνος” έχει τεράστια σημασία και θα ήταν κρίμα η Ελλάδα να μην εκμεταλλευθεί το ιδιαίτερα θετικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο είναι αποτέλεσμα της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της σημαντικής πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Παρότι η οικονομία και η κοινωνία έχουν εξαντληθεί από τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, οι επιχειρήσεις είναι πλέον έτοιμες να συμμετέχουν ενεργά σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν και την απασχόληση και η παροχή πίστωσης θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης».
Ο Δημήτριος Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος Alpha Bank, υπογραμμίζει: «Η απομάκρυνση της αβεβαιότητος αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα αλλά ευρύτερα για την ελληνική οικονομία, που χαρακτηρίζεται από μια έμφυτη δυναμική. Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω μιας νέας εθνικά επωφελούς συμφωνίας, θα απελευθερώσει την ισχυρή δυναμική της οικονομίας μας και θα τη θέσει σε τροχιά αναπτύξεως η οποία θα είναι και βιώσιμη και μακράς διάρκειας. Το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον (η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η πτώση των τιμών πετρελαίου, η αποδυνάμωση του ευρώ, τα διάφορα ευρωπαϊκά πακέτα ενισχύσεως των χωρών-μελών κ.ά.) ευνοούν την ταχεία επάνοδο της χώρας και της οικονομίας σε ανοδική τροχιά».
Ο Άνθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Τράπεζας Πειραιώς, σημειώνει: «Βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας μας είναι να σπάσει ο κύκλος της υποχρηματοδότησης και της αποεπένδυσης. Χωρίς επενδύσεις δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την προσαρμογή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και να δώσουμε απάντηση στα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα που συσσώρευσε η παρατεταμένη ύφεση, δημιουργώντας προοπτική και ελπίδα ανάκαμψης. Η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων και η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης του Δημοσίου θα οδηγούσαν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας και των τραπεζών, αποκαθιστώντας τη χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές με όρους ανταγωνιστικούς, προς όφελος τελικά της πραγματικής οικονομίας. Όμως, η βελτίωση των όρων χρηματοδότησης της οικονομίας δεν αρκεί. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό πρόσημο σε κρίσιμους τομείς, όπως το φορολογικό σύστημα, η Δικαιοσύνη κ.ά.».
Ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank, τονίζει: «Η χώρα μας βιώνει συνθήκες παρατεταμένης πιστωτικής πίεσης και αβεβαιότητας που σταδιακά διαβρώνουν την πραγματική οικονομία. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο. Είναι άμεση η ανάγκη για ρεαλιστική συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους, που θα πρέπει να υιοθετηθεί από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος, όπως σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο, που σήμερα αφήνουν πίσω τους το τέλμα της κρίσης και διαμορφώνουν ένα πιο αισιόδοξο αύριο. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη, η οποία προϋποθέτει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής, εξωστρέφεια και προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων. Οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Προϋπόθεσή της είναι μια ταχεία συμφωνία μακράς πνοής που θα απομακρύνει οριστικά κάθε αμφισβήτηση της συμμετοχής μας στην ευρωζώνη».

Κυβερνητική στήριξη στον Βαρουφάκη
«Ουδέποτε ετέθη θέμα παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αμέσως μετά την επιστροφή του από το Eurogroup στη Ρίγα» δηλώνει το ΥΠ.ΟΙΚ.
«Για μια ακόμη φορά μεταδίδονται και δημοσιεύονται ανακρίβειες που στόχο έχουν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση και να εισάγουν ρήγματα στο εσωτερικό της, σε μία κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης» προσθέτει η ανακοίνωση.
Σε δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιαζόταν διατεθειμένος να διευκολύνει τον πρωθυπουργό με κάθε τρόπο, ακόμα και με την παραίτησή του, λίγες ώρες μετά το Eurogroup της Λετονίας.
Όπως γράφει η εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου προκείμενου να τον ενημερώσει, αλλά και να τον διευκολύνει με κάθε τρόπο στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα