Μουσείο Τυπογραφείας

Επενδύσεις για 30 «έξυπνα» εργοστάσια

4o-sunedrio-texnologias-tis-n-texniti-noimosuni-vs-anthropini-sofrosuniΟι νέες τεχνολογίες και τα δίκτυα νέας γενιάς, η εισαγωγή τεχνητής νοημοσύνης σε ένα μεγάλο πλέγμα δραστηριοτήτων και η ασφάλεια των δεδομένων απασχόλησαν το 4ο συνέδριο τεχνολογίας που διοργάνωσε η «Ναυτεμπορική». Σε δράση με στόχο 30 αυτοματοποιημένες βιομηχανίες αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Ειδικότερα, στο συνέδριο με τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη vs Ανθρώπινη σωφροσύνη», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αναφέρθηκε σε κινήσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση από την αγορά, αλλά και την κοινωνία, των νέων τεχνολογιών και ειδικότερα στα δίκτυα νέας γενιάς, στις εφαρμογές για τη δημιουργία των πρώτων «έξυπνων» εργοστασίων, στην ψηφιακή γεωργία και στη δημιουργία κόμβων ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει είτε σε διεύρυνση των ανισοτήτων είτε σε ενίσχυση της δίκαιης ανάπτυξης, εκτιμώντας πως η έκβαση θα κριθεί από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές. Όπως διευκρίνισε, οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης -για την οποία είπε πως θα μετασχηματίσει τις ζωές μας συνολικά- εξαπλώνονται ταχύτητα με τη χρήση του διαδικτύου και οι κίνδυνοι είναι απρόβλεπτοι, άρα χρειάζεται συστηματική προσέγγιση.

Τόνισε ότι το 2007 τα κονδύλια για την έρευνα ήταν στο 0,67% και το 2017 έφτασαν το 1,14% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το «φράγμα» των 2 δισ. ευρώ. Αν και παραδέχθηκε πως τα κονδύλια αυτά δεν είναι αρκετά, χαρακτήρισε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση τη σταδιακή αύξησή τους, ενώ στάθηκε στην ανάγκη η πολιτεία να στηρίζει την έρευνα, βοηθώντας να αναπτυχθούν υπηρεσίες και προϊόντα.

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις απαραίτητες υποδομές, πάνω στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να λείπει από τον σχεδιασμό για 5G» εξήγησε, ενώ σημείωσε πως για να μπορεί η χώρα να παίξει έναν ξεχωριστό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να αναπτύξει τις υποδομές που προκύπτουν από την τέταρτη τεχνολογική επανάσταση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.