Μουσείο Τυπογραφείας

Επέλαση χιονιά στα ορεινά της Κρήτης – Η πρόγνωση από τον Μ. Λέκκα

omalos xionia χιονια ομαλοςΧιόνια σε ορεινές περιοχές της Κρήτης, από σήμερα μέχρι και το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να φέρει η νέα επιδείνωση του καιρού που άρχισε χθες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα. Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού οι χιονοπτώσεις, σε υψόμετρο κάτω των 1.000 μ., οι έντονες βροχοπτώσεις, οι θυελλώδεις άνεμοι έως και 9 Μποφόρ που πιθανόν να επηρεάσουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και η πτώση της θερμοκρασίας στους -0 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, την Τετάρτη, αναμένονται σε ολόκληρη την Κρήτη βροχές, κατά τόπους έντονες ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι της Τετάρτης, αρχικά σε υψόμετρο πάνω από τα 1.200 μέτρων αλλά με τάση να σημειωθούν και σε χαμηλότερο υψόμετρο τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, με βόρειο-ανατολικές διευθύνσεις και θα ενισχυθούν από την πλευρά του Ρεθύμνου και δυτικότερα, με τις δυτικές περιοχές των Χανίων να υπόκεινται στις μεγαλύτερες εντάσεις που θα φτάνουν στα 7-8 μποφόρ, τοπικά έως και 9 μποφόρ στις δυτικές περιοχές του Ν. Χανίων και στο δυτικό Κρητικό πέλαγος. Ο υψηλός κυματισμός θα επηρεάζει τις βόρειες παράκτιες περιοχές. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει με την ελάχιστη να κυμαίνεται στους 8-10 βαθμούς και την μέγιστη στους 14 βαθμούς Κελσίου.

Συνέχιση της κακοκαιρίας αναμένεται την Πέμπτη, με βροχές κατά τόπους έντονες και με πιθανότητα καταιγίδας.

Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ακόμη πιο χαμηλό υψόμετρο, περίπου στα 1.000 μέτρα, χωρίς να αποκλείεται ασθενέστερη χιονόπτωση και σε πιο χαμηλά υψόμετρα. Οι βόρειοι άνεμοι θα επεκταθούν σε ολόκληρη την Κρήτη, εντάσεως 7 και τοπικά 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο στις πεδινές περιοχές από 5-7 βαθμούς Κελσίου, στα ορεινά στους -0 βαθμούς, και ίσως χαμηλότερη.

Η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 10 βαθμούς Κελσίου. Λόγω των θυελλωδών ανέμων την Τετάρτη και  την Πέμπτη, όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κατά τόπους Λιμεναρχεία, γιατί πιθανόν να υπάρξει απαγόρευση απόπλου.

Την Παρασκευή, τα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν αλλά σημειώνοντας ύφεση. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα συνεχίσουν σε υψόμετρο πάνω από 1.200 μ. Οι βόρειοι άνεμοι εξασθενούν στα 6 Μποφόρ και τοπικά 7 Μποφόρ, στα πελάγη. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Το Σάββατο, λόγω ενός βόρειου ρεύματος, ενισχύονται οι βόρειοι άνεμοι 7-8 Μποφόρ ενώ προβλέπονται βροχές κατά τόπους έντονες με πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε υψόμετρο 1000 μέτρων και σταδικά σε χαμηλότερο υψόμετρο στα 800 μέτρα. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Την Κυριακή τα φαινόμενα περιορίζονται μόνο στα βόρεια ορεινά και στη συνέχεια θα υπάρξει ύφεση με σταδιακή βελτίωση του καιρού, από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Στο μεταξύ, η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Χανίων, με ανακοίνωσή της συνιστά στους πολίτες να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας κατά την διάρκεια των φαινομένων και ειδικότερα, όπως αναφέρει: Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

• Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

• Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει. • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

• Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

• Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

• Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

• Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

• Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα. • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

• Μην περνάτε δρόμους στα σημεία που τους διασχίζουν χείμαρροι κατά την διάρκεια του φαινομένου

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.