Μουσείο Τυπογραφείας

Επίκαιρα διδάγματα από τη ζωή και το έργο του Ειρηναίου Γαλανάκη

» Επισημάνσεις σε συζήτηση για την “Επανάσταση των Συνειδήσεων”

Επίκαιρα παραμένουν τα διδάγματα από τη ζωή και το έργο του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, όπως επισημάνθηκε κατά την συζήτηση για το βιβλίο “Επανάσταση των Συνειδήσεων”, που διοργάνωσαν χθες βράδυ οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς στον πολυχώρο Ραδάμανθυς.

  • Από δεξιά δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο Παντελής Κατάκης, ο Σήφης Μιχελογιάννης
και ο Αντώνης Σχετάκης.
  • Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε και ο δάσκαλος - λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης με σχολιασμό των κειμένων του βιβλίου.
  • Εκ μέρους της οικογένειας Γαλανάκη ο ανιψιός του Μιχάλης Γαλανάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες της οικογένειας  για την διοργάνωση
της εκδήλωσης.
  • Τη συζήτηση συντόνισε ο Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος
των “Εκδόσεων Ραδάμανθυς”.

Το βιβλίο περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη.
Για το βιβλίο και το έργο του μίλησαν οι Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Παντελής Κατάκης, υπεύθυνος της Ενωση Προβολής Εργου Ειρηναίου Γαλανάκη, Σήφης Μιχελογιάννης, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Αντώνης Σχετάκης, συγγραφέας, τέως δήμαρχος Κισσάμου. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο δάσκαλος – λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης με σχολιασμό των κειμένων του βιβλίου.
Την συζήτηση συντόνισε ο Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, λέγοντας, μεταξύ άλλων ότι «μετά από την περυσινή παρουσίαση του βιβλίου επιστρέψαμε συζητώντας για τις πράξεις του Ειρηναίου με ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα του και πως αυτό το σημαντικό έργο εμπνέει σήμερα αλλά και παραμένει επίκαιρο. Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε σελίδα του βιβλίου του είναι τόσο σπουδαία και νομίζεις ότι έχει γραφεί… χθες”.
Εκ μέρους της οικογένειας Γαλανάκη ο ανιψιός του Μιχάλης Γαλανάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες της οικογένειας για την διοργάνωση της εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας πως : «Ο Ειρηναίος είχε προβλέψει την πολύπλευρη κρίση και ήθελε να σπείρει πνευματικά αντισώματα – όπως σημειώνει ο παλιός συνεργάτης του κοινωνιολόγος Ηλίας Φιλιππίδης. Έτσι κατά τον εορτασμό της Πεντηκοστής του 1982 ως μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, κήρυξε την Επανάσταση των συνειδήσεων ως μία προσπάθεια πνευματικής αφύπνισης και δημιουργίας δράσης και συνεργασίας η οποία θα συσπειρώσει και θα ενώσει Λαό, Κλήρο και Επισήμους».
«Το βιβλίο απαντά στο ερώτημα γιατί χρειάζεται μία επανάσταση των συνειδήσεων», επισήμανε ο κ. Κων. Ζορμπάς προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «αυτή ήταν η αγωνία του μακαριστού Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη και προσπάθησε μέσα από τα κείμενα του, κυρίως δε μέσα από τα έργα του να δείξει ότι μία επανάσταση είναι δυνατή όταν υπάρχει βίωμα εκκλησιαστικό, όταν υπάρχει συλλογικότητα και κοινωνική συνοχή και όταν μπορούν να συνεργαστούν όλες οι δυνάμεις του τόπου».
Ο κ. Παντελής Κατάκης δήλωσε ότι « μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες που άφησε ο μακαριστός Ειρηναίος είναι η επανάσταση των συνειδήσεων δηλαδή μία αφύπνιση του ίδιου του ανθρώπου για ένα καλύτερο μέλλον και ένα καλύτερο μέλλον δεν θα ήταν άλλο από το να στοχαστεί ότι θα πρέπει να γίνει εκ βάθους μια αλλαγή του ίδιου του ανθρώπου σ’ έναν καινούργιο κόσμο».
«Ο Ειρηναίος Γαλανάκης συνάντησε τον Θεό πριν ιερωθεί» τόνισε ο πρώην βουλευτής κ. Σήφης Μιχελογιάννης, προσθέτοντας πως: «συνάντησε την ποίηση της θρησκείας στη διάρκεια της θητείας του συνταυτιστήκαν τα έργα του με τα λόγια του. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος σήκωσε το τσιμέντο στον ώμο, έσυρε το καρότσι με την λάσπη για να γίνουν αυτά τα περίφημα Ιδρύματα. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος ενώ αρνήθηκε τις χαρές του κόσμου έζησε με τον κόσμο πλάι στον κόσμο υπηρετώντας τον Θεό και τον άνθρωπο».
Από την πλευρά του ο τέως δήμαρχος Κισάμου κ. Αντώνης Σχετάκης τόνισε πως «είχα την τύχη να είμαι στενός του συνεργάτης πολλά χρόνια και ένα βασικό στέλεχος στη Επιτροπή αγώνα για την επιστροφή του από τη Γερμανία στην μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Αυτές τις εμπειρίες μας συζητάμε».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό που συγκίνησε τους παρευρισκόμενους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.