Μουσείο Τυπογραφείας

Επιφάνεια Μέρα…

Καθαγιασμός… Η θρησκευτική Συνειδηση “εγρήγορη” απογειώνεται ανήμερα των Θεοφανείων!
Σήμερα…
Εξ Υδατος…, ο λόγος, και δι’ Υδατος και εις Υδωρ μεταβαίνων, ωραίος και αισθηματικός, την αξία του αποδίδων, πιστεύω, τουλάχιστον.
Το Νερό!.. Το ιερό, το ιαματικό, το καθαρτήριο, το ζωογόνο, το ρέον, το αρτεσιανό, το μυστηριακόν, το αναβλύζον, το νήνεμο, το Αθάνατο, το ΠΟΣΙΜΟΝ!
Το 4ο στοιχείο κατά τον Αριστοτέλη, το 2ο πάντως τη τάξει ζωής, μετά το Οξυγόνο!
Το Νερό! Ολο! Τα ύδατα!
Σήμερα…
Η ρίψη του Σταυρού στο βάθος τους… Θάλασσες, ποτάμια, λίμνες, λιμνοθάλασσες πηγές…
Εκεί, το Ιερό εκτόπισμα του Σταυρού, θα υψωθεί στο άξιο χέρι του βουτηχτή, δηλώνοντας με “στεντόρεια σιωπή” τον Συμβολισμό… Σταυρός έστιν, ο ίδιος ο Ιησούς…
Σήμερα
Η Βάφτιση του Σωτήρα.
Ο Ιησούς εβαπτίσθη από τον μείζονα Αγιο των Αγίων! Εθεκεν ο Ιωάννης την χείρα Του, όχι δίχως δέος, φόβο, σεβασμό, συστολή και ταπεινότητα, στην Κεφαλή Του.
Εγώ, εγώ Κύριε και Θεέ μου, να Σε βαφτίσω;
Ομως ο Χριστός “απηλοήθηκε” στον Ιωάννη! Εδωσε εντολή στον Πρόδρομο να βαφτίσει Θεού παιδί!! Το Νερό, στη Θρησκευτική εμβληματικότητα…
Ο Ιησούς περιπατεί επί του ύδατος! Ο Ιησούς, χωρίζει τη θάλασσα, να διαβεί ο άνθρωπος προς το φως και τη Σωτηρία, εναγώνιος οδοιπόρος…
Ο Ιησούς μετατρέπει το ύδωρ κατά το “θαυματοποιόν δοκούν”!
Η Λαογραφία μας προτρέπει…
Τον Λαό, να σπεύσει την “Επιφάνεια Ημέρα” στις όχθες, να λάβει το αγίασμα, για πόσιμο, για ράντισμα, για πλύσιμο…
Στάλες στο σώμα, στον χώρο, στο ζώο, στα εργαλεία ακόμη της αγροτιάς, της τέχνης και στο εικονοστάσι του Ιορδάνη το νερό, με τις αγιογραφίες του Χριστιανισμού…
Στην Ποίηση… Κατσαρός, Σπανουδάκης, Ελευθερίου υμνούν το νερό του Ιορδάνη θέσιν έχον περίοπτη στα Ιερά και τιμαλφή και προσευχητικά κειμήλια. Το Νερό… Με το Σώμα του Μεσσία φωτιζόμενον, φέγγουν τα Σεμνότατα, πλην Λαμπρυνότερα εόρτια της Ορθοδοξίας!… Τη Βάφτιση του Υιού του Θεού!
…Ω! Τι ωραίο!… Ενα, ένα κάτασπρο περιστέρι στο σύρμα! Το βλέπω από το παράθυρό μου… Ως φαίνεται, ήρθε από την “Ενδοξη Ωρα” των Θεϊκών Επιφανείων!
Αφού εβεβαίωσεν του Λόγου το Ασφαλές!
Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.