Μουσείο Τυπογραφείας

ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Εορτολόγιο 2019 Ιεράς Μονής Γουβερνέτου

Είναι αρκετά και αξιόλογα τα Ημερολόγια του 2019 που έλαβα με τον δικό τους παλμό και άρωμα.
Ομως, επειδή κρίνεται πολύ επίκαιρο, απολογητικό και ομολογιακό, αναφέρομαι σε εκείνο της γεραράς και υποδειγματικής Μονής, το κύτταρο του γνήσιου Μοναχισμού, της Μονής Γουβερνέτου. Ενας πνευματικός μελισσόκηπος που οσφραίνεσαι την πραγματική οσιακή Αδελφοσύνη. Πολλά τα έργα και μεγάλη η προσφορά της Μονής. Ζεις την “αγαλλίαση του σωτηρίου σου”.
Το Ημερολόγιο «αφιερώνεται στους Κρήτες Μακεδονομάχους και στους Ιερολοχίτες Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Χανίων», από το οποίο απεφοίτησε και η ψυχή της Μονής και το αγλάισμα της Ορθοδοξίας, ο Αγιος Καθηγούμενος π. Ειρηναίος Βερυκάκης.
Μια υποδειγματική Μοναστική Αδελφότητα όπου απουσιάζει το εγώ και επικρατεί το εμείς. Εκεί συναγωνίζονται ποιος θα είναι ο τελευταίος κατά τον ευαγγελικό λόγο «εκείνον δει αυξάνειν, εμέ δε ελαττούσθαι» (Ιωάν. 3,30).
Ο Αγιος Καθηγούμενος και οι συν αυτώ, ορθοτομούν λόγοις και έργοις τον λόγον της Αληθείας. Και τον καθένα δέχονται, όποιον και νάναι, όχι ως τουρίστα αλλ’ ως προσκυνητή και να βλέπουν το Μοναστήρι όχι ως αρχαιολογικό χώρο και μνημείο, ως συνήθως συμβαίνει, αλλ’ ως πνευματικά ανεβάσματα.
Δεν υπάρχει αρχαία πίστις και νέα πίστις. Η ζωή της Εκκλησίας και του χριστιανού δεν μπαίνει σε σχήματα.
Επαινούμε την επιλογή της θεματολογίας του Ημερολογίου και όντως αισθάνεται και δικαίως ο Αγιος Καθηγούμενος και οι αποφοιτήσαντες από το Σχολείο αυτό ευτυχείς.
Δεσπόζει η φωτογραφία του Παύλου Μελά, Γενικού Αρχηγού, Πρωτοπόρου και Πρωτομάρτυρα του Ιερού Μακεδονικού Αγώνα, ο οποίος έπεσε στη Σιάτιστα της Μακεδονίας στις 13 Οκτωβρίου 1904. Αναφέρεται δε και σχετικό ριζίτικο: Ποιός είναι αψύς κι ογλήγορος/ περίσσια προκομμένος/ να πα να πει τση Παύλαινας,/ τση μικροπαντρεμένης,/ να μην αλλάξει τη Λαμπρή, φλουριά να μην κρεμάσει,/ τον Παύλο τση σκοτώσανε.
Αυτή τη Μακεδονία σήμερα την ξεπουλήσανε. Δεν θα μείνει τίποτε όρθιο Ελληνικό. Με πόνο και παρρησία ο Αγιος Καθηγούμενος θα τονίσει, κάτι που προσυπογράφομε: «Κάποιοι, όμως, στις μέρες μας βάλθηκαν να ξεριζώσουν από τον λαό μας, πάση θυσία την ιστορική του μνήμη, να τον οδηγήσουν στον μηδενισμό, να προσκυνήσει δοκιμασμένες και αποτυχεμένες ιδεολογίες, να διαρρήξει τη σχέση με το ένδοξο παρελθόν της Ρωμιοσύνης, να αρνηθεί την ταυτότητά του χάριν του διεθνισμού, να ποδοπατήσει την πίστη του χάριν δήθεν της προόδου.
Κι όλα αυτά; Για λίγα ευρώ και για να συνεχίσει να είναι ένα αφοσιωμένο στην καταναλωτική του μανία προηγμένο θηλαστικό, δηλαδή, ένας “πολιτισμένος”, “προοδευτικός”, “σύγχρονος” πολίτης, ένας, δηλαδή, υλιστής Ευρωπαίος και τίποτε περισσότερο».
Αναφέρει δε σχετικές επ’ αυτού μαρτυρίες των π. Γ. Μεταλληνού και Χρ. Γιανναρά. Και, αφού διερωτηθεί έτσι που πάμε πού θα καταντήσουμε, θα προσθέσει:
«Αγαπητέ αναγνώστα,
Η Μονή μας προβάλλει τη μνήμη και την αυτοθυσία των πεσόντων προγόνων μας Μακεδονομάχων Κρητικών και Ιερολοχιτών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Χανίων, στους οποίους αφιερώνει το παρόν Εορτολόγιό της ως απάντηση στην επιχειρούμενη και επιβαλλόμενη σιωπή και την κάθε είδους προπαγάνδα των ημερών, αλλά και ως προσκλητήριο αντίστασης στην επιχειρούμενη προδοσία της ιστορικής μνήμης για να ικανοποιηθούν συμφέροντα τρίτων εκτός Ελλάδος και να προτρέπουμε να θυμάσαι ότι η Ιστορία μάς διδάσκει πως ο γονιμότερος στόχος της ελπίδας γίνεται το ανέφικτο, αρκεί να τολμήσεις να λύσεις τη σιωπή σου και να μην υποκύψεις στη μετριότητα, να μείνεις ασυμβίβαστος, κι ας είσαι μόνος ή με ολίγους όπως ο Λεωνίδας…».
Το Ημερολόγιο σε κάθε απέναντι σελίδα έχει τα αγιογραφικά αναγνώσματα και πληροφορίες. Να σημειώσουμε επίσης τη σύντομη ιστορική αναδρομή για τη Μακεδονία και τους Μακεδόνες και άλλο πλούσιο ιστορικό υλικό με σχετικές φωτογραφίες. Μας συγκινεί η αναφορά στο μαρτυρικό και αγιασμένο πρόσωπο του π. Σωφρονίου.
Ταπεινά και από καρδίας, συγχαίρουμε τον Αγιο Καθηγούμενο και τους περί Αυτόν Αδελφούς, ευχαριστούντες άμα και για την αγάπη τους προς την ταπεινότητά τους. Εξαιτούμεθα πάντοτε και τα υπέρ ημών δεήσεις τους.
Να είναι ευλογημένοι και θεόθεν επιστηριγμένοι στην θεόδρομη πορείαν τους και στο σωτήριο έργο τους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.