Μουσείο Τυπογραφείας

Έως 100 ευρώ το στρέμμα ανάλογα της ζημιάς η έκτακτη ενίσχυση ροδάκινων, 120 ευρώ σε νεκταρίνια

rodakino_2Από 50 ευρώ το στρέμμα (για τα μετρίως ζημιωθέντα επιτραπέζια ροδάκινα) έως και 120 ευρώ για τα σοβαρά ζημιωθέντα νεκταρίνια κυμαίνεται το ύψος της έκτακτης εθνικής ενίσχυσης (de minimis) που πρόκειται να καταβληθεί στους παραγωγούς μετά και την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (πιθανότερη ημερομηνία η Τρίτη 12 Φεβρουαρίου), για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τις άκαιρες βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού.

Αυτό αναφέρει η σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 315/2019) και αφορά το ύψος των de mininis ανά στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα συμπύρηνα και τα νεκταρίνια. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι παραγωγοί θα ενισχυθούν με:

– 100 ευρώ το στρέμμα για τα σοβαρά ζημιωθέντα επιτραπέζια ροδάκινα,

– με 50 ευρώ το στρέμμα για τα μετρίως ζημιωθέντα επιτραπέζια ροδάκινα,

– με 120 ευρώ το στρέμμα για τα σοβαρά ζημιωθέντα νεκταρίνια,

– με 60 ευρώ το στρέμμα για τα μετρίως ζημιωθέντα νεκταρίνια και

– με 50 ευρώ το στρέμμα για τα βιομηχανικά ροδάκινα.

Συνολικά το κονδύλι των de minimis φτάνει τα 13,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το agronews, δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ορίζονται οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας, Καβάλας και Φλώρινας, που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2018 και διατηρούν τουλάχιστον 0,1 εκτάρια (ha) ροδάκινων επιτραπέζιων ή/και βιομηχανικών ή/και νεκταρινιών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.